Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той превръща СС в смъртоносна машина и създава Холокоста

Прикрити в сумрака на сянката, дискретни актьори на световната сцена дърпат тайните нишки на историята. Наричат ги задкулисни играчи, съветници, сплетници, сиви кардинали.

Тези хора са пресметливи, хитри, находчиви, имат силна интуиция, която им помага да решават трудни проблеми и лесно да заобикалят подводните камъни. Те не могат да обяснят на какво се базира решението им, но почти винаги то се оказва правилно и е взето в точния момент.

Влиянието им е огромно, а средствата, които използват за манипулиране на обществото – неизброими.

Безпристрастният поглед към кариерата на Хайнрих Химлер (1900-1945) показва, че той наистина би могъл да претендира за титлата сив кардинал на Третия райх. Никой не би си помислил, че един невзрачен, болнав, романтично мислещ младеж ще стане толкова влиятелна политическа фигура. Но това е факт - Химлер

се издига до втори човек

след Хитлер

Самият Химлер произхожда от скромно и почтено семейство: баща му е учител, а майка му – домакиня. Принцът на Бавария му става кръстник, в чест на когото момчето получава името си. Хайнрих е в лошо здравословно състояние. Страда от болки в стомаха, които го измъчват през целия му живот. Първоначално възнамерява да стане военен и дори се обучава в кадетския корпус, но след това постъпва в Мюнхенския университет,

за да учи за агроном

В студентските си години той се присъединява към германската Националсоциалистическа работническа партия и слуша речите на Хитлер в много известната бирария Burgerbreukeller, където избухва Биреният пуч.

Между другото, в началото Химлер не е доволен нито от самия Хитлер, нито от неговите речи, което не му пречи да напредва по партийна линия. И вниманието на Хитлер, който търсел надеждни хора, е привлечено от педантичния, отговорен и изпълнителен млад мъж.

В резултат на това през 1929 г. Химлер, който вече има солидна партийна кариера зад гърба си, е назначен за райхсфюрер на СС. По това време СС е скромна организация, която се състои от малко под 300 души, и именно Химлер я превръща в смъртоносна машина, която държи всички в страх - до най-високите чинове на Третия райх.

Само за една година контингентът на СС се увеличава до три хиляди членове, а към 1933 г. организацията наброява повече от 50 хиляди души.

Бойците в СС

се подбират

по раса

- класическият арийски тип, към който самият Химлер - слаб и немощен, не принадлежал по никакъв начин. Постепенно и СС, и самият Химлер придобиват все по-голям контрол и мнозина недоумяват как една обикновена политическа фигура от пешка изведнъж се превръща в сив кардинал. До края на Втората световна война Химлер има повече власт в ръцете си от самия Хитлер, а СС под негов контрол вече включва около 800 хиляди души.

Именно Химлер е и главният апологет на расовата политика, именно той носи най-голямата отговорност за Холокоста и естествено, когато войната е загубена, знае какво го очаква. Химлер не дочаква съдебен процес и екзекуция: той се самоубива, като прехапва ампула с цианид.

Кои са останалите сиви кардинали, четете тук, тук, тук и тук