Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов заедно с Делян Добрев по време на брифинга в централата на ГЕРБ
Бойко Борисов заедно с Делян Добрев по време на брифинга в централата на ГЕРБ

Крие ли правителството остро писмо от Азербайджан, попита Борисов

От ПП готвели депутата Венко Сабрутев за шеф на КЕВР, посочи Делян Добрев

Промяната продължава, а за последния месец новото правителство е похарчило 9 млрд. лв за един месец, посочиха от ГЕРБ на брифинг в централата си. Като рекорден държавен харч определиха от партията разходите на държавата за последните седмици.

Защо декември 2021 г. 4,64 млрд. лв. са похарчени от фискалния резерв, попитаха още от партията на Бойко Борисов. Негативен рекорд е дефицита на държавата и недоброто планиране на държавните средства. "2021 г. 4 млрд. лв. рекорден дефицит. 2017 г. правителството на ГЕРБ имаше излишък от почти 1 млрд. лв. След това по-доброто планиране доведе до балансиран бюджет. До 3,5 млрд. лв. през 2021 г., когато бяхме в криза и трябваше да се помогне на бизнеса. Казахме, че като опозиция ще посочваме слабостите и ще искаме диалог. Но мисля, че отговорите на г-н Василев и Петков са нужни тук. Хората обедняват при тази галопираща инфлация. Мисля, че това с партии шах няма да се реши", каза депутатът Александър Иванов.

Март половин процент инфлация, 2% инфлация през април, а през ноември нарастват до 7,3%. "Ако погледнем в магазините какво се случва ще видим дали е 7,3% или много повече. А сега дойде четворната коалиция и достигнахме до двуцифрени нива на инфлацията", каза икономистът от ГЕРБ Луджев.

Ако имам някакъв упрек към колегите не е защото играят шах, а защото времето на пиара мина. Десет-единадесет месеца вече минаха и те бяха управляващи. Не можеше да не направят за това време компенсиращи мерки. Има инструменти, мерки, техники, много усилия струват, но 9 млрд. да останат скрити за обществото, но да не се говори за тези рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки. И ние сме го правили. По милиард за саниране. Правили сме го за малките компании, за да им е по-сигурно и да знаят за следващата година, че ще могат да си купуват материали. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал, ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евтините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов.", каза Борисов.

Той попита защо все още нямаме план за възстановяване. Той се обърна към медиите, като обясни какви биха били новинарските заглавия, ако ГЕРБ управляваще както четворната коалицията: "Продължаваме месеци наред да сме първи в света заради ковид. Рекордни цени на нафта, бензин. Скок на инфлацията".

Като лъжа към пенсионерите определи той обещанието, че ще получат 120 лв. към пенсиите, а получиха 60 лв.

Всички топлофикации на газ са пред фалит, посочи пък Делян Добрев, след като за януари цената на газа достигна 133,41 лв., а през февруари-май 2021 г. е бил около 30 лв. "Ситуацията е подобна с бензин, дизел, пропан бутан. Мерки няма никакви. Даже вчера имаше интервю на премиера Петков", каза Добрев и цитира Петков, че е бил изненадан от покачването на цената на газа с 30%.

Добрев посочи, че е разбрал, че за нов шеф на КЕВР от "Продължаваме промяната" готвят депутата икономист Венко Сабрутев. Като партийно оцветен и некомпетентен, определи Добрев колегата си за този пост.

Той обясни, че се работи по развалянето на договора между Булгаргаз и Азербайджан за газ, за да може да се сключат договори с частни дружества.

"Поколения политици са водили с азерите изключително прагматична, приятелска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и в то в момент, в който ЕС бойкотираха игрите. От евросъюза ми разрешиха и аз отидох, от ЕС бях само аз. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така не мога да знам, но уж щеше да има прозрачност и нямаше нищо да се крие", каза Борисов и поиска Кирил Петков да нареди проверка от ДАНС за това откъде е изтекъл договорът с азерите.

"То изтече ден след като "Булгаргаз" го предаде на МС. Моят прочит е, че след като секретарят на президента реагира така остро, господин Павлов беше служебен министър в правителство на Радев. Ударът по Булгаргаз и реакцията на Стоянов ме води към размисли, че нещо искат да правят по "Булгаргаз". Нормално е премиер да се подразни, ако му вдигнат така цената на газа", обясни още бившият премиер.

По думите му настоящият шеф на КЕВР е от "Да, България", която е коалиционен партньор в правителството. "От коалицията го изненадват", каза още Борисов за Кирил Петков.

"По празниците видяхте ли някъде да се изисква зелен сертификат, видяхте ли някъде да се спазват мерки?", попита лидерът на ГЕРБ във връзка с растящия брой на новозаболелите. 

По време на брифинга от партията показаха статистики за високи харчове на правителството.
По време на брифинга от партията показаха статистики за високи харчове на правителството.