Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Те имат над 750 бронирани машини, около 8500 хамъра, 1000 сухопътни бойни превозни средства и немалко хеликоптери", казва Фердинанд Костадинов

Според бившия военен телевизията, музиката и киното ще се превърнат в табу, прелюбодейците ги чака смърт, а крадците - отрязан крайник

Дубай дал убежище на избягалия президент Ашраф Гани по "хуманитарни съображения" - носел 169 млн. долара

Терор, тежки наказания и смърт. "Студентите", както е буквалният превод на думата "талибани", днес сеят разрушение в "Земята на афганците" Афганистан. Страната вече е в челните места на класацията за най-опасните места за живеене в света и всеки ден оттам хиляди мигранти се отправят към Европа, търсейки спасение.

Знамената на радикалната групировка в момента се веят от всяка сграда в столицата Кабул, а местните се придвижват по улиците само под зоркия поглед на патрулиращи талибански представители. Крайните екстремисти са готови да стрелят по всеки, дръзнал да се противопостави на идеологията на салафизма, представляваща радикална форма на исляма. Наскоро беше обявен и пълният състав на правителството. Йерархията в самата група е абсолютно ясна - върховният лидер на радикалната общност е молла Хайбатула Ахундзада. Той има трима заместници, както и министри в различните области. Политическото крило на талибаните пък се намира в Доха, Катар, и се ръководи от съоснователя на ислямисткото движение - молла Абдул Гани Барадар.

Противно на очакванията, че терорът над местните афганистанци ще бъде отречен и критикуван от целия свят, изглежда все пак талибанската общност среща и подкрепа

"Поздравления! Историческата ви победа срещу САЩ, срещу кръстоносния съюз, е прелюдия към освобождението на Палестина и ще доведе до освобождението на други региони като Леванта, Сомалия, Йемен, Кашмир и останалите ислямски земи - гласи официалната позиция на терористичната мрежа Ал Каида. - Призоваваме народа да се сплоти около талибаните и да се придържа към техните решения."

В публикуваното съобщение в личната медия на групировката – "Ас Сахаб - бе обърнато и специално внимание на талибанския лидер Хайбатула Ахундзада. Топлите отношения между двете организации изглежда не са изненада за никого. През юли 2020 г. доклад на ООН констатира, че афганистанските талибани все още поддържат близки връзки с Ал Каида въпреки подписаното от тях мирно споразумение със САЩ, което ги задължава да противостоят на други въоръжени групировки.

Какво е отношението на ЕС към промяната на управлението в Афганистан? Преди дни Гунар Виганд, който е директор за Азия и региона на Тихия океан в Европейската служба за външна дейност, обясни, че съюзът ще трябва да поддържа диалог с талибаните, но няма да бърза да признава радикалната ислямистка групировка за новата власт в страната.

"Сред държавите членки (на ЕС) и в Г-7 няма съмнение, че ще трябва да общуваме с тях - каза той пред депутатите в Брюксел. - Официални отношения с талибаните ще има само ако те изпълнят определени условия, включително спазване на човешките права и осигуряване на безпрепятствен достъп на хуманитарните работници. Към момента не е ясно дали те ще могат да управляват ефективно, но за ЕС ще бъде ключово съставянето на преходна власт, която да включва всички групи от афганистанското общество. Друго условие за признаването им ще бъде да предоставят свободен коридор на афганистанците, които искат да напуснат страната, както и да се въздържат от реваншизъм срещу хора, свързани с чуждестранните сили и бившето правителство."

Важно според него също е и радикалната група да не допуска Афганистан да се превръща в убежище за терористи.

"Европейската комисия се готви да осигури 300 млн. евро за тази и следващата година за релокацията на около 30 000 афганистанци", обясни още Виганд.

Има ли обаче сред афганистанците такива, които подкрепят талибаните, и какво очаква противниците на групата, пред "168 часа" разказа Фердинанд Костадинов - един от частните охранители, т.нар. контрактори, отговорни за евакуацията на европейската дипломатическа служба от Кабул.

- Фердинанд, има ли хора от местното население на Афганистан, които подкрепят талибаните?

- Масата от населението не подкрепя талибаните или поне тези, с които аз съм разговарял. Настроението към тях е негативно и това е очаквано, имайки предвид издевателствата, на които те са способни спрямо мирните граждани. Историята помни множеството случаи на брутални публични екзекуции както на мъже, така и на жени, докато същите хора са били на власт. Обикновените афганистанци знаят добре, че им предстоят нови строги забрани, касаещи жените и децата. Питате ме обаче дали сред всички в страната има и такива, които не гледат на идеите на радикалната група с лошо око. За съжаление съм сигурен, че имат и немалко поддръжници.

Фердинанд Костадинов
Фердинанд Костадинов

- С какво са ги спечелили?

- Ясно е - може да спечелят някого както с насаждането на краен ислямизъм и контрол върху държавата, така и с факта, че разполагат с доста пари. Придърпват на своя страна обаче хора, които са на по-горни позиции. Следователно техните семейства са техни верни поддръжници. Логично - колкото и да е лош баща ти, ако те е отгледал и възпитал лично той, ти ще го подкрепиш. Независимо от това, което прави спрямо други хора, той е твой роднина. Може да се каже, че там подкрепата дори е наследствена, защото талибанските семейства не са никак малки. Имат по няколко деца. Доколкото знам, те се обучават още от невръстни, за да се влеят по-късно в редиците на ислямското военизирано движение.

- Какво очаква противниците им, които са останали в страната?

- Провинция Кабул никога не е била завземана, дори по времето на талибанския режим преди 20 и повече години. Там винаги са били в опозиция на идеите, изповядвани от крайните групи. Сега обаче не помогне ли Западът, няма как да спечелят тази гражданска война. Първо - хората са много малко, и второ - имат изключително редуцирано въоръжение. Основното остана у талибаните - по базите, защото афганистанската армия го предаде без бой.

- С какви оръжия разполагат сега?

- Предполагам, повечето хора са чели - крайното движение разполага с един милион единици стрелково оръжие и милиарди муниции, над 600 бронетранспортьора тип M1117 и около 8500 "Хамър"-а, които са високопроходими военни автомобили. Сдобиха се и с над 150 високотехнологични бронирани автомобила тип "MaxxPro", множество модернизирани високопроходими коли на афганистанската полиция Toyota Hilux и Ford Ranger, както и около 1000 сухопътни бойни машини. Да не забравяме и немалкото хеликоптери и бойни самолети. Всичко това е огромна сила. Само си представете да имате това под ръка и то без да си дал дори долар за него. Можем да говорим за чист подарък.

- Тоест, това е техника, която е сравнително нова ?

- Да, за времето си е нова. Не е използвана толкова много, за да може да кажем, че е износена или й трябва спешен ремонт. Тя просто е готова за директно ползване, за мигновено разрушаване на цели. Предвид всичко това на всеки му става ясно, че провинция Кабул, за която говоря, ще бъде изпепелена, ако талибанските представители решат. Стига просто да помислят, че тя не им е нужна, или ако съзрат някаква сериозна опасност в нея. Местните просто имат късмет, че територията е по-планинска и затова не е превземана никога, следователно не могат да я контролират.

- А сега?

- Сега съдбата й остава неясна и това е тъжното. Там има множество добронамерени хора, които просто искат да живеят мирно със семействата си. Молят се единствено да отгледат децата си, да видят внуци, и накрая да имат спокойни старини. Едва ли обаче това ще се случи предвид сегашната ситуация. Месните по-скоро са в очакване да стане още по-лошо, тъй като талибаните тепърва ще показват истинското си лице.

- Според познатите Ви какво е истинското лице на талибаните?

- Тези публични обещания, които в момента талибаните правят пред различни медии, с твърдението, че жените няма да бъдат ограничавани откъм работа, а също и че няма да има убийства на местни хора, не вярвам да бъдат спазени. Това ще го говорят до момента, в който им се отпусне финансирането, или до момента, в който се изтеглят войските до последния човек. Ние дори вече виждаме с очите си, че думите им са просто вятър. Те си позволиха да екзекутират популярния комик Назир Мохамед, известен в интернет като Хаша Цван. Имаше и клип в интернет, на който се вижда как той е арестуван от тях в края на юли, когато все още се готвят да превземат цял Афганистан. Качват го в кола, отвеждат го на безлюдно място, брутално го пребиват, а след това го застрелват и прерязват гърлото му.

- Може ли изобщо да се вярва на обещанията им?

- Това е истинското им лице, а не празните приказки, че ще има мир и спокойствие в страната. Докато те са на власт, това ще е само една утопия. Режимът на талибаните следва идеологията на салафизма, което е радикалната форма на исляма. Те просто ще наложат строгото право на шериата. Според него момичетата над 10 години например няма да имат право да ходят на училище. За жените е ясно - те трябва да носят бурки, които да покриват тялото им от главата до петите, единствено очите могат да се виждат. Нямат правото и да шофират, нито пък да се появяват на публично място без придружител, тоест друг техен роднина като съпруга им или брат им. Наистина ужасни ограничения.

- Каква е настройката на местните към САЩ, след като войските бяха изтеглени?

- Народопсихологията на афганистанците е следната - щом не си ми приятел, значи си ми враг. В този ред на мисли отношението към американците вече е изключително студено. След като веднъж са ги изоставили, вече не са им приятели. Историите за това как местни са замеряли с камъни войските, които си тръгват, са истина. Най-близки приятели вече им стават тези, които са на власт, силните на деня, защото са нагаждачи.

- А другите?

- Всички останали, сред които дори дипломати и най-обикновени охранители, стават лошите и гадните. Те трябва да бъдат замеряни, тормозени, низвергнати. Това си е техният начин на мислене. Преди време така се обърнаха срещу талибаните, а имаше такива, които твърдяха, че им е добре с тях. След това войски на САЩ навлязоха и им стана по-добре с тях. Бързо забравиха за талибаните. Сега пак ще забравят западните сили и отново ще се прегърнат с талибаните. Звучи странно, но ако проследите поведението им в бъдещите месеци или по-скоро години, ще забележите достатъчно отчетливо феномена, за който ви говоря. Особени хора са просто.

- Приспособяват се?

- Може би са избрали приспособяването към различните ситуации с цел оцеляване, въпреки че тези ситуации може да не са най-добрите и благоприятни за тях самите. Сега американците са им много черни. Черен им е и президентът Ашраф Гани, който напусна Кабул малко преди нахлуването на групата. Той избяга безцеремонно с близо 200 млн. кеш, а в бързането дори разпиля част от парите по летището. Излетя с хеликоптер, натоварен с чували с пари. Мирните граждани сега го мразят. Ругаят го, обиждат го и без да се притесняват, казват, че е едно отвратително проамериканско протеже. Години наред същият този човек трупа несметни богатства на гърба на населението. Бих казал едно бедно население, тъй като до него не достигаха никакви финансови средства.

- Кой контролираше финансовите потоци?

- С такива разполагаха единствено държавният глава и останалите от президентството. Малко след като си тръгна страхливо от страната, всички се запитаха къде е заминал. Имаше различни догадки. Последно четох в Daily Mail, че у себе си има 169 милиона долара и е получил убежище в Дубай. От Обединените арабски емирства по-късно са обяснили, че наистина са му предоставили убежище по "хуманитарни съображения".

- Как виждате бъдещето на Афганистан?

- Моите очаквания са, че в най-близко бъдеще талибаните ще покажат истинското си лице, без да крият разбиранията си, както доскоро правеха. В момента те играят игри. Бих казал опасни, но това тях не ги притеснява. Може да ги определим и като хитри игри, тъй като става въпрос за много пари, а не за живота на местните хора.

-Тоест, всичко опира до парите?

- Значими са само сумите, които трябва да се наливат в страната, за да я има изобщо на картата. Ако ги няма тези пари, тя ще бъде заличена от само себе си. Бъдещето на Афганистан при това положение в момента е ясно - налагане на радикален ислям в държавата и ограничаване изключително силно на правата на жените и децата, защото там мъжът е всичко. Не на шега ще кажа, че в тази държава най-лошото е да се родиш жена, камион или магаре. Третират се по един и същ начин. Колкото и грозно да звучи, отношението е такова. В табу ще се превърне още гледането на телевизия, слушането на музика или ходенето на кино. Според салафизма, който те налагат, убийците и прелюбодейците ще бъдат екзекутирани публично, а крадците ги очаква ампутиране на крайници.