Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В отчаянието си родители предават бебето си на американски военни, за да го изтеглят от Афганистан. По-късно то е върнато на роднините си.
СНИМКА: РОЙТЕРС
В отчаянието си родители предават бебето си на американски военни, за да го изтеглят от Афганистан. По-късно то е върнато на роднините си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Оградата обрасла с дървета и храсти, пътищата за патрулиране изровени от порои. Близо сме до извънредно положение

Афганистанците с нови канали до Европа, но България е в транзитното им трасе. Избягват Сърбия, вървят през Румъния

Не са така богати като сирийците, но плащат хиляди долари, за да стигнат до Европа

Афганистанските мигранти използват нови трасета към Западна Европа, различни от лъчовете, които бяха актуални през последната бежанска вълна от Сирия през 2013 - 2016 г. Но България продължава да бъде една от основните транзитни страни по пътя им към Обетованата земя. В същото време оградата, която трябва да ги спира, е прорасла с дървета и храсти, някъде пътят, по който патрулират граничните полицаи и жандармеристите, е изровен от пороите и всичко това улеснява прескачането й.

"Охраната по нашите граници е по-рехава.

Сърбия и Унгария пазят добре

браздите си

и затова мигрантите се насочват към Румъния и после по незнайни пътища вървят към Европа", коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред "168 часа". Също по-успешно от нас се предпазват и гърците.

За първите 7 месеца на годината опит за преминаване в България са направили над 17 000 души, а в Гърция за същия период – 9000. Очевидно при нас пролуките са повече, но има и нещо друго. Гърците имат практиката да не регистрират заловените мигранти, за да не се налага да ги приемат обратно. Споразумение в ЕС предполага те да се връщат в страната, където първо са били забелязани.

Различното между днешните бегълци от талибаните и сирийците преди години е, че сега афганистанците се опитват да се измъкнат от мобилизация в армията на талибаните. Затова повечето мигранти са мъже под и малко над 20 години. Каквито вече се забелязват не само в центровете на пограничните градове, но и в София.

Колко дълго

ще продължи

този натиск

и колко души ще се запътят към нашата страна като транзитна спирка?

"Никой не може да прогнозира колко време ще трае и колко и каква ще е вълната, но със сигурност ще е дълга и постоянна – допълни проф. Чуков. – Бежанците от Афганистан не са преставали да търсят убежище, но натискът ще се засили." По данни на ООН през 2020 г. в близкоизточната страна са върнати общо 680 000 мигранти от целия свят, защото тогава никой не е смятал държавата им за рискова. В същото време домовете си там са напуснали около половин милион души. "Получава се една ротация – смята арабистът. – Европейските правителства, включително и нашето, репатрираха афганистанците, но почти толкова, колкото са кацнали обратно в Кабул, се насочваха отново на Запад."

Владимир Чуков цитира афганистански експерт, според когото част от тези мъже, които бяха заснети на летището миналата седмица в отчаян опит да напуснат страната, са именно от върнатите от Стария континент и от целия свят мигранти по тази процедура. Очевидно това са хора, които не са имали право да останат или са били без документи. Какъвто беше случаят със заловените в гората край Ихтиман.

Те щяха да бъдат върнати в родината си, ако историята се беше случила преди седмица, преди талибаните да поемат контрол над Афганистан. Всичко това ще трае продължително време – докато международната общност не признае, че в страната има демокрация и избрано по правилата правителство.

В момента

талибаните влизат в списъка с терористични

организации и за САЩ, и за Русия, въпреки че всички преговарят с брадатите им лидери. Но статутът им като организация продължава да е извън закона. Което според проф. Чуков означава, че тази държава се управлява чрез преврат, а не по демократични принципи и всичко това е предпоставка за постоянен бежански поток.

Поради географското си положение най-изложени на натиск са Иран и Турция. Но статистиката колко са афганистанците в югоизточната ни съседка се разминават – според Реджеп Тайип Ердоган те са само 300 000 души. Според други източници са над 1,5 милиона.

Според проф. Чуков наскоро са излезли данни, че афганистанците са на

8-о място по притежаване на недвижими

имоти в Турция

Освен това те трайно са свързани със съседната ни страна. През 90-те години именно техни хора са построили големите обекти в Истанбул. Затова не е чудно, че имат собственост в мегаполиса и в други части на държавата. А има и спомен от края на миналия век, когато заради нахлуването на СССР в Афганистан 2,5 милиона се изселиха в Иран, а други 1,5 милиона – в Пакистан.

Бизнесът на трафикантите в Турция и у нас, който беше позападнал, от месец отново разцъфтя. И докато преминаването през Иран и Турция струва няколкостотин долара, през България като част от Европейския съюз цената се вдига много и стига до

няколко хиляди долара.

За разлика от сирийците, които бяха богати заради добрия жизнен стандарт, който са поддържали преди войната, афганистанците не са притежатели на злато и странични доходи. Но са готови на всичко, за да се измъкнат от талибаните. И колкото повече се приближават до целта си, толкова повече се вдига цената на нелегалния превоз.

Броят на преминалите границата ни през юли е 1395 души, но това е, преди талибаните да вземат контрол над Афганистан. Предполага се, че в момента е доста повече. Точният брой не е известен, тъй като част от бежанците успяват да се изплъзнат от полицията. Но според запознати вече сме близо до момента, в който ще трябва да се обяви извънредно положение, мерките за сигурност да се засилят и в охраната да се включи и армията.

Военният министър Георги Панайотов съобщи, че на ведомството му ще са необходими около 4,2 милиона лева на месец, за да отговори на мигрантския натиск. Според плана по границите с Гърция и Турция ще бъдат разположени над 1000 военнослужещи и 145 единици бойна техника.

Областните администрации вече поискаха допълнително средства, за да укрепят оградата, построена за предишната вълна.

"Изпратили сме количествено-стойностна сметка до Министерския съвет, че

ремонтът на компрометираните участъци и почистването

ще ни струва около 363 000 лв. Има свлачище в терен на река Тунджа, другаде пороищата са отнесли пътя", коментира пред "168 часа" областният управител на Хасково Минко Ангелов.

На територията на областта има три центъра за настаняване на бежанци. В Пъстрогор в момента няма никого. В Любимец, който е от затворен тип и там се карантинират първоначално афганистанците, са 561 души. Скоро капацитетът му ще се запълни – побира 660 души. След първоначалната карантина те са подлагани на тест за COVID-19 и при отрицателен резултат са премествани в лагерите от отворен тип. В Харманли, където е най-големият център в областта, са настанени 690 души при капацитет до 3000 души. Но има и мигранти, които се измъкват от полезрението на властите.

Освен от Хасково, от Бургас също казват, че оградата е нарушена.

"Има пробиви във възпрепятстващото гранично съоръжение в частта, която е в управление на областния управител на Бургас, но е налице друг голям проблем, а именно растителността, която деформира оградата и е само въпрос на време да бъде сериозно компрометирана", заяви управителят проф. Мария Нейкова след заседание н3а областния щаб в Бургас. Израсла е главно акация на площ от 88 км, дърветата са превзели оградата. Това е особено опасно – коментират експерти, тъй като създава улеснения за мигрантите да прескачат оградата. Пътната инфраструктура също е в лошо състояние, което пречи дори на високопроходимите коли за охрана на границата.

Бургас е изпратил искане за 1,2 млн. лв. за възстановяване, почистване и поддръжка на оградата, както и технически средства за работа на екипите на "Гранична полиция".

"Засега никой не е усетил нищо по-различно от нормалния начин на живот,

мигранти не сме виждали.

Знам, че Гранична полиция се справя със ситуацията. Има завишаване на броя на бежанците, но няма напрежение. Изпратените от ЕС охранители от "Фронтекс" продължават да помагат", коментира пред "168 часа" кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

В съседната област Ямбол заявиха, че в участъка при тях няма компрометирани елементи и общото му състояние е добро. Съоръжението се нуждае само от текуща поддръжка.

България трябва да се подготви за дългосрочно справяне с бежанския поток, тъй като напливът от афганистанци едва сега започва. Но ако няма редовно правителство и действащ парламент, ще е още по-трудно.

Оградата по българо-турската граница вече е обрасла с дървета и храсти.
Оградата по българо-турската граница вече е обрасла с дървета и храсти.