Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ново изследване установява, че богатата на фибри диета може да предотврати артрозата и болките

Aмерикански и британски учени са установили връзка между диетата, богата на фибри, и развитието на артроза, пише Health info. Изследването е проведено от специалисти от Университета в Манчестър и Университета “Тъфтс” в Бостън, в което са участвали над 6000 души. В началото на проучването изследователите са използвали въпросник за определяне на приема на фибри от участниците. Те са извършили също рентгенова и симптоматична диагностика на артрозата, като са оценили и съществуващите

симптоми на заболяването,

болката в коляното и отока.

Освен това едната група участници са консумирали по 19 грама фибри дневно в продължение на 9 години, а другата - 15 грама. Резултатите са показали, че увеличаването на приема на фибри може да намали риска от развитие на ставни заболявания. Рискът от остеоартрит при тези, които са консумирали по 19 грама фибри на ден, се оказал с 60% по-нисък от този на хората от втората група, при които той бил намален само с 30%.

"Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит, засягащ милиони хора всяка година - отбелязва д-р Жаоли Дай от изследователския център за хранене към университета “Тъфтс”. - Смятаме, че близо 10% от мъжете и 18% от жените над 60 години живеят с това заболяване. Целта на нашето изследване бе да докаже, че диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от болезнен остеоартрит на коляното. Оказа се, че консумацията им наистина значително го намалява и дори може да предотврати болката."

Учените са установили още, че богатите на фибри храни помагат на хората да отслабнат и да намалят нивото на холестерола в кръвта. Специалистите препоръчват в менюто да се включат боб, кафяв ориз, зеленчуци, печени картофи с кората, орехи, бадеми, горски плодове, трици и овесени ядки.

Основни причини и признаци

Болестите на ставите са на трето място по разпространение след заболяванията на храносмилателната система и кръвообращението. Последни данни от медицински изследвания показват, че 25% от населението на света е предразположено към различни ставни заболявания. Всяка година те засягат все по-млади хора, дори при пациенти под 30-годишна възраст. Това се дължи основно на липсата на редовен спорт, заседнала работа, обездвижване и нездравословен начин на живот.

Добре е да се знае, че интензивното спортуване или спортът на професионално ниво често водят до проблеми със ставите, следователно се налага повече умереност и баланс. Излишното тегло е друга важна причина, която създава предпоставки за развитие на ставни лезии.

Фактори, които водят до проблеми със ставите

Към тях може да се причислят различни наранявания като тежки изкълчвания, удари, навяхвания, които се случват почти на всеки поне веднъж през живота му.

Друга причина са инфекциозни и хронични заболявания, нарушения на ензимната и ендокринната системa. Често проблемите със ставите възникват от нарушение на кръвоснабдяването на тъканите около ставата и хипотермия.

Рязкото или постоянно излагане на студ влияе негативно на хрущялната тъкан.

Не може да се пренебрегне и

генетичното предразположение

С напредване на възрастта хрущялите и ставите се износват, губят способността си да се противопоставят на стреса и състоянието им постепенно започва да се влошава.

Симптоми, които подсказват за влошеното им състояние:

- Болки в ставите

- Болка, излъчваща се в слабините

- Подуване на ставите

- Ограничени и сковани движения

- Промяна в походката, леко накуцване

- Характерно пукане, което се появява при възпалени стави

- Уплътнения върху костите

- Отслабване на мускулите около болните стави.

5 полезни храни за укрепването им

Износването на ставите се влияе не само от възрастта, но и от количеството стрес в ежедневието и начина на хранене. Затова експертите препоръчват да се включат няколко храни в диетата, за да се поддържа здравето на ставите.

Желатин - това вещество съдържа протеини, от които тялото се нуждае, за да произвежда колаген, който поддържа еластичността на кожата, съединителните тъкани и костите. Редица научни изследвания потвърждават, че консумацията на желатин прави съединителната тъкан по-здрава и по-еластична.

Череши - според проучване на Медицинския център на Бостънския университет 10 череши дневно намаляват появата на подагра с 35% - заболяване на ставите и тъканите, което може да се появи поради нарушен метаболизъм. Също така около 500 г черешов сок дневно в продължение на 1,5 месеца намалява болката, възстановява функционалността на ставите и износването им при артроза.

Нар - сокът от нар намалява възпалението на ставите при остеоартрит. Той потиска активирането на вещества, които провокират възпаление.

Мазни риби - съдържанието на омега-3 мастни киселини спомага за поддържане на здрави стави, еластичността им и качеството на вътреставното смазване. Проучванията показват, че рибеното масло може да намали дискомфорта при артрит и сковаността на ставите.

Зехтин - в повечето случаи за всякакви заболявания на ставите е виновен нарушеният метаболизъм на хрущяла - азотният оксид в хрущялните клетки се увеличава. Висококачественият зехтин намалява производството на азотен оксид и не влияе отрицателно върху жизнеността на клетките. Когато се комбинира зехтин с витамин D, човек може да предпази костите си от увреждане.