Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бразилската суперзвезда не успя да съхрани огромното си богатство, а сега лежи в затвора заради обикновена глезотия

Cлавата и богатството много често създават фалшивото усещане за безнаказаност. Когато всички те познават и ти се кланят, е лесно да те подведат, че каквато и глупост да направиш, тя ще ти се размине по най-бързия начин. Или ако не се размине от само себе си, ще си платиш и пак излизаш сух от ситуацията. Гениалният бразилски футболист Роналдиньо явно се поддаде на същата заблуда и направи елементарна глупост, която може да му струва скъпо.

Вечно усмихнатият зъбатко пренебрегна законите и предупрежденията на собствените си близки само и само да се пльосне на шезлонга и да захапе сламката на добре изстудения коктейл. Вместо това в момента футболната легенда търка нара в ареста и с трепет очаква да разбере дали няма да се позастои за по-дългичко зад решетките. И цялата тази олелия заради ненаситното му желание да купонясва.

Роналдиньо и брат му Роберто се сблъскват с правораздавателните органи в Парагвай, след като опитват да влязат с фалшиви паспорти в страната. На летището в столицата Асунсион номерът минава, но дни по-късно полицията посещава двамата братя в хотелската им стая и ги отвежда с белезници. Оказва се, че гостите от Бразилия са ползвали фалшиви документи, за да влязат на парагвайска територия. Причината за цялата тази на пръв поглед безсмислена операция е, че бившата звезда на "Барселона" и роднината му са с отнети международни паспорти в родината си. Тръгнали да правят бизнес и изсекли без позволение цяла гора, за да си построят складове. Намерили се съвестни граждани да ги изпортят на властите и те от своя страна наложили рекордна глоба в размер на около 1,5 млн. долара на Роналдиньо. Той не успява да ги плати и сумата набъбва до 2 млн. Единственият изход за суперзвездата е да си наляга парцалите и да събира пари, за да си плати глобата.

Вместо да върви по честния път, Рони решава да мами. Много му се ходи на почивка в Парагвай и нали е известен, решава, че всичко може да му се размине. Не е ясно как успява да се качи на самолета в родината си. Сигурно там известността му помага наистина. Митничарите на летището в Парагвай също му правят шпалир и се снимат за спомен с него. След това идват цивилните ченгета, които пак го снимат, но за затворническия му картон. Въпреки всички опити на адвоката им Роналдиньо и брат му не бяха пуснати под домашен арест и ще чакат зад решетките да започне делото им. Пред разследващите гениалният техничар обяснил, че пристигнал в Парагвай с благотворителна цел- да подкрепи премиерата на книга. Медиите обаче твърдят, че той е бил поканен от местни баровци да им гостува в лъскав курорт и не устоял на изкушението. Заедно с двамата братя са арестувани и организаторите на схемата с фалшиви паспорти, които някак си успели да предадат документите на бразилците още преди да минат митническа проверка.

"Клиентът ми въобще не е разбрал, че прави нещо незаконно. Да си кажем честно – постъпил е глупаво, но заради тази глупост не заслужава да лежи в затвора", отсече адвокатът на Роналдиньо.

През годините вече му се събраха твърде много по-малки и по-големи глупости на сметката. Някои му се разминаха, но заради други претърпя тежки крушения в личния и финансовия си живот.

Още докато беше на футболния връх, Зъбаткото се държеше като разглезен тийнейджър, на който целият свят му е длъжен и може да си прави каквото поиска. Няма как да бъдат забравени танците му по терена, великите му голове с екипа на "Барселона" и съвършените трикчета, с които правеше за смях противниковите защитници.

Купищата му красиви голове бързо му донасят огромна заплата и младокът, израснал в бедност, бърза да си купи голяма къща с всички екстри, където да се нанесе с родата. Точно там се случва и голямото нещастие. Баща му се подхлъзва на излизане от басейна и си удря фатално главата.

Смъртта му коренно променя Роналдиньо. Талантливият футболист осъзнава, че животът е нещо ужасяващо мимолетно и че всяка секунда трябва да бъде изживяна максимално пълноценно. През следващите години магьосникът с топка в краката ще играе в най-големите отбори, ще печели титли и награди, но никога няма да се подчини изцяло на футболната машина. За него нищо няма да е на всяка цена. Когато му се играе, ще прави чудеса пред вратата на противника.

А когато е отегчен, ще разхожда фланелката по терена за ужас на съотборници, треньор и фенове.

Тази му философия си проличава още в началото на европейската му авантюра. Треньорът на ПСЖ Луис Фернандес редовно се кара с новата си звезда заради нощните му гуляи в най-модерните парижки барове. Босовете на ПСЖ си отдъхват, когато след два сезона успяват да шитнат недисциплинирания бразилец на "Барселона", и то за внушителните 30 млн. евро. На испанска земя Рони намира подходяща почва, за да разцъфне. В местния гранд са виждали и други нехранимайковци с неизмерим футболен талант и знаят как да ги вкарат в голямата игра.

Роналдиньо вече е станал световен шампион на Мондиала в Япония и Южна Корея и е готов за подвизи. С екипа на "Барса" той печели два пъти титлата и един път Шампионската лига, избран е за най-добър играч за 2004 и 2005 г.

И за десерт получава и "Златната топка" през 2005 г. По всичко личи, че му е предначертано да се превърне в легенда на "Барса". И сигурно щеше да стане, ако не беше онова смъртоносно падане на баща му. Защото Рони прави всичко по силите си да не поддържа твърде дълго блестящата си форма. След купищата признания, които го заливат, той изглежда по-скоро отегчен, отколкото амбициран да трупа нови и нови награди във витрината си.

Положението не се подобрява особено и след като окачва бутонките на пирона. Преминал е през най-големите и платежоспособните на Стария континент и нищо не му пречи да изкара един спокоен и охолен живот със спестяванията си. По подобие на някои от героите на златното ни футболно поколение от САЩ’94 Роналдиньо решава да се прави на мастит бизнесмен и започва да налива милиони в предварително обречени начинания. Медиите в родината му твърдят, че той е събрал поне 80-90 млн. долара по време на бляскавата си кариера. Цялото това минисъстояние започва да се топи като пролетен сняг и през 2018 г. гениалният техничар е стигнал много близо до просешката тояга.

Всички разбират за проблемите му именно около скандала с изсечената гора и невъзможността на нарушителя да си плати солената глоба. Различни институции също погват футболната легенда за пари. Съдия изпълнител нахлува в къщата му, конфискуват му скъпи автомобили, запорират му сметки и имоти.

Роналдиньо твърде късно осъзнава, че нехайното му отношение към околния свят може и да вървеше някак си във футбола, но в бизнеса е равносилно на самоубийство. Сега обаче го чака далеч по-голямо премеждие от играта на котка и мишка с кредиторите му.

Дано адвокатите му успеят някак да го отърват от тази каша, защото дълъг престой в затвора съвсем ще смачка психиката на едно от най-слънчевите момчета в световния футбол за всички времена.