Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г., без да види за последен път България.
Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г., без да види за последен път България.

Ковчегът му 73 г. стои в криптата на католическа църква в Кобург, покрит с българското знаме

Единственото му желание било да бъде погребан тук до съпругата си Мария Луиза

Цар Фердинанд умира на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. Последната воля на българския владетел е да бъде погребан в любимата България до първата си съпруга княгиня Мария Луиза.

На смъртния си одър той пита адютанта си ген. Петър Ганчев: “Кога заминаваме за България?”.

Първоначално ковчегът му бил временно положен в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург пред каменните саркофази на майка му и баща му. Идеята била след това останките му да бъдат пренесени в България.

73 години по-късно те все още са в Кобург

Градът е известен с раждането на първия белгийски крал Леополд и със смъртта на българския цар Фeрдинанд, преживял там почти толкова, колкото и в България - 30 години. Местните жителите уважават паметта на Фердинанд, посещават и двореца му, превърнат в музей с обредна зала.

Още 15 короновани особи от династията на Кобургите са намерили последния си покой в криптата на църквата "Св. Августин".

Божият дом е построен по заповед на херцог Ернст Втори в неоготически стил през 1860 година. Църквата се намира на малко възвишение в града точно под крепостта на фамилията.

Криптата под нея е дело на архитекта Георг Ротбарт

В нея по традиция се погребват телата на покойниците на католическата линия от фамилията на Кобургите. Криптата се казва още "Кохари", както наричат и

най-голямата скъпоценност на династията

- огромни диаманти, с които се гордеела майката на Фердинанд Клементина Орлеанска. Тя също почива там в саркофага на съпруга си принц Аугуст. Синовете на двойката - Фердинанд Български, Фердинанд Филип и Лудвиг Аугуст, са положени край тях.

Единствено българският цар не е в саркофаг, а в дървен ковчег.

Непогребаните останки на царя

предизвикват непрестанни спорове между българските историци, политици и обществото, защото всички са разделени на две.

Някои смятат, че заради двете национални катастрофи - Междусъюзническата и Първата световна война, царят не трябва да почива в България. Според други той е направил много за разцвета на страната и трябва да бъде погребан до съпругата си Мария Луиза. Княгинята е положена в пловдивската католическа катедрала "Свети Лудвиг". Освен това много от учените изтъкват факта, че не е спазена и последната воля на Фердинанд.

“Трябва да погребем един мъж до жена му - без пристрастия, без политика”, категорични са историците. И изтъкват, че така е направено през 2006 г., когато тленните останки на руската императрица майка Мария Фьодоровна са

пренесени от Дания в Петербург

и са погребани до тези на съпруга й Александър III.

Отдавна будни българи организират петиции за връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България.

“Днес е наш дълг да върнем тленните останки на цар Фердинанд и той да бъде погребан там, където му е мястото - в България, тази, за която той направи всичко възможно тя да се превърне от изостанала османска провинция в европейска сила", пишат привърженици в социалните мрежи.

Решението за всички страни - семейство, политици, историци, приятели и почитатели и в България, и в Германия - остава да бъде прието според официалната воля на България.

Ковчегът на Фердинанд в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург пред каменните саркофази на майка му и баща му.
Ковчегът на Фердинанд в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург пред каменните саркофази на майка му и баща му.