Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четирима останаха под отломките на хотел "Вероника".
Четирима останаха под отломките на хотел "Вероника".

- Преди 6 г. сградата се срути върху 4-мата, докато рязали колоните

- Противно на правилата започнали да събарят от долу нагоре

- От 7 обвиняеми останаха двама. Апелативният съд във Варна потвърди 3-годишната ефективна присъда на Георги Георгиев и условната на Пламен Николов

“Няма страшно. Ако сградата тръгне да пада, ще ви изкарам веднага”, успокоил работниците Георги Георгиев, шеф на фирмата, наета да събори хотел “Вероника” в комплекса “Слънчев ден”. Това стана ясно от заседанието на апелативния съд във Варна наскоро.

Хотелът се срути на 8 април 2015 г. и уби четирима. Под руините му останаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Делото за смъртта им се води вече 6 години. Първоначално обвинените бяха седем. Апелативният съд във Варна потвърди решението на колегите си от Окръжния съд - една ефективна и една условна присъда. Собственикът на фирма “Дигинг” Георги Георгиев е осъден на 3 г. затвор, а 3-годишна условна присъда получава координаторът по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта Пламен Николов от “Бултранспорт груп”. Другите петима обвинени за трагедията бяха оправдани.

Противно на изискванията фирмата на Георгиев събаряла зданието от долу нагоре. Построеният през 1968 г. хотел рухнал върху четиримата мъже, които

режели колоните

въпреки

предупреждения

на специалисти

за опасността

и незаконността на случващото се.

Хотел “Вероника” е Дом №4 на бившия почивен комплекс на ЦК на БКП. През 2014 г. в конструкцията му се появяват пукнатини и собственикът решава да събори сградата и след укрепване на старите основи да я вдигне пак. Тя

не можело да

бъде взривена

заради

свлачищни

процеси

в района.

Инвеститорът - “Слънчев ден” АД наема строителната фирма “Планекс”. Поради липса на лиценз за изнасяне на строителни материали “Планекс” от своя страна наема подизпълнител за събарянето - “Бултранспорт груп”. Как и защо “Бултранспорт груп” наема “Дигинг”, не е ясно. Според Инспекцията по труда има договор с фирмата, но той е без подписи и печат. Според адвоката на “Дигинг” Иван Кръстев договорът е само за наем на техника и тя не е подизпълнител на обекта.

Разрушаването на стария хотел е започнало на 4 април 2015 г., 4 дни преди трагедията. Операторът на специализираната машина “Брок” под ръководството на Георги Георгиев успял да прекъсне важни елементи, но въпреки това сградата не паднала този ден. Затова тя била оградена със сигнална лента, а работниците били изведени навън, тъй като имало опасения, че ще се срути.

Два дни по-късно Георги Георгиев закарал на обекта

стоманени

въжета, които

двама от

работниците му

вързали на

колоните

на сградата. После ги закачили на багер, който да ги издърпа. Последвали няколко неуспешни опита, смяна на багеристите, но хотелът все така не падал.

На 7 април техническият ръководител на “Планекс” Диян Георгиев посещава обекта и установява, че там рушат хора. Той нарежда да се спре работата. Настоява представителят на “Бултранспорт груп” да извади хората от “Дигинг” и събарянето да продължи само с техника.

На фаталния ден, 8 април 2015 г., преди обед свидетел чул да се обсъжда възможността работниците ръчно да къртят колони в сградата и се обадил веднага на техническия ръководител. Междувременно синът на собственика започнал да внася в обекта къртачи в куфари с намерението да подсичат колони в партера, дори настоял да покаже кои точно.

Техническият ръководител Диян Георгиев категорично се противопоставил на идеята, но веднага бил обвинен, че саботира обекта с цел извличане на облаги.

Тогава Георги Георгиев започнал да убеждава един от работниците да влезе с колегите си в хотела и да среже колоните на първия етаж.

Обещал и бонус

от 5000 лева, ако

хотелът падне

същата вечер. Георги инструктирал работниците какво да правят, след което им казал, че ще се качи на баира да гледа. Eдин от тях трябвало да застане на входа, та ако започне да пада сградата, да му махне. Уверил ги, че ще имат възможност да излязат.

След като се качил на върха, шефът на “Дигинг” се провикнал: “Няма страшно. Птичка да литне, ще ви изкарам веднага. Хотелът ще пада половин час, ще има време да бягате.”

Свидетел, който бил в близкия багер, видял, че хотелът започва да се пропуква, и започнал да вика. Георгиев обаче му направил знак, че няма страшно, да не се притеснява.

След като арматурите на седем-осем колони вече били оголени, един от работниците прибрал къртачите и си тръгнал, друг започнал да реже оголените железа, трети излязъл да смени кислородната бутилка. В този момент сградата на хотел “Вероника” се срутила и затрупала четиримата вътре.

Техен колега отвън започнал да ги вика по име и да ги търси, но сред отломките се виждал само трупът на Борислав Стефанов.

Георгиев и Николов бяха обвинени за убийство при професионална непредпазливост. Според вещите лица опасността от срутване е започнала преди разрушението на носещите колони, тъй като те са били увредени още при първоначалното дърпане с въжетата. Експертите са били категорични, че подобно ръчно рязане е недопустимо.

Решението на Апелативния съд във Варна не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.