Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

100 години преди Новата ера. Недрата на Земята се тресат, а хората стават свидетели на поредното изригване на вулкана Везувий.

1,5 милиона тона лава в секунда се стичали по склоновете му, а скоростта, с която се движела, стигала до 700 км/ч. Температурата й от 900 градуса по Целзий изгаряла всичко по пътя си.

Това било едно от най-високите нива на опустошение, което би могло да причини изригването на Везувий.

Въпреки унищожителните последици, които водят до заличаването на градовете Помпей и Херкулан през 79 г. от н.е., лавата била толкова плодородна, че мястото, откъдето минавала, ставало изключително благоприятно за отглеждане на различни култури.

Благодарение на честата вулканична дейност в древния римски град Бая се появили и минерални извори, които служели за лечение на местните хора. Селището бързо набрало популярност и от място за терапии, посещавано от хора с висока култура, се

превърнало в средище на греха, потънало в разврат, вино и лукс.

Владетелите дори построили вили там и прекарвали голяма част от времето си в компанията на красиви момичета.

Този период обаче бил кратък, защото честата сеизмична активност довела до значителни размествания на тектонските плочи. В резултат на това водата повишила нивото си и с течение на времето потопила на около 5-6 метра град Бая в залива на Неапол.

Интересното е, че морето запазва непокътнат т.нар. потънал град на Цезарите в продължение на векове.

По тази причина италиански изследователи се гмурнаха преди няколко месеца на дъното на Средиземно море, за да изследват отново района.

Всъщност за първи път градът е забелязан на снимка, направена от въздуха през 1940 г. Въпреки това проучвания се извършват само на брега на залива. Тогава се откриват много римски скулптури, сред които и статуя на Афродита. Именно те са първите следи, че там е имало град, който вероятно е потънал в морето.

Проучванията спират до началото на 2014 г., когато силно наводнение на юг от Неапол предизвиква редица свлачища, които разкриват част от старите римски стени на Бая. Някои се показват на повърхността, но по-голямата част от града остава потопена.

Огражденията проследяват вила, датираща от I или II век след Христа и разкрива повече от някогашния богат и разкошен град.

Затова екип от неаполитански водолази се гмурка, за да изследва подробно района, а фотографът Антонио Бусиело прави зашеметяващи снимки, с които показва запазената древна архитектура.

Уникалните кадри разкриват цялата величественост на запазените безценни статуи, стени, мозайки, калдъръмени улици и дори нимфеум – мястото за удоволствие на римските владетели.

Как се заражда развратът в Бая, където Нерон убива майка си, а Клеопатра се укрива във вила там, докато убиват Цезар, четете в хартиеното издание на сп. "Космос".