Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белгийката е първият транссексуален вицепремиер в Европа

Тя се ражда като Пол де Сютер в едно обикновено белгийско семейство. Прекарва детството си като момче, което обича да играе футбол с приятелите от квартала, но още като тийнейджър осъзнава, че е жена, родена в тялото на мъж. Времената са прекалено консервативни, за да сподели с родителите си, а

за транссексуални хора никой не говори

Няма и интернет, където да се намери информация по темата. Затова Пол решава, че трябва да се отърси от тази мисъл, учейки и работейки прекалено много, за да не му остава време да разсъждава какъв е всъщност. Той се образова в един от най-престижните университети. Става професор по гинекология и развива успешна кариера, помагайки на редица бъдещи лекари да се изградят като специалисти.

На 40 години обаче Пол де Сютер взема едно от най-важните решения в живота си. Той признава пред себе си и пред целия свят, че не иска повече да е мъж, и се преобразява в жена.

Превръща се в Петра де Сютер

- дама, която ще се бори за правата на жените по цял свят, за да достигне и до един от най-високите постове в държавата си - този на вицепремиер.

"Винаги вътрешно съм била жена, хората просто не го виждаха. Не се криех, а се борих срещу себе си. Някои си мислят, че съм направила избор или пък следвам някаква тенденция. Не! Разкрих се, когато бях на 40 години, просто защото нямах смелостта да приема и да разбера какво се случва с мен. А когато направих прехода от това да бъда мъж към това да съм жена, започнах да ставам по-щастлив и свободен човек", казва в свое интервю Петра де Сютер.

В Белгия тя е популярна от години. Като лекар и професор гинеколог винаги е защитавала правата на жените, равенството между половете и сексуалните и репродуктивните права. По време на политическата си кариера

тя е бранила ЛГБТИ общността

във всички институции, в които е заемала постове, а те определено не са малко.

Транссексуалността на Петра никога не е била проблем за белгийското общество. Тя е работила в белгийския Сенат, в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Европарламента. Като част от Европарламента и до днес се бори за правата на ЛГБТИ двойките да използват сурогатни майки, за да имат собствени деца.

Сега в лицето на Петра де Сютер Европа има своя първи транссексуален вицепремиер. Дамата

никога не е крила своята транссексуалност

и винаги е показвала, че тази нейна черта е нещо повече от една идентичност. Като професор по гинекология, специализирала в университета в Гент, тя дава гласност на защитата на трансправата и на репродуктивните права и говори открито за собствения си опит.

“Минах през ада. Не мога да кажа, че преходът е лесен. Не се събуждаш един ден и от мъж вече си станал жена или обратното.

Трябва време, за да се адаптираш

Хората най-накрая ви виждат така, както винаги сте се виждали, дори ако си мислят, че виждат друг човек. Говоря открито за смяната на пола, но не искам хората да ме свързват само с това. Искам хората да говорят за мен заради работата ми, заради политическите ми действия. Не мисля, че вашият пол, цвят на кожата, религия или сексуална ориентация трябва да са толкова важни”, открито споделя Петра.

За миналото си днес тя разказва, че не може да изтрие спомените си от периода, когато е била мъж, но е щастлива, че по-голямата част от познатите й

са я приели и като Петра,

макар да са харесвали Пол. Тя е доволна и че като професор по репродуктивна медицина не е изгубила нито един пациент в болницата в Гент, където работела в момента, в който решила да си смени пола.

“Когато реших да стана изцяло жената, каквато винаги съм била, срещнах и недоверие. Изгубих приятели и близки, които не успяха да ме приемат.

Не искаха да ме гледат като жена

Това обаче бе прието от колегите ми, от моите партньори и от моята втора половинка. На мен ми провървя. Ето защо аз трябва да направя нещо за тези, които нямат този късмет. Готова съм да помагам на всеки, който се опитва да извърви моя път и го е страх.”

Като политик Петра винаги е заставала на страната на жените и определя себе си като крайна феминистка.

“През целия си живот съм била феминистка. Но сега мога да бъда феминистка като жена и това е още по-значимо за мен.

Виждам толкова много неравенство между половете, толкова много дискриминация. Например моите студентки в университета винаги поставят под въпрос и се съмняват в своите умения и способности да направят докторска степен, докато мъжете - не. Жените са обусловени

да не вярват

в себе си още

от деца”,

коментира в интервю за сайта Sister of Europe Петра.

Назначението си като вицепремиер на Белгия 57-годишната дама приветства в социалните мрежи и благодари за подкрепата. Белгия не е имала самостоятелно функциониращо правителство от декември 2018 г. досега, тъй като четирите партии не успяха да обединят адекватно усилията си. След изборите през 2019 г. до март тази година в страната управляваше служебна администрация, ръководена от първата жена министър-председател в историята на Белгия - Софи Уилмс, която в момента заема поста външен министър. Сега има нова управляваща коалиция, част от която е и Петра.

"Невероятно благодарна съм за доверието, което получих от моята партия. Заедно с още 1000 членове дадох зелена светлина за новото правителство", написа тя.

Като вицепремиер на страната тя ще контролира белгийската държавна администрация и държавните предприятия.

Петра де Сютер е родена като Пол в Ауденарде, провинция Източна Фландрия. Работила е като ръководител на отделение по репродуктивна медицина в университетската болница в Гент.

Професор е по гинекология

в местния университет. Решава да влезе в политиката, след като си сменя пола. Става един от лидерите на Фламандската партия на зелените и функционер на Европейската партия на зелените. Избрана е в белгийския Сенат и в Европейския парламент. Занимава се с правата на ЛГБТ и мигрантите, пропагандата на сурогатното майчинство и новите генетични технологии, говори открито за транссексуалността. Автор е на книги и научни статии. Днес Де Сютер е обявена от чуждестранни издания за най-високопоставения транссексуален политик в Европа, а една от основните й цели е да се бори с неравенството на жените.

"Неравенството води до бедност и изключване от обществото, до липса на образование и пречи на овластяването. Все още жените са жертви на социална несправедливост. Мисля

най-вече за самотни жени,

жени бежанки, но не само. Дори щастливо омъжените хетеросексуални жени с две деца са изправени пред неравенство. Има повече жени в бедност, отколкото мъже. Това трябва да бъде нашият приоритет, особено в такъв проспериращ континент с най-висок стандарт на живот в света. Би трябвало да можем да преразпределим богатството си еднакво, по правилен начин", споделя европейският лидер.

Назначаването на Петра де Сютер за вицепремиер на Белгия предизвика голям интерес в европейските медии. Белгия не отдава голямо значение на това какъв е полът й, а медиите там изтъкват предимно качествата, които новият вицепремиер притежава. За сметка на това в другите европейски страни новото назначение не остана незабелязано и в повечето чуждестранни медии на преден план е фактът, че всъщност

Петра в миналото е била мъж

В момента Де Сютер е най-старшият транссексуален политик в Европа. Мари Ко стана първият транссексуален политик на Франция, когато беше избрана за кмет на Тилоа ле Маршиен по-рано тази година, а първият транссексуален политик в Италия – Джанмарко Негри, встъпи в длъжност като кмет на Тромело миналата година.