Как Суджука и Манджука измамиха Китай

31.01.2018;

Живко Мартинов и Борислав Манджуков привлекли Пекин в атрактивен проект с ветрогенератори, който не стартирал

Сделката е част от многото нарушения, заради които ЕК глобява България с по 40 хил. лв. на ден

Скандалният бивш депутат от ГЕРБ Добрич Живко Мартинов заедно с по-късно убития Борислав Манджуков са измамили китайското Министерство на икономиката с голям проект за ветрогенератори, научи "168 часа".

Нарушението е част от общата глоба, която Еврокомисията наложи на България. Според нея държавата трябва да плаща по 40 хил. лв. на ден, докато не изпълни предписанията на Европейския съд за екологичните нарушения в района на Калиакра, свързани с разрешенията за изграждане на ветропаркове. През лятото екоминистърът Нено Димов съобщи, че тя ще е

по 20 хил. евро

на ден

до отстраняване на всички проблеми, свързани с различни проекти. Един от тях е на Суджука и на разстреляния показно преди 4 години бизнесмен. Двамата планирали заедно изграждането на ветрогенераторни паркове. Към днешна дата добричкият гербер продължава връзките с фамилия Манджукови чрез зетя.

Разследване на "168часа" установи, че през 2008-2009 г. са изградени холдингови структури "Смин-юг" ООД и "Уинд енедржи 3000" ООД. В нея са над 20 фирми, между които и такива собственост на Живко Мартинов.

От страна на Манджуков са близката му Грета Генчева и братовчедка му Николета Николова. Холдингът изкупува земеделски земи в Добруджа с цел изграждането на ветрогенераторни паркове. Единият трябвало да бъде в Генералтошевско, другият - в Шабленско. Двата - общо за около 500 мегавата.

Във времето става ясно, че проектите не могат

да се реализират

по няколко непреодолими причини. Сред тях са липса на ОВОС, невъзможност да се присъединят към електропреносната мрежа, липса на общ устройствен план на Шабла, отказ за изграждането заради опазване на "Виа Понтика".

Преди това една година германска фирма прави проучвания за ветропоказателните параметри, като на няколко места се поставят подвижни "мачти" за целогодишното измерване на силата на вятъра. Проектът получава предварителен договор за присъединяване към електропреносната мрежа по "втория начин". Причината - в региона няма електропреносна мрежа, която да поеме капацитета на произведената от двата парка вятърна енергия.

Горе-долу по същото време холдинговата структура започва дейности проектът да бъде приведен в изключителна изгодност за чуждестранен инвеститор. Те са само на хартия, защото реално е ясно, че няма да бъде реализиран. Две-три години по-късно е намерен чуждестранен инвеститор в лицето на китайската държава, в частност - Министерството на икономиката.

Те изкупуват по 10% от собствеността

на всеки един от съдружниците, като плащат по 180-200 000 евро на мегават. Уговорката била, че окончателното разплащане ще стане, когато започне реализацията на проектите. В резултат българските съсобственици получават сериозни суми според дяловете си.

През 2014 г. Живко Мартинов вече е депутат с десетки фирми зад гърба си. Момчето от село Владимирово предприема незабавни действия по излизането си от дружествата, в които е собственик и съдружник. Самият Мартинов твърди пред свои близки тогава, че лично премиерът

Бойко Борисов му

е разпоредил да напусне фирмите

заради очаквания скандал с китайската държава поради несъстоялия се ветрогенераторен парк.

Според източници на "168 часа" проблемите на Живко Мартинов и на холдинга с Министерството на икономиката на Китай тепърва предстоят.

След показния разстрел на Борислав Манджуков Живко Мартинов продължава връзките с фамилията чрез неофициалния зет на жертвата Антон Константинов Оризаров. Той е лидер на НПО с помпозното име МОРАЛ. Създадено е през 2015 г. като ляв проект. Сред целите му са имплантиране на високоморални хора в политиката и превземане на държавната власт. Самият Оризаров твърди, че "проектът му е на бюрото на Путин и е въпрос на време да бъде финансиран". Той се самолегендира като младата надежда на кръга "Монтерей" и

не крие политическите

си амбиции

Самият Оризаров предпочитал да заеме обществено-политико-икономическото място на Ахмед Доган.

Последната негова трудова ангажираност е сделка с банани от Еквадор. Той лично договорил в южноамериканската държава параметрите й, но тя се провалила, тъй като 28-те контейнера изгнили на пристанището в Солун.

Дали и как са компенсирани еквадорците за загубите от половин милион щатски долари и дали в касите е имало само плодове, към момента не е ясно.

Лидерът на МОРАЛ няма трудови доходи от години, но се представя за човек с огромно лоби, с което може да решава всякакви проблеми. Вероятно затова спецслужбите проверяват как се финансира организацията му и дали легендите за кървавото завещание на Манджуков имат някаква връзка.

Реално от месеци МОРАЛ организира кръгли маси по различни проблеми, на които присъстват и депутати от БСП, сред които проф. Иво Христов, Драгомир Стойнев и Красимир Янков.

Не е ясно откъде идват парите

и за тези форуми

Самият Живко Мартинов е обвиняем по 6 текста от НК, сред които най-маловажното е, че е поискал и получил 4 тона "суджук за Бойко Борисов". Основен свидетел на прокуратурата твърди, че с името на премиера Живко Мартинов е действал като "артелчик" и е събирал отвсякъде каквото му е нужно.

Източници на "168 часа" от разследването са категорични, че близостта на Мартинов с Бойко Борисов е силно преувеличена. Проверки доказали, че между двамата не е имало дори телефонен разговор през последната половин година.

Обвиняеми за различни престъпления са т.нар. "Група на сервитьорите", близките до Мартинов и бившия директор на ОД МВР-Добрич Веселин Колев, както и Петър Малджиев - ексшеф на "Аполо и Болкан" в региона и настоящ хотелиер. С тях е и бившият директор на БАБХ-Добрич Розалина Брайкова.

"Повече от 3 месеца

съдилищата си прехвърлят обвинението

и прокуратурата реално няма достъп до делото - твърдят пред "168 часа" част от основните свидетели. - Според нас това се прави, за да има време да ни атакуват. Петима от шестимата вече сме с данъчни ревизии и разследвания по казуси с изтекла давност или такива, по които приключилите проверки не са установили престъпно деяние."

Въпреки усилията на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководеното от него звено "Антикорупция" да бъде разкрита обективната истина по казуса "суджуците", окръжният прокурор Пламен Николов заявил в телефонен разговор с един от свидетелите: "Аз съм срещу вас! Ще ви разкажа играта!".

С какво обичал да се хвали прокурорът на Добрич, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Още от Афера

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Гард гледа на камера как бият негов колега, друг е в тоалетната при въоръжен обир на 400 000 лв.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари l Викнал двама силоваци.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.