Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията в държавата може да се опише само като пълен хаос. Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалния бива обвиняван за луд. Слушах внимателно интервюто на Станислав Трифонов - хубаво е, че иска да поеме отговорност най-сетне за това, което една година прави. Въпросът е как ще го направи и дано го направи. Отговорността е изцяло тяхна. Още повече, че ние изчакахме вчерашния ден да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо. Не, че сме и очаквали. Макар и неграмотно написано, защото нормално мислещи политици би трябвало да си дадат сметка, че когато имаш едва с 0,5% повече гласове и то в чужбина, а в България си загубил изборите, и за втори път народът ти казва, че тази партия не иска да бъде изчегъртана. Още повече, че сме направили толкова неща, че няма как да бъдат изчегъртани. Слушах внимателно и служебният премиер Стефан Янев, който казва, че за 2 месеца оставя държавата в стабилно състояние. Естествено, че ще е в стабилно състояние, защото ние я оставихме стабилна и през тези 2 месеца ще видите, че не е направено нищо друго освен това, което сме направили ние. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.

Той говори и за плана за възстановяване, който е трябвало да направи служебния кабинет, но нито една от парламентарните групи не го е одобрила.

"Другите държави ще отидат за вторите траншове, ние още нямаме план. За ваксинацията вече дори не искам да говоря, защото излиза, че само ние искаме да плашим хората. Не - просто ние сме хора с опит и знаем какво е да се напълнят болниците. И сега "Ройтерс" излезе, че вариантът, който идва от Перу ваксините въобще не го хващат. Между редовните и предсрочните избори имаше една илюзия, наложена от останалите партии, че ще може да бъде съставено правителство без ГЕРБ. Чудесно. Ние искаме да сме на много ръце разстояние от всичко това, което се случва. Ас не мога да си представя безотговорното отношение на партиите, които казват отново да отидем на избори и че видите ли демокрацията било скъпо нещо. То е скъпо, но е и отговорност и демокрацията може да се упражнява от свободни хора, които мислят и затова ЕС е най-хубавото място за живеене. Там хората са преценили, че машинния вот се манипулира и го няма никъде. Ние постигнахме рекордно ниска избирателна активност, благодарение на всичко това. Наложиха страх какъвто не е имало от времето на комунизма. Това за всички вече е ясно и видимо. И кръстникът на това е Румен Радев", каза още Борисов.

Той добави, че "след интервюто на Слави Трифонов не си представям как ще продължат преговорите без някоя от партиите да претърпи огромно унижение, отивайки да подкрепя правителство, за което няма никакви политики".

"Какво ли не чухме - концесии, НАСА, тройно увеличение на учителски заплати, но нищо от това го няма написано. Да, тези хора там знаели езици, но от писмото, което разгледах - те не знаят най-важния - български. Не могат да пишат грамотно, а иначе ни дават акъл колко езици знаят. Да, и при мен всички знаят, но първото ми изискване е да могат да пишат на български", подчерта Борисов. 

Той обяви решението на Изпълнителната комисия, според което депутатите от парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще влязат в пленарната зала, но ще гласуват "против" кабинет с мандат на "Има такъв народ".

"ГЕРБ и СДС трябва да стоят максимално отдалечено от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа и не се отнасят с уважение към избора на хората. Защото не може да имаш с 0,5% и да не отчетеш и другите, които имат също толкова и да се обръщаш към четвъртата, петата, шестата, седмата, н-тата партия да те подкрепя и да им даваш възможността да се държат като победители. Дори четох уважаемият Христо Иванов да казва, че те свалили ГЕРБ. Тотално сте се объркали - ние си изпълнихме целия мандат, отидохме си на избори и победихме. И ние самите искаме да сме в опозиция, защото в една демокрация трябва да има здрава опозиция и здрави управляващи. Решението на изпълнителната комисия е депутатите на ГЕРБ - СДС да влязат в залата и да гласуват против правителството, защото всяка друга наша формула на добронамереност или на отговорности, би означавала да ни привързват с някакви кукловоди, сценаристи. Ние това не го желаем, не сме от тях. Тези, които си сътворяваха Росенец, доказано ДПС преля на ИТН гласове, за да се доберат близо до нас, но не можаха да изчислят точно и в България загубиха", обясни Борисов.

Той уточни, че всички 63-ма депутати на ГЕРБ - СДС ще са в залата, "така че да не дадем абсолютно никаква възможност на никого да спекулира с това, че ние от този хаос искаме да сме на много ръце разстояние".

"Всички казват: "да отиваме тогава на избори". При положение, че липсват парите в бюджета, няма как едно компрометирано служебно правителство и то именно финансовият министър да ти внася бюджет, който ние партиите да приемем, без да носи политическа отговорност. Да, изборът е между две лоши неща, но поне за едното са гласували хората и ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави, БСП, "Да, България", ДПС и Мая. Така че да намерят формула, да направят правителство и да не ни забъркват в техните каши, които една година сътворяват. И се подкрепяха, и си ходеха по телевизиите и ни хейтиха, а ние понасяхме миграционната криза. Вместо като нация да се консолидираме, да търсим решение, ние продължаваме да си говорим кой кого мрази. Приемаме, че ще има нови избори - какво ще лъжат хората. Половин милиард за избори, но това са загубени пари. Ако има правителство - правилно са похарчени. При подобни резултати след трети избори как ще направят правителство. На тези въпроси хората искат отговори", каза Борисов.

Според него ИТН е трябвало да направи една кръгла маса, на която с всички партии да се обсъди подкрепа по секторни политики. Той пожела успех на ИТН, защото "във всички случаи би било добре да има правителство".

"Но пък от друга страна, за да бъде докрай изобличен разединителя на нацията, сеещият омраза сред политическите партии, буквално разбил системните партии. Не забравяйте и това, което Радев прави с БСП. Едно служебно правителство ще е много от полза да продължи още няколко месеца, но това ще е пагубно за държавата. Каквото си избере народа - това е. Аз искам едно малко кътче, където сме ГЕРБ и СДС - разумни сили, които като дойде катастрофа, все пак да има знаещи и можещи хора, пишещи грамотно, чели буквара", заяви Борисов. 

Той отново отговори на въпрос за актуализацията на бюджета: "Не може един, според съдружниците му, мошеник да внася актуализация на бюджет, за която никой не носи отговорност. След като излизаш и казваш, че държавата е в стабилно състояние, значи трябва да си осигурил парите до края на годината".

"Ние сме в опозиция. Не зависи нищо от нас, всички искат да ни изчегъртат и всички казват - можем без тях. Защо ме питате мен? Да не би БСП да си ни подкрепяли бюджет досега?", добави Борисов.     

Според него при "този натиск ГЕРБ се представи прекрасно на изборите".

"Такова мачкане на структурите, особено в по-малките градове. Вчера кметът на Годеч ми вика: "Пет барети ме пазят". Жена му направи аборт. И всеки ден ходят и казват: Издай нещо и те оставяме намира. Това са изроди. При тоя страх, отиват при фирми, викат данъчни, отиват при хората, при учители, директори на болници. Резултатът на ГЕРБ е изумителен при този страх и благодаря на партията и на хората", каза Борисов.

На въпрос кога ще бъде обявена кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори Борисов заяви: "Когато му дойде времето".

"Още не сме решили елементарното задание - ще има ли правителство, или не. Като се създаде правителство, това ще покаже как са разположени политическите партии и тогава ще бъде излъчен нашият кандидат за президент", уточни Борисов.

"От вчера се завъртя една приказка, че видите ли, ние с ДПС някакви дълги ръце щели сме в един момент - глупости! Нито някой е говорил с нас, нито ние искаме да говори с нас, нито ще говорим с тях, след като са ни обиждали. И ако дойде един ден да говорят, тогава няма да им излъчвам преговорен екип, аз ще водя преговорите, щом искат така да си играем. Ще възложа на Тошко Йорданов да се среща с лидери на партии. Колеги, стойте си на нивото. Лидер с лидер се среща, ще се разберат и ще си стиснат ръцете. Сега султанът седи отгоре, а великия везир решава проблемите. Имайте достойнство, пратете и вие чираците, след като такава е играта, безотговорна. Ако искат някой да говори с нас - имат си лидер. Ще се обади Слави Трифонов, ще каже: "Колега, каза преди време за 10 депутати, стои ли ти приказката, или не. Тогава ще кажа - извинявам се, тогава недомислих. А те отровните викат на токсичните. Отровихте народа", каза Борисов.

"Как децата на Янев са назначени 4 г., докато съм бил премиер, защо не ги остъргахме. Нашата добрина ни даде такъв коварен урок", заяви Борисов. 

Според него "ще отидат на варианта Румен Радев да безчинства  до президентските избори", защото "едно служебно правителство ще му е от полза да му поднесе победата на тепсия".

На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепя определени политики, ако бъде съставено правителство, или винаги ще е "против", той отговори: "Не, ние не сме такава партия, че да сме винаги "против". Как бих могъл да бъда против, ако гласуват нещо за образование, за здравеопазване, за плана за възстановяване. Против сме срещу хаоса, безтегловност и безотговорност".

На въпрос какво ще стане, ако се стигне до втори мандат, който ГЕРБ трябва да получи Борисов заяви: "Не съставят ли правителство сега, няма шанс да има друго. Несериозно е Корнелия Нинова с 30 депутата, която я гонят в партията и искат оставката. Превърнаха държавата в кръжок. Всичко е в ръцете на Слави Трифонов, той вече проявява гъвкавост. Питали Джеймс каква е тази опашка, редят се за премиери при Слави Трифонов, отговорил. Ама много голяма. Нищо, тя върви бързо".

"ДПС играха толкова брутално срещу нас на изборите, така че клишетата отдавна вече не вървят", каза Борисов.

За предложения за премиер от ИТН Пламен Николов лидерът на ГЕРБ каза: "Слави си го е избрал. Знам, че още в 7 министрите искат решение и ако за всяко нещо трябва да питаш някого става много тежко. Дали има опит този човек - не мога да кажа, защото не го познавам. На външен вид ми е симпатичен. Въпросът е как ще направи връзката със Слави Трифонов, защото той носи отговорност за това, което се случва. И всяко решение, което ще взима този премиер, трябва да има подкрепата на Трифонов, зада може парламентарната група да го подкрепя. Оттук нататък това е много сложна парламентарна игра. Как ще се играе - не е моя работа".

"Ще ви цитирам още на 30 юни един мислител Борисов е казал: Когато българите осъзнаят кой стои зад Слави Трифонов ще бъде късно. Изведнъж Христо Иванов оня ден го разбра. Ние се биехме с ИТН 2 месеца, те си вървяха тихичко и им беше хубаво. Е, благодаря!", каза още Борисов. 

Той отговори и на въпрос дали е зависим от Прокопиев: "По никакъв начин. Вижте публикациите 10 г. назад в "Дневник" и "Капитал" и ако намерите една добра за мен, ще кажете той е зависим".

Запитан, че все пак е имал министри, пратени от там, той заяви: "Тези министри бяха нелоши и аз имам положително мнение към  мен. Вижте - към мен нямаше разбиране. Аз сега го разбирам г-н Станислав Трифонов - изведнъж е попаднал в сфера, в която няма дори познат или тези, които ги познава - те не стават за тая работа. Тогава изведнъж като спечелихме изборите и трябваше да намерим министри - ами аз познавах само полицаи, пожарникари и аз щях да пропусна екологията като Слави, защото в един момент това са стотици високо номенклатурни кадри - министри, зам.-министри, областни управители, агенции. Като си представя какво го очаква - всеки един трябва да го извадиш и да е брилянтен, защото в момента, в който му извадиш името и почват гугъл - снимка като хитлерист, айде махаш го, другия - еди каквъ си - махаш го. Те затова се страхуват в момента да извадят правителство и викат ама те хейтят. А вие какво правите? Я г-н Станислав Трифонов да си спомни какво правеше - Плевнелиев, Лили Павлова, мен. Тога той проявяваше ли разбиране - 0. Така че те бяха добри министри - Нона Караджова, Плевнелиев, Трайчо Трайков и пще 6-7 такива. И аз като Слави Трифонов тогава питах - знаеш ли английски. Знам, тогава - влизай".