Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Макар и да стои настрана от светлината на прожекторите, непрекъснато излизат данни за финансовото състояние и бизнесделата на Людмила Путина.

През 2018 г. опозиционният Център за изследване на корупцията публикува проучване за активите на Людмила Очеретна - новата й фамилия след брака й с по-младия от нея предприемач Артур Очеретни.

Според центъра през последните няколко години фондацията на новия й съпруг за развитие на междуличностни комуникации, чийто патрон е Людмила Александровна, има нетна печалба от десетки милиони рубли. Последната новина около бившата съпруга на Путин е, че е станала съсобственик в една от най-големите в страната компании за микрокредити ООО МФК "Кармани", твърди списание "Собеседник".

Микрофинансирането е рентабилен бизнес в Русия, а наскоро Централната банка съобщи, че дълговете на руснаците към тези кредитни институции са достигнали пик след 2012 г. Регулаторът отчита, че руснаците задлъжняват много повече към канторите за микрокредити, отколкото към банките за потребителски кредити. Над една трета от клиентите на компаниите за микрокредитиране обаче се сблъскват с проблема за задържане на работните им заплати, показва изследване на МФК "Займер".

В крайна сметка руснаците дават на дружествата за микрокредити все по-голяма част от заплатите си. Към кого руснаците изпадат в дългово робство, докато правителството показва безпомощност в борбата срещу бедността?, задава въпроса "Собеседник".
Резултатите от първата половина на 2019 г. на този пазар нареждат компанията на бившата съпруга на Путин ООО МФК "Кармани" на шесто място по обем на кредитния й портфейл. След като Людмила Александровна влиза в управлението на дружеството за микрокредити, пазарната му позиция рязко се подобри, отбелязва "Собеседник".
Людмила Шкребнева (моминското й име)
влиза в дружеството през сложна схема.

Тя е собственик на компанията "Интерсървис", която, от своя страна, е собственик на компанията "Меридиан". През 2018 г. тя получава 7-процентов дял в кипърската офшорка Carmoney CY LTD, която държи 100 процента от собствеността на руската компания за микрокредити ООО МФК "Кармани". Меридиан става съсобственик на компанията през 2018 година. Според резултатите от четвъртото тримесечие на същата година фирмата за микрокредити първоначално излиза на малка печалба, а след това през годината успява да увеличи портфейла си, пише "Собеседник".

Основател на CarMoney е Антон Зиновиев. "Нуждата ме тласна към решението да спечеля първата рубла. Какво не продавах: сладолед, батерии, риба. По-късно ваучери, след това се занимавах със заложни къщи." Така Зиновиев описва началото на своята бизнескариера.
Сега той печели от онези, които са социалното дъно. Неговото дружество е един от лидерите на пазара на микрофинансиране.

През лятото CarMoney оглави класацията сред компаниите по ипотечни кредити. Но това невинаги е било така.
В края на 2017 г. CarMoney е на загуба. Тогава Зиновиев, заедно със своя партньор Константин Евдаков, обявява, че търси инвеститор за привличането на 10 милиона долара инвестиции в замяна на дял в проекта. След това инвеститорите остават в тайна, защото, както казва той "решиха да не разкриват своите имена".

Сред “бизнесангелите” е бившата съпруга на Путин, установява "Собеседник". Юридическото лице CarMoney - ООО МФК "Кармани" – е учредено от кипърската офшорка Carmoney CY LTD. Според информацията в регистрите офшорката притежава 100% от акциите на руското дружество за микрокредити. А в самата офшорна компания миналата година дял от 7% получи ООО "Меридиан".

"Меридиан", от своя страна, се контролира от "Интерсервис" ООД, чийто единствен основател е Людмила Александровна Шкребнева, която няколко пъти е променяла името си. В регистрите тя е с моминското си име Шкребнева.

След като Шкребнева става собственик на CarMoney, делата на компанията тръгват нагоре. Според резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. дружеството за първи път остава на плюс и през първата половина на 2019 г. достига рекордна печалба. През годината портфейлът на микрокредитите на компанията нараства с 30%: сега руснаците дължат на бившата първа дама 2,6 милиарда рубли.
Бившата Путина не е единственият нов акционер в Carmoney CY. Неин партньор там е бившият превозвач на президентския кортеж Константин Вартанов, пише "Собеседник". Вартанов е бил генерален директор на ОАО "Държавна авиокомпания "224-ти летателен отряд".

Той се е занимавал с автомобилните кортежи за първите лица на страната. Ако Владимир Путин отлита някъде на официално посещение,
специален авиоотрад превозва колите за него и охраната му
Неотадавна Вартанов бе замесен в корупционен скандал. По време на разследването на наказателното дело се оказа, че "224-ти летателен отряд" многократно е надценявал цената на транспорта, а парите от разликите са откраднати. Заместник генералният директор Дмитрий Новицки беше арестуван, а Вартанов, очевидно, има пари, които инвестира в CarMoney, пише "Собеседник".

Друг акционер в компанията за микрокредитиране е Сергей Ситников. Той е собственик на Банка "Руски финансови традиции", на която Централната банка отне лиценза за пране на пари от престъпления. След това Ситников успя да избяга от вниманието на органите на реда и получи разрешение за пребиваване в Естония, пишат руските медии. Сред партньорите на Людмила в CarMoney е и Игор Тужилин, акционер в кипърска офшорка.

Човек с такова име е собственик на фирмите "Авто-Белогорие" и "Синегорие-Авто", които са спечелили над 1 милиард рубли от обществени поръчки. Те доставят автобуси до регионалните администрации в цялата страна. Чрез CMIP Сергей Прилепски също притежава дял в CarMoney.

Това е името на изпълнителния директор и основател на "Акметрон" АД. Фирмата спечели половин милиард от доставката на устройства,
главно за "Руските космически системи".

Владимир Путин беше женен за Людмила Шкребнева 30 години. Двамата имат две дъщери. През 2013 г. Путин обяви развод. През 2016 г. Людмила се жени за 37-годишния предприемач Артур Очеретни. В Кремъл личният живот на държавния глава и бившата му съпруга не се коментират.

През 2017 г. журналисти от Центъра за изследване на корупцията откриха частна вила на Очеретна на Атлантическия океан във Франция, която се оценява на около шест милиона евро, въпреки че бизнес проектите на Очеретни не са особено успешни, отбелязва "Собеседник". По-късно къщата е изоставена, според телевизионния тв канал "Дожд". Предполага се - поради твърде активното внимание на журналистите.