Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На смъртния си одър Фердинанд пита: Кога заминаваме за България? Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г., без да види за последен път България.

Ковчегът му 73 г. стои в криптата на католическа църква в Кобург, покрит с българското знаме

Единственото му желание било да бъде погребан тук до съпругата си Мария Луиза

Цар Фердинанд умира на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. Последната воля на българския владетел е да бъде погребан в любимата България до първата си съпруга княгиня Мария Луиза.

На смъртния си одър той пита адютанта си ген. Петър Ганчев: “Кога заминаваме за България?”.

Първоначално ковчегът му бил временно положен в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург пред каменните саркофази на майка му и баща му. Идеята била след това останките му да бъдат пренесени в България.

73 години по-късно те все още са в Кобург

Градът е известен с раждането на първия белгийски крал Леополд и със смъртта на българския цар Фeрдинанд, преживял там почти толкова, колкото и в България - 30 години. Местните жителите уважават паметта на Фердинанд, посещават и двореца му, превърнат в музей с обредна зала.

Още 15 короновани особи от династията на Кобургите са намерили последния си покой в криптата на църквата "Св. Августин".

Божият дом е построен по заповед на херцог Ернст Втори в неоготически стил през 1860 година. Църквата се намира на малко възвишение в града точно под крепостта на фамилията.

Криптата под нея е дело на архитекта Георг Ротбарт

В нея по традиция се погребват телата на покойниците на католическата линия от фамилията на Кобургите. Криптата се казва още "Кохари", както наричат и

най-голямата скъпоценност на династията

- огромни диаманти, с които се гордеела майката на Фердинанд Клементина Орлеанска. Тя също почива там в саркофага на съпруга си принц Аугуст. Синовете на двойката - Фердинанд Български, Фердинанд Филип и Лудвиг Аугуст, са положени край тях.

Единствено българският цар не е в саркофаг, а в дървен ковчег.

Непогребаните останки на царя

предизвикват непрестанни спорове между българските историци, политици и обществото, защото всички са разделени на две.

Някои смятат, че заради двете национални катастрофи - Междусъюзническата и Първата световна война, царят не трябва да почива в България. Според други той е направил много за разцвета на страната и трябва да бъде погребан до съпругата си Мария Луиза. Княгинята е положена в пловдивската католическа катедрала "Свети Лудвиг". Освен това много от учените изтъкват факта, че не е спазена и последната воля на Фердинанд.

“Трябва да погребем един мъж до жена му - без пристрастия, без политика”, категорични са историците. И изтъкват, че така е направено през 2006 г., когато тленните останки на руската императрица майка Мария Фьодоровна са

пренесени от Дания в Петербург

и са погребани до тези на съпруга й Александър III.

Отдавна будни българи организират петиции за връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България.

“Днес е наш дълг да върнем тленните останки на цар Фердинанд и той да бъде погребан там, където му е мястото - в България, тази, за която той направи всичко възможно тя да се превърне от изостанала османска провинция в европейска сила", пишат привърженици в социалните мрежи.

Решението за всички страни - семейство, политици, историци, приятели и почитатели и в България, и в Германия - остава да бъде прието според официалната воля на България.