Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев СНИМКА: Велислав Николов
Стефан Янев СНИМКА: Велислав Николов

В България няма чужди военни бази, а съоръжения, които се използват от партньорите ни от НАТО и САЩ. Това настояха премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев пред депутатите. Поводът бе искането на “Възраждане” “американските бази у нас” да бъдат премахнати до една година.

Чужди бази на българска територия няма, имаме съвместни съоръжения по договор със САЩ от 2006 г., настоя Янев. Той подчерта, че става дума за четири съоръжения. Две от тях са авиобазите “Граф Игнатиево” и “Безмер”, които се ползвали за кацане на военните и две бази за съвместни тренировки - в Ново село и в складовата база в Айтос.

В тези съоръжения е имало учения и на други страни членки на НАТО. Да, в момента има бойна техника и около 200 войници в Ново село, потвърди той за ученията.

Сувeренитетът на България и независимостта започват от начина на мислене и самоопределянето. Докато вярваме, че политиката ни зависи от някой друг, най-вероятно ще е така. Но мога да ви уверя, че за нас българският интерес е първи, каза и Петков.

Ние сме в два съюза, влизаме и в трети. Ние сме независима държава. Това не са чужди бази, а общи съоръжения. Контролът и капацитетът, който те могат да дадат на българската армия, трябва да се използват максимално, настоя премиерът.

След излушването на министрите в пленарната зала партиите взеха отношение по казаното.

От "Продължаваме промяната" подчертаха, че има ескалация на международно ниво, но не бива да се допуска да има ескалация във вътрешната политика на България. "Призовавам по такива теми свързани с външната политика да не се опитваме да извличаме вътрешнополитически дивиденти, защото не е редно", призова Настимир Ананиев от трибуната на парламента.

По темата липсва изразено лидерство, посочиха от ГЕРБ. "Това ми напомня на един лидер от миналото, който казваше: "Другари тряба да се снишаваме."
В ситуация, в която говорим за потенциална война, искаше се да чуем малко по-конкретни, малко по-мъжки отговори", каза Радомир Чолаков.

От ДПС изразиха позиция, че са против да се прекрояват границите на която и да е страна и то по военен начин. "Независимо дали сме в добри или лоши отношения с комшията, когато му гори къщата и ние имаме проблем", отбеляза председателят на движението Мустафа Карадайъ.

"Българската военна авиация на практика е на земята. Няма ресурс. Това е военно-тенически крах за държавата. Това е политически провал. Докато не дойдат новите самолети, трябва да се поддържа съществуващата техника", каза Александър Александров от ИТН.

Обнадеждаване и лек оптимизъм изрази пък председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. Той посочи, че трябва да се инвестира в отбрана, но също и в киберсигурност и превенция срещу корупцията, а тази външнополитическа криза е показала вътрешните за страната ни. "Тази ситуация донякъде започна да променя приоритетите. Днес се намираме в ситуация в която премиера се яви два пъти в парламента да потвърди правителствената позиция", добави Иванов.

От "Възраждане" обаче отправиха куп критики към управляващите и нарекоха поведението на страната ни "слугинажно". "За съжаление България не е суверенна държава. Защото ако беше суверенния министър-председател, щеше да отговори веднага на въпроса дали Русия е заплаха за България", заяви Костадин Костадинов и добави: "Нямаме усещането, че България се управлява от НС или от Министерския съвет. По-скоро можем да говорим за "Марионетен съвет". Крайно време да има в българската политика повече мъжко поведение."