Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Критици: Малахия не е оригиналният автор на предсказанието и то важи само за известните глави на църквата

Преди близо деветстотин години един католически светец на име Малахия е поразен от поредица от видения, които предсказват самоличността на всеки бъдещ папа. Това древно пророчество, погребано във Ватикана от векове, предполага, че папа Франциск, наследник на свещена институция, простираща се близо 2000 години назад във времето, може да бъде последният папа. Това е предупреждение за мащабни събития, което според експертите се подкрепя по забележителен начин от някои от най-известните писания и чудотворни видения в историята на християнството, което може да означава предстоящ край на папството, разбиване на църквата, каквато я познаваме, или дори по-лошо - апокалиптичен край на дните.

Пророчествата на ирландския свети Малахия, епископ на Арма, живял през XII век, са вълнували и смущавали хората векове наред. А според неговото предсказание след Бенедикт ще има само още един папа и по време на неговото управление идва краят на света.

Оригиналното пророчество гласи: "При окончателното преследване на Свещената римска църква ще царува Петър Римлянин, който ще храни паството си сред много скърби, след което градът на седемте хълма ще бъде унищожен и страшният Съдия ще съди хората. Край."

В тази връзка някои припомнят факта, че бащата на настоящия папа се е казвал Петър, или Пиетро, и е роден в Италия, въпреки че семейството се премества да живее в Аржентина.

През 1139 г. архиепископ Малахия заминава за Рим от Ирландия, за да даде отчет за своите дела. Докато е там, той получава странно видение за бъдещето, което включва всеки папа, общо 112, които ще управляват църквата до края на времето.

Прогнозите му се приемат много сериозно. Както се казва в един доклад: "През 1958 г. преди Конклава, който ще избере папа Йоан XXIII, кардиналът на Ню Йорк Спелман наел лодка, напълнил я с овце и плавал нагоре и надолу по река Тибър, за да покаже, че е pastor et nautor (пастир и моряк)" - девиза, приписван в пророчествата на следващия папа.

Що се отнася до 111-ия папа - Бенедикт ХVI, пророчеството казва за него: Gloria Olivae, което означава "славата на маслината".

Орденът на свети Бенедикт е известен още като Оливетаните, което според много твърдения прави пророчествата на Малахия верни. Следващият и последен папа тогава трябва да бъде "Петър Романус" (Петър Римлянин). Свети Малахия разказва за своите видения на папа Инокентий II, но документът остава неизвестен в римския архив до откриването му през 1590 г.

Според някои за много от пророчествата могат да се намерят факти, които ги подкрепят. Например за Урбан VIII е написано - Lilium et Rosa (лилията и розата). Той е родом от Флоренция, а в герба на Флоренция има fleur-de-lis - хералдическа лилия. Папа Йоан Павел II е De labore Solis, което може да се тълкува като "на слънчевото затъмнение".

(От 21-ва стр.)

Карол Войтила е роден на 18 май 1920 г. по време на слънчево затъмнение. Доколкото природното явление е сравнително рядко, забележително е, че Слънцето е скрито от Луната и в деня на погребението му - 8 април 2005 г. Но има и други учудващи прилики с живота на отделните представители на Светия престол. Peregrinus apostolicus (папа поклонник), което се отнася за Пий VI, изглежда, се потвърждава от многобройните му пътувания до нови земи.

Популярно е и предсказанието, отбелязано за Бенедикт ХV (1914-1922), което на латински е Religio depopulata - “религията обезлюдена”. Привържениците на пророчествата се опитват да свържат мотото с този папа, като го интерпретират като препратка към Първата световна война и Руската революция, настъпили по време на неговия понтификат.

Логично и подходящо звучат и думите, написани преди столетия за неговия наследник Пий ХI - Fides intrepida, “безстрашна вяра”, защото този папа с нарочно издадени енциклики категорично осъжда както нацизма, така и комунизма. А краят на неговия понтификат е доминиран от изказвания срещу Хитлер и Мусолини и в защита на католическата църква от посегателствата на тоталитарната идеология.

Въпреки тези забележителни паралели експертите са на мнение, че е много вероятно книгата на ирландския светец да е плод на по-късна фалшификация. В подкрепа на твърденията си учените изтъкват някои конкретни детайли, които говорят за подкрепата, което писанието дава на кандидати за папи в миналото. Така например още в началото на ХХ век Луиджи Фуми приписва пророчествата на Малахия на работата на известния фалшификатор от ХVI в. Алфонсо Чекарели. Който и да е бил истинският автор на документа обаче, практически единодушната теза, подкрепена и от последното издание на Католическата енциклопедия, засега остава, че ръкописът е фалшификат, написан през втората половина на ХVI век.