Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поличби за късмет, любов и богатство предопределят празника

Празната кесия и непокритите дългове носят лош късмет

Cпоред преданието най-пропадналият човек, известен пияница и кавгаджия, умира в последния ден на годината - на 31 декември - деня на свети Силвестър. Като наказание за греховете си приживе той е осъден да стане следващият "колар на Смъртта" и през цялата нова година трябва да вози Смъртта, докато тя прибира хората. Тази мрачна легенда е описана от шведската писателка Селма Лагерльоф през 1907 г.

А точно преди 100 години, през 1921 г., излиза и екранизацията по произведението на първата жена - нобелов лауреат, и завладява публиката по цял свят, включително и в България. Макар че е ням, филмът и до ден днешен е признат за най-големия шедьовър на шведското кино.

За нас, съвременните хора, много по-актуален е въпросът с пандемията от COVID-19, с която се сблъскахме през изминалата година. Дали пък този сбъднат кошмар също не доказва, че има "добри" и "лоши" години?

Освен всичко обаче легендата е и доказателство, че за хората датата, в която се сменя годината, има особен смисъл и едва ли има друго време в кръговрата на сезоните, когато хората се поддават на различни странни обичаи, свързани със суеверие.

Интересното е, че по тези въпроси много култури независимо една от друга са стигнали до едни и същи изводи, така че дори хич да не сте суеверни, вероятно винаги ще има съмнение, че е възможно все пак те да са плод на дългогодишен опит и наблюдения.

Всъщност всичко, с което свързваме посрещането на новата година - баница с късмети, целувка в полунощ, играене на хоро, пиене на шампанско или пускане на фойерверки, има дълбок смисъл и се корени в стари традиции и фолклор, и то не само български, а и такива от цял свят.

Заради особеното му място винаги се е приемало, че отбелязването на празника е

свързано с

живота на човек

поне за година напред. Тоест каквото ти се случи на първия ден от годината, е знак за това каква ще бъде тя.

Между суеверията, обединени от темата, че по този начин се определя моделът за следващата година са тези, свързани с материалното благосъстояние. Поверието например гласи, че е важно да държите шкафовете и портфейла си пълни Затова проверете кои хранителни магазини са отворени в навечерието на празника, защото се счита за лош късмет да започнете новата година с празни шкафове, които са знак за бедност и материални затруднения.

Според привържениците на поверията, ако искате да влезете в година, пълна с финансов просперитет, ще трябва и спешно да отидете до банкомата, за да напълните портфейла си с банкноти. Освен това не давайте пари назаем в навечерието на Нова година и не започвайте годината с неплатени дългове, за да не съжалявате месеци напред.

Други съвети, зад които на пръв поглед няма много логика, са свързани с прогонване на зли духове или привличане на късмет. Един от най-лесните за изпълнение обичаи е да не се чисти вкъщи. Ако не искате да "изметете" или "измиете" късмета си, не правете никакво почистване - включително миене на съдове и пране. За сравнение - доста по-трудно за изпълнение е

да станете рано на

1 януари,

както гласи препоръката за добра година.

В този ред на мисли трябва да бъдете и много внимателни кои хора идват и си отиват от къщата ви около полунощ на 31-ви срещу 1-ви. Първият човек, който влезе във вашия дом след полунощ, ще повлияе на годината, която ви предстои. В идеалния случай той трябва да е тъмнокос, висок и добре изглеждащ, а би било още по-добре, като дойде, да носи някои малки подаръци - бучка въглища, сребърна монета, малко хляб, вечнозелено клонче и малко сол.

Що се отнася до гости блондини, блондинки или червенокоси, колкото и добре да изглеждат,

те носят лош късмет По принцип според строгите указания на суеверието (много вероятно измислено от жени) посетителите от женски пол трябва да бъдат прогонвани, преди да докарат бедствие върху домакинството. Тях не бива да ги допускате дори да доближават портите, преди мъж да прекрачи прага ви. На всичкото отгоре първите посетители трябва да изглеждат добре - да не са кривогледи, със сключени вежди или не дай боже дюстабанлии.

Крайната форма на поверието строго забранява и да се изнася каквото и да било от къщата през първия ден на годината. Забраната засяга даже подаръците, които сте подготвили за раздаване на други хора. Въпреки това някои се изхитрят да заобикалят това желязно правило, като са измислили контрасуеверие - ако нещо се добави в дома ви, то в замяна може и да изнесете нещо.

В някои страни, като Шотландия например, е прието, че човек не бива да излиза от дома си след настъпването на новата година, докато някой не влезе пръв. В Шотландия първият човек в дома ви също трябва да ви донесе и подарък, който според местната традиция най-често е качествено уиски. Новогодишно правило е също така малко преди полунощ да се отварят външните врати, за да се даде възможност на старата година да си отиде и да приветствате новата.

Но има и по-емоционални поличби. Една от тях се отнася до целувката в полунощ. На пръв поглед може да изглежда, че целуването на някого на Нова година е невинна празнична традиция, но всъщност, ако целунете страстно някого, когото обичате, докато часовникът удря полунощ, това е гаранция, че

тези чувства

ще продължат

през следващите 12 месеца. Освен това на Нова година е абсолютно забранено да се плаче. По възможност запазете сълзите си за следващия ден, защото в противен случай ви чака цяла година тъга.

Освен че се напиват небрежно и се целуват в полунощ, празнуващите през вековете са създали множество по-малко известни новогодишни обичаи и суеверия. Някои са свързани пряко с гастрономията и по-скоро с изключването на определени

храни от

празничната трапеза

Така например в много култури е разпространено вярването, че яденето на омари преди полунощ е на лош късмет. Причината - огромните морски раци се движат назад, което е предпоставка за цяла година на неуспехи.

Подобно на омара, пилето също е храна табу в навечерието на Нова година. Тъй като пилетата имат крила, цялото ви бъдещо щастие може да отлети обратно, независимо дали харесвате, или не маринована и прясна херинга - в Германия и Швеция яденето й под някаква форма в полунощ се смята, че ще ви донесе късмет. В Испания и други испаноговорещи страни за късмет трябва да се изядат 12 гроздови зърна - по едно за всеки предстоящ месец. Други "късметлийски" храни са супа от леща (тъй като лещата уж прилича на монети), свинско месо и кисело зеле. Не забравяйте да сложите и питка и сол на трапезата, за да имате богата и щастлива година.

Плод на старо суеверие са и добре познатите гърмежи на пиратки и други фойерверки в новогодишната нощ. Традицията произхожда от вярването, че издаването на силен шум ще изплаши

злите духове

У нас с подобна цел през вековете са били използвани и страшните костюми на кукерите, целите накичени с огромни чанове.

За щастие, както си му е редът, на работата в празничните дни не се отделя много внимание. Все пак е препоръчително в първия ден от новата година

да свършите

нещо полезно,

дори и да сте далеч от работното си място, но само колкото да се уверите, че нещата ви ще тръгнат успешно. В никакъв случай обаче не се препоръчва захващането на сериозни проекти, тъй според тълкувателите на поличбите подобно действие носи голямо нещастие. В също такава беда може да изпаднете и ако счупите нещо на 1 януари.

Има и по-практични традиции. Едно доста модерно суеверие гласи, че ако се надявате 2021-ва да бъде година, изпълнена с приятни мигове, не забравяйте да си сложите червено бельо, преди да се отправите към някое тържество. Обичаят вероятно идва от Латинска Америка, където открай време се смята, че носенето на бикини в крещящ цвят на Нова година е предпоставка за страстни връзки през следващите 12 месеца. Освен това по принцип се препоръчва на самата Нова година да се обличат нови дрехи, за да увеличите вероятността да получавате повече нови дрехи и през следващата година.

Едно от най-странните суеверия е свързано с времето в ранните часове на новата година. Ако вятърът

духа от юг,

това означава не само, че ни очаква хубаво време, но и много успехи. Обратното - ако вятърът идва от север, ще е година на лошо време. Вятърът, духащ от изток, носи глад и бедствия. Най-странното е, че ако вятърът задуха от запад, годината ще бъде свидетел на изобилие от мляко и риба, но ще види и смъртта на много важен човек. На фона на това вероятно за предпочитане е изобщо да няма вятър, тъй като в тази ситуация може да се очаква радостна и благополучна година за всички.

Със сигурност, който кихне първи на новогодишната трапеза, той ще има най-много късмет през следващата година, твърдят познавачи. Друга гаранция всичко да ти е наред е да си роден на Нова година - тогава няма да се отървеш от късмет през целия си живот.