Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

Девалвацията на демокрацията може да ни доведе до тоталитаризъм, но няма ярък лидер

Въпросът е дали след поредния предсрочен вот БСП ще изчезне
и дали ще има пробив на “Възраждане” и патриотите

- Доц. Стойчев, какви са шансовете на евентуална партия на Кирил Петков и Асен Василев на изборите?

- За регистрация на нова партия вече е късно, но в България има много формации, чиито имена могат да се използват. Важни са лицата - дали са разпознаваеми, дали се ползват с добро име. Кирил Петков особено напоследък е хит. До момента името му се свързваше с “Демократична България”. Възможно е да се случи като с Борис Бонев на изборите в София - много от гласовете на “Демократична България” отидоха при него. Така и Кирил Петков може да отклони избиратели.

- Кирил Петков не се ли свързва и с президента, тъй като е назначен от него за служебен министър? Няма ли малко противоречие?

- Свързването с президента не е устойчива асоциация. Кирил Петков и Асен Василев са по-скоро възприемани като харвардски възпитаници, проамерикански настроени. Ако Румен Радев е решил да прави партия, единият вариант е да ангажира такъв тип лица, които ще застанат до него. Но те няма да преливат популярност към държавния глава, защото той разполага с достатъчно одобрение. Има хляб в такъв проект, друг е въпросът по какъв начин ще реагират симпатизантите на “Демократична България”, защото както и да го гледаме, това би било предателство от тяхна гледна точка.

- Кой има най-голям шанс да излезе пръв след поредните предсрочни избори?

- Това се оказва без значение, защото дали някой ще има петима депутати повече, както забелязваме, не му носи кой знае какви дивиденти. Ако гледаме протестната вълна, “Демократична България” се формира като разумната алтернатива. Проектът на Мая Манолова е неустойчив, предизборен, два пъти влязоха, но трети път - едва ли. Ще спечелят тези, които се държат достатъчно протестно-опозиционно, показват разум, а не самоцелно отстояване на базови принципи - никога в управление с коалиция. Ясно е, че бъдещото правителство ще е коалиционно, при това и с някоя от партиите на статуквото.

При ИТН ще имаме отлив на гласове на едни избиратели, но прилив на други, на които това поведение импонира. Не е ясно дали със сигурност ще намалее подкрепата за тях.

Първи ще са партии с твърд електорат. ГЕРБ все още не са ерозирали и имат такова ядро.

От друга страна, ще спечели този, който може да гради мостове и да променя манталитета на политиците.

Наблюдаваме

промяна на досегашните видове партийна система -

и на двуполюсната от 90-те години, и на вълната, която доведе НДСВ на власт, и на Тройната коалиция, и на тази, в която ГЕРБ доминираше с някакви съюзни партии. Сега обаче нито една от тези формули не може да се получи. Не може да имаме главоломни резултати.

Важното е да има мнозинство, в което е ясно кои партии влизат. Ако това го няма, ще липсва и политическа отговорност. Ще се отвори врата за лобисти, внасяне на поправки за бизнес и конкретни частни интереси. Ще бъде извор на корупция, ще намали доверието в демокрацията. Това е предпоставка за недемократични управления. А това е опасно.

В България имаме тенденция към авторитарен режим, но липсва безспорният авторитет, който да го оглави.

Няма една фигура, която да е толкова обичана от хората, както беше с Бойко Борисов през 2009 г. Президентът има висок рейтинг, но не чак такова доверие и въздействие.

- Какви са възможните изненади при следващите предсрочни избори?

- Трудно може да се говори за изненади. Изборите вече станаха като да отидеш да си платиш данъка на колата - просто се отбиваш и гласуваш. Не е като преди - да има някаква тържественост, някакво очакване, че се определя бъдещето на страната. Същото се случи и с вотовете на недоверие - те девалвираха, когато започнаха да ги внасят един след друг като на конвейер.

По-скоро въпросът е ще има ли малък пробив, който да вкара партия “Възраждане” в парламента, дали патриотите ще успеят да влязат, дали този тип емоции, които докараха Орбан и Тръмп на власт, ще изчезне в България, или този тип консервативно-патриотичен вот ще оцелее.

Другото неизвестно е дали БСП ще умре окончателно. Столетницата постига все по-катастрофални резултати, затова е и този голям напън да се осъществи мандатът сега. За самата Корнелия Нинова е жизненоважно да говори, че спасява държавата в трудни времена, че благодарение на нея започва процес на национално съгласие и обединение. Но

социалистическата партия е точно

0% лява

и това не е без пряката отговорност на Корнелия Нинова, която вкара БСП в руслото на стандартните вождистки проекти.

- Кое ще е основната линия на разделение в предстоящата кампания?

- ГЕРБ ще наблягат на бежанската криза, увеличението на болните с ковид, хаоса, несигурността, а партиите на протеста - че всичко това е благодарение на провалите на ГЕРБ. Този път ще има по-малко медийни кампании - пари не им останаха, ентусиазмът на доброволците се изпари.