Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мигранти на границата между Полша и Беларус чакат за разпределение на хуманитарна помощ.
Мигранти на границата между Полша и Беларус чакат за разпределение на хуманитарна помощ.

Санкциите на ЕС срещу Минск може да дойдат още идната седмица

Полетите на руски самолети над Беларус са отговорът на Москва на увеличаването на полските въоръжени сили. Това обяснение даде първият зам. постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски преди обсъждането на ситуацията с мигрантите в Съвета за сигурност, съобщи ТАСС. В петък руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, започнаха полети над Беларус. Руското военно министерство уточни, че става въпрос за бомбардировачи Ту-160, които извършвали патрулни полети, съпровождани от изтребители Су-30СМ.

Беларуското министерство на отбраната обвини Полша в “безпрецедентно” военно натрупване на границата, като каза, че миграционният контрол не оправдава концентрацията на 15 000 войници, подкрепени от танкове, средства за противовъздушна отбрана и други оръжия. В коментари, публикувани от беларуските държавни медии, президентът Александър

Лукашенко каза, че се правят

опити за прехвърляне

на оръжие към мигрантите,

което той определи като провокация.

“Ако има увеличаване на военните сили на границата с Беларус, ние трябва да реагираме. Това са просто разузнавателни полети, нищо повече. Ние нищо не нарушаваме. Затова не разбирам защо се поставя този въпрос - освен ако не е с политически цели. Защото това са съвсем нормални действия, нищо, което излиза извън рамките на нормалното”, каза руският представител в ООН. Дмитрий Полянски посочи, че Русия и Беларус с нищо не помагат на мигрантите да достигат до границата с Полша и изрази несъгласие с твърденията на представители на западните страни, че кризата е изкуствено създадена.

Балтийските страни - членки на ЕС, предупредиха за възможна военна ескалация. В съвместна декларация министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония предупредиха, че струпванията на мигранти, които ЕС смята, че са предизвикани умишлено от Минск,

застрашават голям сектор

от източния фланг на ЕС

и биха могли да разпалят военен конфликт. “Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където след това са принуждавани да пресичат границата нелегално. Това увеличава вероятността от провокации и сериозни инциденти, които биха могли също така да преминат във военната сфера”, се казва в изявлението.

ЕС не спира да обвинява Минск, че организира “хибридна атака”, като насочва мигранти през границата с Полша. По този начин ЕС си проправя пътя за разширени санкции срещу Минск. В нарастващата криза може да бъде включено и НАТО. “Изправени сме пред брутална хибридна атака. Беларус изостря бедствието на мигрантите по циничен и шокиращ начин”, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. 27-те посланици от ЕС се съгласиха, че това представлява правно основание за по-нататъшни санкции, които могат да дойдат още следващата седмица и да бъдат насочени срещу около 30 физически и юридически лица,

включително срещу външния

министър на Беларус

и националната авиокомпания. “Много бързо в началото на следващата седмица ще има разширяване на санкциите срещу Беларус”, каза шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. “Ще разгледаме възможността за санкциониране на тези авиокомпании, които улесняват трафика на хора към Минск и след това към границата между ЕС и Беларус”, добави тя.

Лукашенко и руският президент Владимир Путин от своя страна прехвърлят вината върху ЕС. Кремъл обвини Европа, че не успява да изпълни собствените си хуманитарни идеали и се опитва да “удуши” Беларус с планове за затваряне на част от границата.

Само край браздата с Полша са се струпали близо 4000 мигранти от от Ирак, Сирия и Афганистан. Повечето използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които включват виза, полет и настаняване.

Цената на цялото пътуване може

да достигне до около $ 14 000

Президентът на Полша Анджей Дуда посети лично войниците на границата, за да повдигне духа им. Заради заканата от Варшава, че ще затвори границата, Лукашенко заплаши със спиране на транзита на газ към Европа. ЕС обаче няма да му позволи да ни сплашва, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони. Той потвърди, че сигурността на доставките ще бъде включена в първата концепция за отбрана на Брюксел, която ще бъде одобрена през 2022 г.

Представители на ООН започнаха да доставят хуманитарна помощ на мигрантите.Те подчертават, че сега приоритетът е “предотвратяването на загубата на живот и преместването на хората на по-безопасни места в Беларус”.