Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дисидентът от времето на комунизма отрича обвиненията.
Дисидентът от времето на комунизма отрича обвиненията.

Той: Прокуратурата не е мястото, където да се установява историческата истина

Разследват го дали е бил платен информатор на комунистическите служби за сигурност

Бившият полски президент и основател на профсъюза "Солидарност” Лех Валенса е обвинен в лъжесвидетелстване по дело, свързано с документи, според които е бил информатор на комунистическите служби за сигурност през 70-те години на миналия век. Нобеловият лауреат за мир се яви пред прокурор на 29 октомври, за да изслуша обвиненията.

Те са повдигнати от полския Институт за национална памет, държавна институция, ангажирана с разследване на престъпления от комунистическата епоха, и се отнасят до

показания на Валенса от 2016 г.

за фалшифициране на подписите му върху документите на агент "Болек". Те бяха открити в досие на Службата за сигурност (политическата полиция на Полската народна република) и потвърждават вербуването му като информатор, но той заяви, че са били подправени, за да го уличат.

Според експертните заключения на института и други доказателства документите са автентични, което означава, че Валенса е отговорен за лъжесвидетелстване. Бившият демократичен лидер, който беше разпитан като заподозрян, отрече обвиненията и отказа да даде допълнителни показания. В изявление във фейсбук Валенса отрече да е лъжесвидетелствал през 2016 г. и нарече обвиненията "срамни". Бившият президент написа, че те целят да го дискредитират пред обществото и "да омаловажават ролята му в историята". Той твърди, че не е сътрудничил на полицията за сигурност от комунистическата епоха.

Лех Валенса е основател на опозиционната “Солидарност”, която започна протестите срещу комунизма още в началото на 80-те години.
Лех Валенса е основател на опозиционната “Солидарност”, която започна протестите срещу комунизма още в началото на 80-те години.

Валенса добави, че не възнамерява да дава допълнителни свидетелски показания на прокурори, тъй като "прокуратурата не е мястото, където се установява историческата истина".

“Истината за онези времена

е нещо, за което историците трябва да решат, и аз не се страхувам от присъдата на историята", написа бившият полски президент.

"Лех Валенса беше обвинен за даване на неверни показания, предназначени да послужат като доказателство в наказателно производство за фалшифициране на оперативни документи на Службата за сигурност от 1970 до 1976 г. в негов ущърб. Той беше разпитан като заподозрян", се казва в съобщение на института.

Подозренията за Валенса възникнаха чак след смъртта през 2016 г. на бившия шеф на Министерството на вътрешните работи на Полша генерал Чеслав Кишчак. Мандатът му бе от 1981 до 1990 г. Той е една от ключовите фигури по време на военното положение, установено от ген. Ярузелски. Преди това е работил във военното контраразузнаване и на други държавни длъжности, през 1978 г. е назначен за зам.- началник на Генщаба на полската армия. През 1979 г. става началник на Вътрешната военна служба на Министерството на националната отбрана.

Институтът, който държи документите, има връзки с управляващата националистическа партия "Право и справедливост" в Полша, която Валенса обвини в антидемократично поведение, съобщи NBC. Матеуш Моравецки, по онова време вицепремиер на Полша, а днес премиер, обвини Валенса в сътрудничество със СССР. "Валенса има минало на агент, разбира се, че има. През последните 27 години не само подозирах това, но бях почти сигурен". Малко след това избухна скандалът.

След обиск в архива на вдовицата на ексминистъра на МВР Чеслав Кишчак – Мария, служителите на реда откриха папка с документи. Сред тях бе случаят на таен агент, работещ под псевдонима "Болек", както и собственоръчно подписан от него ангажимент за сътрудничество, отчети и разписки за получени пари. Според оповестените данни като лидер на опозиционния синдикат "Солидарност" Валенса е сътрудничил на Службата за сигурност (СБ) на Полша под този псевдоним. Валенса многократно е заявявал, че

“папката Болек

е фалшификат”,

измислен от комунистическите власти, за да бъде компрометиран във време на нарастваща популярност на "Солидарност". "Никога не съм работил със службите, никога не съм взимал пари и никога не съм давал отчети на никого", категоричен бе носителят на Нобеловата награда за мир за 1983 г. през 2016 г.

През 2017 г. експерти по графологична експертиза, възложена в контекста на наказателно разследване на фалшиви документи от 1970 - 1976 г. относно предполагаемо сътрудничество на Лех Валенса с комунистическата служба за сигурност, разкриха, че документите са автентични.

Експертизата бе извършена от Института за съдебна експертиза в Краков. Екип анализира 52 документа на бившите тайни служби, включително ангажимента на тайния сътрудник с кодово име "Болек",

написан на ръка на 21 декември 1970 г.

Изследват се още 117 страници доклади и 17 ръкописни бележки за потвърждение за получаване на пари в замяна на информация, предоставена от агента, както и подписите Lech Walesa, Lech Walesa Bolek и Bolek, фигуриращи в гореспоменатите документи. За сравнение се използват 142 други ръкописни документа на Валенса. Според "Дойче Веле" проверените материали са от периода между 1971 и 1974 г.

Подписът на "Болек" съвпада с подписа на Валенса в 140 от 158 доклада от архива, както и в 17 разписки за получаване на пари за даване на показания. След като малко преди Коледа на 1970 г. правителството повишава цените на хранителните продукти с 30%, в Гданск и други градове избухват протести и улични сблъсъци. При намеса на армията и полицията са

застреляни 45 души,

хиляди са арестувани. Лех Валенса е сред тях. Близо 130 от задържаните тогава са били принудени да подпишат декларации за сътрудничество с комунистическата тайна полиция. Лех Валенса явно също не е виждал друг изход за себе си и семейството си, освен да се съгласи на подобно сътрудничество, коментира "Дойче Веле".

Валенса става герой през 70-те и 80-те години на миналия век, като стачкува за правата на работниците и насърчава независимите профсъюзи в Полша, която беше под репресивен съветски контрол. Не е ясно как тези документи са му повлияли.

През 2018 г. полски журналисти от общественото радио и всекидневника "Жечпосполита" разкриха документи от библиотеката и архивите на института "Хувър" в Станфорд, САЩ, които идват от досиетата на генерал Чеслав Кишчак. Разследването разкри, че документите са част от частна колекция, съхранявана от генерал Кишчак, и изглежда

продадени на института “Хувър”

Един от откритите документи е писмо от май 1993 г. на тогавашния пенсиониран генерал Кишчак до тогавашния президент Лех Валенса. В него генералът изразява изненадата си, че помощник на президента Валенса го е обвинил, че е манипулирал съдържанието на полицейските досиета за сигурност, за да предизвика сблъсъци между бившите членове на "Солидарност", които по това време са в правителството. Той намеква за досие за сътрудничество между тайната полиция и президента Валенса през 70-те години на миналия век и твърди, че информацията за бивши агенти на комунистическите служби за сигурност трябва да бъде защитена в интерес на държавата.

Валенса основа профсъюза "Солидарност" през 80-те години.

Писмото на бившия генерал включва и признание, че материалите за Католическата църква, които са били придобити от службите за сигурност, са били систематично унищожавани, за да се спаси Католическата църква от нежелани разкрития.

Спорeд съпругата на вече покойния генерал тя е продала няколко документа на института "Хувър" шест месеца преди да излезе новината. По-рано г-жа Кишчак разкри, че

съпругът й съхранява досието на доносника “Болек”,

за когото се твърди, че е Валенса. Тя потвърди, че съпругът й е съхранявал досието, за да не може г-н Валенса да го вземе и да го унищожи.

Г-жа Кишчак се е опитвала да продаде досието, съхранявано от съпруга й, на полската преса, което доведе до разследване от Института за национална памет, който сега притежава досието.

Сега обаче се разбра, че не е имало задълбочено претърсване на дома на семейство Кишчак и че все още са останали други документи, които са продадени на института "Хувър".

Друго от разкритията сочи, че семейство Кишчак са се опитали да предадат досието за Лех Валенса на американското правителство, което отказва да го приеме по дипломатически причини.

Съобщава се, че това решение е взето от самия бивш президент на САЩ Барак Обама.

Бил ли е Валенса изнудван от

бившия генерал?

Изследователите ще разследват допълнително дали бивши комунисти като генерал Кишчак са използвали документи, които притежават, за да изнудват висши политици от "Солидарност". Някои политически анализатори от години твърдят, че фактът, че г-н Валенса може да е бил замесен в сътрудничество с комунистическата тайна полиция през 70-те години на миналия век, вероятно е бил използван за изнудването му през 80-те и 90-те години. Писмото, разкрито от полски журналисти, е в косвена подкрепа на мнението, че когато става президент, Лех Валенса не влиза в конфронтация с бившите комунисти в армията, полицията и съдебната система от страх миналото му да не бъде разобличено.

През последните години Валенса се издържа от лекциите си, но пандемията спря тази негова дейност. През пролетта Валенса претърпя сърдечна операция. "Съобщавам от болницата. Какво следва, само времето ще покаже. Така че, без да знам кога ще се срещнем отново или дали изобщо ще се срещнем, бих искал да кажа, че направих всичко, за да служа добре на нацията", добави той.

Според полското законодателство за даване на фалшиви показания пред разследването гражданин може да получи от три до осем години затвор, коментират руски медии.