Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Спрат ли дотациите, страната загива, а позициите на групировката ще се разклатят", убеден е Фердинанд Костадинов

Само за няколко дни бойците убиха бременна полицайка, народен певец и популярен комик

Новите правила, по които ще трябва да живеят афганистанските жени, вече са факт. Първоначалните обещания на талибаните, че нежният пол ще има пълна свобода с малки изключения, се оказаха прах в очите на обществото. Преди дни радикалната групировка обяви, че те няма да могат да спортуват, но ще им бъде позволено да учат и работят с уговорката това да е само в рамките на шериата. Според представители на крайното движение жените ще имат право да продължат обучението си в университети, включително и за по-високи научни степени, но учебните зали ще бъдат разделени по пол. Ислямското облекло също остава задължително.

Очаквани ли бяха тези забрани?

Според българи, живели в страната преди настъплението на талибаните, ограниченията не изненадват никого. Обещанията, които давали в началото, били само с цел да запазят външното

финансиране, без което страната няма как да съществува

"Най-големият страх на тази група в момента е да не се върнат обратно военните, тоест да има военна мисия отново, било на НАТО с мандат от ООН, или друг такъв - разказва пред "168 часа" Фердинанд Костадинов - един от частните охранители, т.нар. контрактори, отговорни за евакуацията на европейската дипломатическа служба от Кабул. - Изпращането на американски или други войници обаче вече няма как да се случи, тъй като това ще струва много пари."

Той твърди още, че тях няма кой да ги осигури, тъй като липсва интерес.

"Нова военна мисия просто звучи нереалистично и едва ли ще го видим на живо с очите си – обяснява Костадинов. - Трябва да отбележа, че не знам дали е правдоподобно да говорим изобщо за страх, когато споменаваме талибаните. Тази радикална група не изпитва такъв. Как си представяте хора, които разстрелват публично пред очите на децата им други хора, да се страхуват от нещо? Те са брутално ислямистко движение, което не познава емоции като страх, съчувствие и съжаление. В случая може да говорим за едно съвсем леко притеснение, което изпитват относно спирането на финансирането им."

Бившият военен казва, че когато става въпрос за пари, в редиците на талибаните със сигурност има "смущения".

Фердинанд Костадинов
Фердинанд Костадинов

"Спрат ли дотациите към страната, прекъснат ли тези безвъзмездни финансови помощи, тя загива - допълва той. - Съответно и за бойците ще стане много сложно да се издържат. Ще им се наложи да мислят различни варианти, за да оцелеят. Да кажем, че разклащане на позициите може да има само заради това. Разбира се - и заради военна мисия, но вече обясних защо тя няма да се случи."

Според Фердинанд именно парите били едно от основните средства за печелене на доверени хора.

"Привличат съмишленици както с насаждането на краен ислямизъм и контрол върху държавата, така и с факта, че разполагат с доста финансови средства - допълва той. - Има хора, които се впечатляват от това. Към момента е трудно да се каже колко точно на брой са талибаните. Може би са между 150 и 170 хил. човека. Точно число обаче не може да бъде фиксирано, тъй като е неясен броят на поддръжниците. Ако към всички тях добавим и семействата им, цифрата може да набъбне значително."

Костадинов твърди, че в съвсем близко бъдеще талибаните ще започнат масови екзекуции, чиято бруталност ще шокира света. Те ще избиват наред мирното население, ако то не спазва техните закони и не се съгласява с идеологиите им.

Прогнозите на военния пред "168 часа" се оказаха абсолютно верни. Дни след интервюто с него бойци от движението откриха масова безразборна стрелба малко след завземането на провинция Панджер. Убити бяха 17 души. Пред международни медии от спешната медицинска помощ в Кабул потвърдиха, че в нощта на 4 септември при тях са пристигнали още 40 ранени, но броят на пострадалите се е увеличил заради нападения и в други съседни градове.

Дни по-късно талибаните отново стрелят напосоки, за да разпръснат протестираща в подкрепа на жените тълпа в афганистанската столица Кабул.

В интернет дори се появиха видеозаписи, на които се вижда как хора бягат по улиците, за да се скрият на безопасно място. През това време се чуват силни изстрели и викове.

Сред извършените зверства на радикалната група бе и убийството на бившата полицайка Бану Негар. Според близките на жената тя била бременна в осмия месец, но това не спряло ислямистите да я пребият и застрелят пред очите на роднините й в дома им в столицата на провинция Гор Фирозкох. Правозащитникът Хасан Хакими разказа, че Негар била екзекутирана пред съпруга и децата си. По-късно бойците отрекоха да имат общо с нейната смърт, обяснявайки, че по случая вече е започнало разследване.

Жертва на талибаните стана и афганистанският изпълнител на народна музика Фавад Андараби. Това съобщиха пред индийския телевизионен канал Times Now негови близки. По думите на семейството му певецът бил изведен от дома си в провинция Баглан и застрелян, тъй като музиката му била "антиислямска". В творбите си той ясно изразявал своята подкрепа към противниците на движението и осъждал действията му.

По същата причина смъртта си намери и популярният комик от TikTok Назир Мохамед, известен в интернет като Хаша Цван. Минутите преди екзекуцията му дори бяха разпространени и в интернет, където се появи видеоклип. На него се вижда арестът на Хаша в края на юли. Той е качен в кола, а един от седящите зад него го удря по бузите, защото Назир се шегува с тях. Близки на комика разказват, че бил отведен на безлюдно място, брутално пребит, а след това застрелян. Накрая прерязали и гърлото му. Талибанската общност този път не отрече това убийство. Техният представител Забихула Муджахид призна, че двама членове на групировката са отговорни за зверството и ще бъдат изправени пред съда. Муджахид обаче подчерта, че Цван е работил за Афганистанската национална полиция и трябва да бъде укорен.

Дни преди ликвидирането на Назир в медиите се появи информация и за изгорена от бойците жива млада жена в Северен Афганистан. Причината била лошо приготвено ястие, което те й поръчали.

В обсега на радикалната група влиза и журналист от Дойче Веле, когото движението издирва, за да убие. По време на търсенето му обаче ислямистите застрелват член на семейството му и раняват тежко друг негов роднина, без да подозират, че репортерът вече се намира в Германия. Пред международни медии негови близки разказаха, че са успели да оцелеят, защото в последния момент са избягали и са се скрили. С официална позиция по този случай излезе и генералният директор на Дойче Веле - Петер Лимбург. Той осъди остро нападенията и призова германското правителство към действия с цел спиране на бруталните актове на насилие.

“Убийството на близък роднина на наш редактор е невъобразимо трагично събитие, което показва в каква огромна опасност са поставени нашите сътрудници и техните семейства в Афганистан - каза той. - Очевидно талибаните издирват целенасочено в Кабул и в провинцията журналисти, а времето ни за действие бързо изтича."

Оказва се, че бойците имат още няколко набелязани репортери на Дойче Веле. През последните дни групировката нахлула в жилищата на трима журналисти от медията. Появи се информация и за отвлечени редактори. Такава е съдбата на Нематулах Хемат от частната телевизия Ghargasht TV. Логично - множеството жертви на крайната група повдигнаха въпроса с болниците в Афганистан. Оказа се, че в момента рискът от затваряне на стотици лечебни заведения в страната е изключително висок. Причината - на западните донори, които ги финансират, е забранено да сключват договори с новото правителство на талибаните.

"Около 90% от 2300 здравни заведения в цялата страна може да затворят - каза в интервю регионалният директор на Агенцията по здравеопазването на ООН Рик Бренан. - Ще има пауза в операциите в голяма част от тези здравни заведения. Според някои оценки почти 100 процента от болниците ще спрат да функционират и това ще бъде свързано с увеличаване на заболяванията и смъртните случаи. СЗО се опитва да осигури оборудване и финансиране на 500 от здравните центрове. Агенцията поддържа връзка с Катар за медицински доставки, които да пристигат със самолет."

Какви са отношенията на Америка с Афганистан и в частност с талибаните в момента?

Само преди дни от Белия дом заявиха, че в близко бъдеще Съединените щати няма да признаят радикалното движение като новите ръководители на страната. "Все още сме много далече от това", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Той обаче беше категоричен, че ако от движението ги нападнат, отговорът им ще бъде "незабавен и мощен".

"Не мога и няма да искам от нашите военнослужещи да се бият безкрайно в гражданската война на друга държава - обясни Байдън в обръщение към нацията. - Ролята на САЩ в Афганистан никога не е била да изгражда нации. Нашият единствен национален интерес в Афганистан винаги е бил и винаги ще бъде да предотвратяваме терористични атаки на американска земя. Белият дом следи отблизо бързо развиващата се ситуация в близкоизточната държава. Мисията, която Вашингтон започна там преди близо 20 години, не трябваше да продължава толкова дълго. Не искам да предавам щафетата на още един президент. Заставам твърдо зад решението си да изтегля американските войски от Афганистан."