Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Митьо Маринов

ГЕРБ ще представи правителство, но ще върне мандата на Радев

ГЕРБ ще пердложи правителство при връчването на втория мандат за партията, а начело на проекто-кабинета им ще застане зам.-председателят на партията Даниел Митов. Ще бъдат представени министрите отпред пред президентството, но мандатът ще бъде върнат обратно на президента Радев и няма да се подлага на гласуване в парламента. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията след решение на Изпълнителната комисия на партията.

"Ако дойде нашият ред, ще предложим за министър-председател Дани Митов и пред президенството ще предложим състав на кабинет, за да могат хората да видят и сравнят и веднага ще върнем мандата така, както сме заявили", каза Борисов и допълни: "Отговорни сме и искаме хората да видят как ще изглежда нашето правителство. Да знаете само кои ще са министрите и ще върнем мандата."

Той обясни, че е очаквал да се изпадне в тази патова ситуация да не се изпълни първия мандат. "Те в България не са победители. Гласовете им дойдоха от чужбина. Предупредихме какво правиха с машините. Ще лъсне и този Костинброд. Създайте илюзия у хората, че има смисъл да отидем на избори", обърна се той към партията на Слави Трифонов.

В момента имаме премиер, който си е поставил оставката, преди да е назначен, добави Борисов и каза, че много иска да види как работи "моделът Трифонов", както и "моделът Нинова". Обърна се и към "Демократична България", като посочи, че от обединението само търсили постове и власт.

"Справихме се с финансовата и икономическата криза. Мащабни инфраструктурни проекти, рекордни ръстове в земеделието, аити сектора, автомобилния клъстър. Това е моделът Борисов. ДПС казват рестарт на държавността. Така я рестартираха, че не могат да съставят правителство", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че след управлението на ГЕРБ България е оставена в "най-блестящата ситуция" при пандемията от коронавирус от всички европейски страни. "Осигурихме 3 млн. ваксини. Във Великобритания има 70% ваксинирани, в Италия 66%, В Гърция 56%, а в България сме 17% ваксинирани. Здравното министерство единствено трябваше да продължи започнатата от нас кампания, но и това провалиха", каза още Борисов.

"Видя се, че с омраза и обиди нищо не се получава", каза още Бойко Борисов и призова партиите за диалогичност. "Добрият изход е да сменят тона и да се помирят. Всички в момента действат на инат", добави той, като призова партийните лидери да уважават избирателите на и на другите партии.

Не стана ясно дали от ГЕРБ биха подкрепили правителство на третия мандат с цел да не се ходи отново на избори. "Все още не е ясно на кого ще се връчи третия мандат, с какви министри ще е той. Такъв разговор на този етап е безумен", заяви зам.-председтаелят на партията Томислав Дончев. Борисов обаче обясни, че партията е готова за диалог, ако такъв бъде потърсен от другите партии. "Като се нервира Слави, че не може да състави правителство, явно са му извивали много ръцете", каза още Борисов.

"Радев постигна хаос. Направи парламента за смях. Той създаде партиите на протеста. Той ги поведе Мая и всичките. Атакуваше само ГЕРБ чрез Рашков в продължемние на 2 месеца", заяви лидерът на ГЕРБ по адрес на президента. "Обвиниха ни в корупция, а не намериха нищо. Категорично нищо, а затънаха те в корупция", каза Борисов и допълни: "Вярвам, че смед 2 месеца животът ще ни накара да сме по-смирени и по-добри и по-отговорни пред избирателите."