Безобидна хрема убила Теодора, първата жена, гмурнала се за 7 мин. на 233 метра. Иван Киров и инструктор цял час опитват да я спасят

27.09.2017;

l Медиците в Солун потвърждават: И тя, и Михаил имат баротравма от секретите във вътрешното ухо, която предизвиква фаталния световъртеж вертиго.

l Лекар бие адреналин, Иван Киров и инструктор напразно правят цял час изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Елементарна хрема, която Теодора Балабанова дори не е усещала, става причина за нелепата й смърт минути след като се превръща в първата жена на планетата, гмурканала се с бутилки на цели 233 метра под водата.

Настинката предизвиква секрети в носа и ушите, които при изплуването запушват ушния й канал, предизвикват баротравма на вътрешното ухо, а оттам и фаталния световъртеж вертиго - тотална дезориентация, невъзможност дори да си сложиш регулатора от бутилката с газ в устата и удавяне.

Настинката се случва в събота (23 септември), ден преди фаталното гмуркане за подобряване на настоящия рекорд на Гинес от 211 метра. Това разказаха хора от поддържащия екип на Теодора и Михаил Балабанови, които се бориха за две постижения - най-дълбочинно гмуркане в открити води за жена, както и за двойка.

Гмуркането, което вече два пъти се отлага заради неподходящи метеорологични условия, е планирано за 23 септември на около 7 км навътре в морето в залива Торонеос, полуостров Халкидики. Двамата изключително опитни водолази, които сертифицират дори инструктори за технически гмуркания, пътуват в корабче, придружавани от лекар и екип, които по предварителен план трябва да ги поддържат по време на поставянето на рекорда.

В открито море обаче излиза вълнение и двамата водолази решават да отложат гмуркането за следващия ден. Вече в неделя времето е възможно най-подходящото - няма вълнение, няма вятър.

Без да подозират обаче, Теодора и Михаил вече са настинали от едночасовото, но ветровито влизане с лодката в събота, което часове по-късно ще се окаже фатално за 45-годишната жена.

"Преди да отплаваме в неделя, имаше проблем с едната бутилка и се наложи да отидем и да я оправим - разказва пред "168 часа" Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров, който е част от екипа на Балабанови. - Моята роля беше да подсигуря евакуацията в случай на инцидент, тъй като лодката ми е достатъчно бърза. Честно казано, аз се надявах, че няма да имам никаква работа при това гмуркане, но накрая се оказа, че за съжаление всичко се случи при мен."

Точно в 12 часа и 31 минути Теодора и Михаил се потапят в морето и бързо се спускат по въжето, захванато за шамандура на повърхността и за чувал с тежести на дъното.

Спускането надолу до планираните 231 метра продължава малко повече от 7 минути при зададени от софтуерна програма 8 минути. Тази спечелена минута обаче е плюс за екипа, защото означава по-малко време за декомпресия на излизане.

Всеки от водолазите носи по 2 компютъра, които отчитат и дълбочината. По-късно ще стане ясно, че показателите им са между 230 и 233 метра. Цялото гмуркане се заснема и с екшън камера GoPro, което е още едно доказателство за "Гинес". Месеци по-рано по време на подготовката от организацията са им поискали 10 хиляди евро за съдия, но Михаил и Теодора не могат да си ги позволят.

Свидетелите, записа на слизането и излизането, както и компютрите обаче са достатъчно доказателство. След бързото спускане, при което Михаил и Теодора осветяват с фенерите си дъното под тях, без никаква излишна пауза на голямата дълбочина следва бързо завръщане към повърхността. Дългата почти 4 часа декомпресия (спиране на определени метри под повърхността за определено време), за да се разсеят азотните мехурчета в организма им, започва около 30-ия метър, когато налягането вече е по-ниско. Така реално гмуркането до 233 метра и връщането до 30 метра отнема под 30 минути, а от 30 метра до повърхността цели 4 часа.

Планът за гмуркането се прави от компютър - изчислява се много точно времето за слизане до зададената дълбочина, времето за връщане наобратно и след това точното време за престой за декомпресиране на различни нива преди излизането на повърхността.

До изплуването на 40-ия метър Теодора и Михаил изпълняват "протокола" като машини без никакво отклонение от предварителната програма.

На 60-ия метър двамата са посрещнати от първия поддържащ водолаз. Това не е кой да е, а французинът Паскал Бернабе, който безапелационно държи световния рекорд по дълбочинно гмуркане с цели 330 метра. Теодора и Михаил сменят празните си бутилки с газ с нови, които Бернабе им носи. Тримата си правят снимки и след по-малко от 60 секунди престой продължават нагоре, когато на 40-ия метър Михаил вижда, че Теодора започва да се усуква постоянно във въжето.

Тя е тотално дезориентирана, не може да уцели устата си, за да си сложи регулатора от новата бутилка с газ, която й подава вторият поддържащ водолаз, който ги посреща. Следващите секунди са фатални за Теодора. Съпругът й подава постоянно регулатора в устата, но тя накрая го отхвърля и нагълтва вода.

В този момент на крайна безизходица 47-годишният Михаил взема единственото възможно решение, надявайки се на чудо - водолазът да изкара Теодора на повърхността. Това е повече от смъртоносно, ако пропусне 4-часовата декомпресия, защото мехурчетата с азот в организма й се увеличават с всеки метър към повърхността вследствие на рязкото намаляване на налягането и буквално разкъсват всички вътрешни органи, като още преди това да се случи, водолазът получава инфаркт и множество инсулти.

В случая с Теодора, която се върти безпомощно около въжето на 40 метра дълбочина и с отворена уста, обаче бързото излизане е единственият възможен шанс.

"Изкараха я на повърхността в 13,32 часа - спомня си Иван Киров. - Честно казано, аз дори не съм проверявал дали е жива, а започнах да й оказвам първа помощ. На моята лодка веднага се прехвърли и докторът от корабчето. Той й би адреналин и започна да й прави сърдечен масаж, докато аз й правех изкуствено дишане. През това време мой приятел подкара бързо лодката към Порто Карас.

Пристигнахме до пристанището за 10 минути. Там просто я наместихме по-удобно и продължихме със сърдечния масаж и изкуственото дишане. Правихме го много дълго, без да спираме. Но тя според мен отдавна беше мъртва. В Порто Карас се включиха да ни помагат още двама души - единият англичанин дайвинг инструктор. Той в един момент каза:

"Има пулс! Има пулс!" и ние продължавахме и продължавахме. 

Как Иван Киров се връща за Михаил, четете в хартиеното издание на "168 часа"

"4 часа ад под водата!", интервю със съпруга на Теодора Балабанова, четете по-късно на сайта на в. "168 часа"  

Още от Репортаж

Напрежение около мерцедеса на Десислава Радева на улицата, столичанин снима разправия между КАТ и НСО, службите не коментират

"Питайте НСО", лаконична бе първата дама на въпрос имало ли е инцидент в центъра на София, на който тя е присъствала. От президентския екип допускат провокация КАТ и НСО са влезли в пререкание край

Българката, изродила бебе във влак в Лондон, гледала децата на петролен магнат

l Току-що си била купила палто и с него завила новороденото l Марияна няколко дни се притеснявала дали родилката ще оживее заради треската и влошеното й състояние l Преди 3 месеца присъствах на

Румънец опитал да внесе нелегално през "Дунав мост" 5 коня

Румънец опитал да внесе нелегално в България пет коня. Това съобщиха от "Гранична полиция" в Русе. Около 6.30 ч. тази сутрин 64-годишен румънец спрял с камион със софийска регистрация на ГКПП "Дунав

Френският съд се съгласи да предаде Баневи на българските власти

Апелативният съд във френския град Екс ан Прованс даде съгласието си за предаването на Николай и Евгения Баневи на българските власти. Френските им адвокати сега вероятно ще обжалват пред Касационен

КАТ и НСО в пререкания край мерцедеса на Десислава Радева (Видео)

"Питайте НСО", лаконична бе първата дама на въпрос имало ли е инцидент в центъра на София, на който тя е присъствала. От президентския екип допускат провокация КАТ и НСО са влезли в пререкание край

Осъдиха на една година условно джигита за дрифта пред парламента (Видео)

Владислав Антонов получи една година условно с 3 години изпитателен срок за дрифта в близост до протестиращите, съобщи Би Ти Ви. Той беше задържан, след като направи няколко опасни маневри с колата

Откриха голям източник на радиация под Антарктида

Британски геолози и специалисти по изучаването на океаните установиха, че под Антарктида е разположен голям радиоактивен източник на топлина, който досега не беше известен на науката,

Крокодила подал 33 жалби срещу магистрати от януари досега

След задържането му на 11 януари 2018 г. Емил Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители (повечето от които работят в специализираните съдилища и прокуратури).

Пиян шофьор се хвърли в 10-метров изкоп с колата си (Обновена + Снимка)

25-годишен младеж с БМВ се оказа в изкопа на един от пробивите на бул. "Левски" с бул. "Владислав" в морската столица, в района на автогарата. Няма данни шофьорът да е пострадал сериозно,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.