Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гениалността му е толкова голяма, че успява да напусне пределите на Земята. В необятния Космос лети астероидът 2202 Pele. Откриват го през далечната 1972 г. и от тогава до сега космическото тяло е натрупало милиони километри преднина. Възможно е извънземна цивилизация да е засякла мъртвото парче скала и някак си да е научила на кого е кръстено. Ако се поразровят в историята на човечеството, едва ли ще са изненадани от името на астероида.

Пеле заслужава на него

да бъдат кръстени планета, звезда, а защо не и галактика

Приносът му към общественото благо далеч не се ограничава до вкараните голове, спечелените титли и създаването на положителни емоции за милиони хора по Земята. Той е просветител от международен мащаб. Заради него са спирани въоръжени конфликти. Пак заради него младежите захвърлят оръжията и наркотиците и хващат книгата. Когато излиза автобиографията му, хиляди бразилци отиват да молят по-умните от тях да ги научат да четат, за да могат сами да попият историята на своя идол.

Трудно биха стигнали две-три или сто страници, за да се опишат геройствата на Едсон Аранчис до Насименто, който всички на планетата Земя, а вече и във Вселената знаят просто като Пеле. Затова и не беше необичаен световният шум, вдигнал се след новината за

разклатената психика на Краля

на футбола

Синът му Единьо разказа на бразилска телевизия, че трикратният световен шампион е изпаднал в депресия. 79-годишният гений е трудноподвижен заради силни болки в краката и почти не излиза от дома си.

"Татко се чувства потиснат, че не може да излиза без чужда помощ. Отказва да се разхожда навън. Притеснява се, че хората ще го видят в толкова лошо състояние. За съжаление, операцията на тазобедрената му става не се получи добре и това се отразява на ежедневието му", обяви Единьо, който едва ли предполагаше какъв отзвук ще предизвикат думите му. Новината за отчаяния Пеле обиколи като мълния всяко едно кътче на Земята. Със сигурност и севернокорейците някак са научили за проблемите на Краля въпреки плътното медийно затъмнение в комунистическата държава.

Хорското вълнение достигна такова кресчендо, че се наложи легендарният футболист да даде официално изявление, с което да успокои привържениците си. "Съобразявам се с физическите си ограничения, но смятам да поддържам топката подвижна.

Имам добри

и лоши дни,

което е напълно нормално за човек на моята възраст. Важното е, че не съм загубил желание да си върша работата", бяха думите на бразилеца, които като че ли наистина имаха успокоителен ефект за милионите му почитатели. Дали позитивното изявление отговаря на истината обаче?

Толкова известен човек не може да си позволи да прояви слабост пред публиката. Колкото и да го боли,

той е длъжен

да се усмихва

Твърде много очи, надежди и интереси са съсредоточени върху вече изнемощялото тяло с два гениални крака.

Отредено му е от по-висша сила да играе главна роля в едно бляскаво представление. А както знаем, доволната публика не иска да идва краят и вика: "Още", "Още", Още".

На планетарния любимец също не му се иска завесите да падат. Старите времена са изпълнени с болка, премеждия, но и с два пъти повече незабравими мигове. Опитайте да си представите онези романтични времена, когато Едсон Аранчис до Насименто вълнува емоциите на хората по трибуните. Тогава футболът е много по-първичен, див, страстен. Няма ги сухите схеми, лаптопите с цифри и камерите на ВАР, които ни превръщат в роботи.

Пеле се ражда в най-подходящия момент, за да стане легенда

Излязъл от гетото и надвил бедността, великият нападател твори история на терена. Уникалното е, че той успява да натрупа невиждана известност, въпреки че почти през цялата си кариера играе в родния "Сантос", а след това се поразтъпква и в анонимен американски отбор само за да му вземе парите. В краката му обаче е събрана толкова гениалност, че тя не може да остане заклещена в географските граници на Бразилия. Пеле участва на четири мондиала и печели три световни купи, което, освен че е ненадминато постижение, е и добра възможност за останалия свят да се запознае с качествата на бразилеца.

Големият въпрос е защо не получава шанса да играе в Европа, при положение че най-богатите грандове на Стария континент са приготвили невиждани за времето си оферти. Краля на футбола твърди, че той е искал да остане в своя "Сантос", който по онова време е един от най-славните футболни клубове в целия свят.

Според друга версия Краля е задържан в родината си, защото евентуален трансфер би довел едва ли не до гражданска война. Тогавашните бразилски управници са затруднени от сложната социално-икономическа обстановка, а експерти твърдят, че бягството на Пеле към Стария континент още повече ще повиши напрежението на улицата. Притиснати от обстоятелствата, властите в южноамериканската страна

обявяват Пеле за национално богатство,

което не може да бъде изнасяно в чужбина.

През годините се появява и легенда, според която трикратният световен шампион харчи с лека ръка заплатата си и бързо затъва в борчове. Босовете на "Сантос" започват да му дават заеми, но те не са безлихвени.

Пеле е принуден да подпише заробващ договор, който не може да бъде преодолян и от най-скъпоплатените адвокати.

Вече в зенита на грандиозната си кариера, бразилският полубог най-сетне получава възможност да поработи за себе си и преминава в "Ню Йорк Космос", където играе от 1975 до 1977 г. И после се отказва. Много други като него потъват в анонимност, когато вече са изгубили сили и талант, за да вълнуват тълпата. Но не и Едсон Аранчис до Насименто. При него ефектът е точно обратен. Натрупаната слава през годините не само не намалява, но и сякаш се увеличава, след като спира с футбола.

Той е на всяка манджа меродия, но в най-добрия смисъл на израза. Организатори на събития от световно първенство до благотворителен турнир на малки вратички ще се избият само и само

да си осигурят благоволението на бразилската суперзвезда

Медиите не го оставят и за секунда от 1977 г. насам. През годините голяма популярност добиват погрешните му прогнози за бъдещите победители на световни първенства.

Да не говорим за благотворителните организации, които изстискват до последна капка божествената аура на трикратния световен шампион. Хората по света наистина стават по-щедри, когато ги призове да даряват геният с блага усмивка.

Тези дни Пеле излезе от своя дом, за да присъства на тържество по случай 50-годишнината от спечелването на световната титла през 1970 г. Най-популярният бразилец позира пред собствената си статуя, но не беше на голямото тържество, в което участваха останалите му живи съотборници от онзи велик отбор. Краля на футбола не може да издържи продължителен маратон, но дава всичко от себе си, за да бъде отново под светлината на прожекторите. До сетния си дъх ще бъде на сцената, защото без него шоуто никога повече няма да бъде същото.