Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специалистите съветват стриктно да се спазва срокът на годност на продуктите и да се четат етикетите

Спазвайте елементарните правила за съхранение на храна в хладилника. Има микроорганизми, за които студът, тъмнината и липсата на кислород не са пречка за развитието им.

“Увеличава се броят на опасните микроорганизми, които причиняват различни заболявания”, казва Светлана Шевелева, ръководител на лабораторията по санитарна и хранителна микробиология и микроекология на Руската академия на медицинските науки.

Антибиотиците, използвани във фуражите за домашни птици и добитък, са причина някои видове микроорганизми да мутират и да стават по-устойчиви.

Микроорганизмите се делят на два основни вида: Анаеробни и аеробни, но има и междинни форми. Първите не се нуждаят от кислород за жизнените си функции или се задоволяват с много малко. Сред тях има причинители на опасни заболявания. Има цяла група микроорганизми, които се размножават добре при ниски температури (под 10 градуса С). Някои оцеляват дори при минусови температури.

Листерия

Една от групите опасни микроби е листерия. С използването на нискотемпературни технологии за приготвяне и съхранение на храната микробът започна да се променя. В присъствието на месо и риба с дългосрочно съхранение листерия имат зелена светлина за размножаване. В камерата на хладилника животът й тече - не толкова бурно, но продължава. Само един вид листерия е патоген за хората, но когато се натрупа до определено ниво в храната, може да причини сериозни заболявания. Симптомите им понякога наподобяват хранителни неразположения (диария, повръщане), но често тези инфекции протичат незабележимо. Могат да причинят системни заболявания, сходни по тежест и симптоми на менингит и енцефалит.

Ако бременна жена се разболее от листериоза, заболяването й може да протече безсимптомно, но е възможно да се стигне до спонтанен аборт и мъртво раждане.

Случва се жените да имат цервикален вагинит и други възпалителни заболявания, които е трудно да се свържат с храненето, като грипоподобни, ангинозни заболявания, също причинени от листерия. Те са възможни при консумация на некачествена храна.

Срокът на годност на продуктите трябва стриктно да се спазва.

Традиционни причинители на токсикоинфекции като шигели (дизентерия), салмонели, различни видове условно патогенни микроорганизми като златист стафилокок също са в състояние да се променят, и то в неблагоприятна за нас посока.

Ентерохеморагична ешерихия коли

Тази ешерихия коли е мутирала днес и е способна да зарази не само червата, но и епитела на бъбречните тубули. Заболяването се влошава от бъбречна недостатъчност на фона на увреждане на клетките от токсини на патогена. Такава недостатъчност може да стане хронична и дори да завърши фатално.

Йерсиния

Заболяването йерсиниоза се причинява от микроорганизмите йерсиния, които попадат в тялото ни с продукти, съхранявани дълго време при ниски температури (предимно зеленчуци, престояли дълго в зеленчукови складове). Най-често заразяването става при замърсяване с екскременти от гризачи. Ако зеленчуците не са обработени термично, болестта не може да се избегне. Характерна проява на йерсениозата е кожен обрив, болки в ставите и диария.

Кампилобактер

Друг “вредител” идва от рода Campylobacter – грам-отрицателни анаеробни бактерии. Чрез храната (месо, мляко, зеленчуци, плодове) причиняват диария. Кампилобактер се размножават добре под найлоново фолио.

Спори на мухъл

Има и други микроорганизми в хладилника, които причиняват разваляне на храната. Спорите на плесен попадат върху отворена храна от прах, мръсни ръце и замърсени съдове. Ако парче хляб или сирене е плесенясало, хората го почистват, като го отрязват. “Но това е опасно - продължава С. Шевелева. - Повечето плесени произвеждат микотоксини – вредни отрови. Особено опасно е, когато в бързоразвалящ се продукт мухълът е видим с просто око.

Засегнатият продукт не бива да се яде дори и след премахване на слоя мухъл. При дългосрочно съхранение веществата, произведени от него, проникват в целия продукт.

Клостридии

Невинаги е възможно да се прецени с просто око, че даден продукт е развален. Такъв невидим враг е микробът Clostridium, който най-често се среща в домашно приготвени консерви (зеленчуци и гъби) или осолени, пушени меса и риба, които не са преминали термична обработка.

Повечето клостридии умират на студено, но ако продуктите са придобили нехарактерен за тях вкус и мирис (горчиви или кисели) – изхвърлете ги. Включително всички консерви дори с най-малките признаци на подуване или промяна.

Спазването на

срока на

годност

е основно правило за всеки, който иска да не се разболява от храна. За повечето нетрайни продукти тези цифри варират от няколко часа до няколко дни, ако условията на съхранение се спазват при температура от 2 до 6 градуса С. Затова специалистите съветват:

- Не купувайте храни с изтекъл срок на годност.

- Не поставяйте продукт просто където има място. След като прочетете етикета и препоръчителната температура, го сложете на съответния рафт (най-студеният е отдолу).

- Не позволявате контакт на зеленчуци, месо, риба, извара в хладилника.

- Следете херметичността, а появата на “сняг” върху фризера е признак за проблем. Използвайте термометър, за да следите реалната температура.

- Поддържайте хигиената в него и всичко, с което храната влиза в контакт.