Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОДОЗРЕНИЕ: Съдът се усъмнява, че квалификацията "журналист" се равнява на висше образование.
ПОДОЗРЕНИЕ: Съдът се усъмнява, че квалификацията "журналист" се равнява на висше образование.

 

ГЕРБ е на път да се сдобие с втори случай, подобен на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, твърдят запознати. Тя придоби известност покрай фалшивата си диплома от германски университет.
Сега Ямболският окръжен съд се е усъмнил в дипломата на областната управителка Таня Димитрова и е поръчал проверка за образованието й "журналист". Окръжният съд е отправил официално питане до Софийския университет "Св. Климент Охридски" дали допълнителна квалификация в специалността "Журналистика" дава пълните права на висше образование. Причината за интереса на съда е, че областната управителка е свидетел по дело срещу кмета Георги Славов. Той е обвинен, че е
възложил обществена поръчка на бившата фирма на Димитрова
в нарушение на правилата.
Очаква се отговорът на университета да се получи до 9 май. За тогава е насрочено делото, поради което бе поискана дипломата на Таня Димитрова.
През 2008 г. кметът Георги Славов е подписал избора на фирмата й като изпълнител на обществена поръчка за издаване на бюлетин на общината. В изискванията е заложено да спечели кандидат за мениджър с висше журналистическо образование и минимум 10 г. опит в издаването на печатни издания. Адвокатите на кмета Георги Славов са представили на заседанието на съда студентска книжка на Таня Димитрова със заверени 4 семестъра и квалификация "Журналистика". Документът е издаден от Софийския университет, но не от факултета по журналистика. Затова съдът решава да пита дали тази квалификация се равнява на висше образование. Ако се окаже, че не е, тогава Димитрова ще е спечелила търга за бюлетина на общината в нарушение на условията. Така на кмета ще се повдигне ново обвинение.
"Таня Димитрова трябва да подаде оставка, ако се окаже така. Това е най-малкото, което може да направи", смятат от опозицията. Според юристи на длъжностното лице, подписало се Димитрова да изпълнява поръчката, трябва да се потърси административна отговорност. Това е комисията в общината, която е одобрила поръчката, а в крайна сметка над тях е кметът.
Поръчката е обявена и спечелена през 2008 г., преди Димитрова да стане областен управител.
Общината е платила на фирмата й 99 хиляди лв.
за 15 броя от бюлетина. След като става областен управител, Таня Димитрова прехвърля компанията на името на баща си.
Справка на "168 часа" в журналистическия факултет показа, че следдипломната квалификация по журналистика не дава права на висше образование.
"Издаваме диплом за завършена следдипломна квалификация, но това не е нито бакалавърска, нито магистърска степен", обясниха от факултета по журналистика.
Самата областна управителка на Ямбол Таня Димитрова бе категорична, че има образователен ценз.
"Имам висше образование, и то е богословие в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Освен това имам допълнителна квалификация по журналистика. В момента съм докторант към Института по фолклор към БАН и е много смешно някой да твърди, че нямам висше образование, след като правя докторска дисертация", коментира Таня Димитрова пред "168 часа". Темата на научния й труд е "Кръщенето у православните българи - тайнство и традиция". Взела е всичките предварителни изпити и остава само защитата. Областната управителка не пожела да коментира дали допълнителната й квалификация по журналистика се равнява на второ висше образование и какво точно е учила.
Първото й образование е като медицинска сестра, а впоследствие разказва, че чичо й като доцент по църковна история я е запалил да учи теология.
"Не искам да коментирам, преди съдът да се е произнесъл. После ще ви дам пълна и подробна информация", допълни Таня Димитрова.
От съда отказаха да коментират делото, преди да е приключило. Очевидци на предишното му заседание заявиха, че единственото съмнение на служителите на Темида е било дали квалификацията и висшето образование са равностойни.Кандидат за консул в Солун
В МОМЕНТА Таня Димитрова е един от петимата кандидати, одобрени за финалния етап за конкурс за консул в Солун. Все още не са приключили интервютата с всички претенденти. Поради тази причина Таня Димитрова изучава усилено гръцки език.
"Докато следвах богословие, съм изучавала библейски гръцки. Основно ползвам руски и английски от съвременните езици, но като студентка съм ползвала и други древни езици", заяви Таня Димитрова.

 


Калина Илиева няма обвинение за фалшивата диплома

На бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева не е повдигнато обвинение за фалшивата диплома. Преди няколко месеца на въпрос на "168 часа" до германския Висш институт по техника и икономика в Берлин, оттам отговориха, че не са издавали документ на Калина Илиева. Тя дори е била изключена.
Всичко излиза на бял свят, след като в берлинския ВУЗ е получено запитване от българското Министерство на образованието заедно с копия от документи, които Илиева представя в България, за да легализира магистърската си степен. Ръководството на Висшия институт по техника и икономика е скандализирано. За първи път в историята му някой си е позволил да фалшифицира документи за висше образование, уж издадени от техния институт.
Прокуратурата в Берлин започна проверка и бързо я прекрати, защото не можа да докаже дали фалшивите подписи са направени в тяхната страна. В България все още няма резултат от проверката.
Малко преди да гръмне скандалът с дипломата на Илиева, тя бе уволнена от земеделския министър Мирослав Найденов.Добрин Митев избяга в Нова Зеландия

Бившият областен управител на Варна по времето на СДС избяга в Нова Зеландия. Добрин Митев загуби кметските избори през 1999 г. и тогава забягва. Срещу него е започнато наказателно дело и дори се иска екстрадирането му, но това така и не е станало факт.


Обвинение срещу варненски гербер

Обвинителен акт за използване на фалшива диплома за висше образование е внесен от Варненската прокуратура срещу гербера Ивайло Комитов. Тогава той е бил член на областния управителен съвет на ГЕРБ и изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД-Варна. Комитов е обвинен заради документ за бакалавър по специалността "Публична администрация" във Варненския свободен университет.


И в Шумен служители с документи-менте


Районната прокуратура в Шумен проверява дипломата за магистърска степен на служител на възлова позиция в НОИ-Шумен. Образувано е досъдебно производство за неистинска диплома за магистърска степен срещу неизвестен извършител на фалшификацията. Чака се отговор от Икономическия университет във Варна, откъдето е издаден документът.

 

Калина Илиева
Калина Илиева