Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Засега обвиняем за шпионаж е само шефът на “Русофили”, възможно е към него да привлекат и други

l Решетников се сбогува с България във фейсбук

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигурност, научи “24 часа” от два независими източника. От прокуратурата неофициално нито отричат, нито потвърждават това. Засега обвиняем по делото е само председателят на Националното движение “Русофили”, но не е изключено по-късно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица, твърди запознат с хода на разследването.

По време на обиските на 9 септември са намерени документи с информация, която Малинов е давал на две организации в Русия - Руският институт за стратегически изследвания, когато директор там е бил Леонид Решетников, и на “Двуглав орел”, основана и управлявана от Константин Малофеев. (Кои са те - виж долу.) Разследващите обявиха още във вторник, че

Малинов е

споделял

с руснаците класифицирана информация.

Той няма как да има такава, защото последният му работен ден като депутат е на 5 август 2014 г., а повечето от справките му към РИСИ и “Двуглав орел” са след тази дата.

В 41-ото народно събрание Николай Малинов е член на комисиите по енергетика и външна политика, както и председател на групата за приятелство с Русия.

“Квалификацията “шпионин” в личен план е много обидна”, каза Малинов пред БиТиВи в сряда. Категоричен е, че се е занимавал със стратегии, а не с бизнес дела и че

не е

престъпление

да правиш бизнес

проекти и партия

“Мога да кажа по какъв начин съм получавал пари от Русия. Например, когато бях издател на в.“Дума”, за публикации на “Российская газета” съм получавал пари и съм си плащал данъците. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало поне три данъчни проверки”, каза още бившият депутат.

В сряда Леонид Решетников изрази мнение по скандала във фейсбук.

“10 г. забрана за влизана - това е много, вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот. В моя дом често звучеше българска реч, български песни, на масата е имало баница и гювеч.

Цялото ми

голямо

семейство

станаха

българофили:

и дъщерите ми, и зетьовете ми, и внуците - всичките 11 души, не, 10. Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че днес започвам да се съмнявам”, пише Решетников, а в коментарите получава подкрепа и от руснаци, и от българи.

Решетников учи в България до 1974 г., след това става разузнавач в КГБ

72-годишният Леонид Решетников е свързан с България още от 1971 г. Тогава той пристига у нас, за да учи аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е на тема “Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз от 1921 до 1941 г.” Иначе е роден в Източна Германия. 

След като защитава докторантурата си в България, Решетников се връща в СССР и 2 г. работи в Академията на науките. Става разузнавач в КГБ през 1976 г. Продължава да идва у нас, където има много приятели. В КГБ гради кариера до 2009 г., когато се пенсионира като генерал-лейтенант в аналитичното звено на службата. Веднага след това е назначен от президента Владимир Путин за директор на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ). Според прокуратурата точно тази организация е сключвала договори с дружества под контрола на Николай Малинов в България.

Решетников е освободен от поста на 2 ноември 2016 г. и на негово място идва шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков. Няколко месеца по-рано, през юни, Решетников участва във форум на управляващата “Единна Русия”, на който гости са шефът на НД “Русофили" Николай Малинов, който вече е напуснал БСП, и соцлидерката Корнелия Нинова. Две седмици по-късно Малинов от името на РИСИ с директор Решетников възлага социологическо изследване на българската агенциия “Джи Консултинг” на Живко Георгиев. Резултатите от него са нарастваща подкрепа за Русия, а 67% заявяват, че България и Руската федерация трябва да имат приятелски отношения. В изследването е очертан и профилът на бъдещия президент, който съвпада с този на Румен Радев. Малко по-късно той напуска армията и става независим кандидат за държавен глава с подкрепата на БСП.

Преди това обаче Решетников отново е в България и се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова. Самият Решетников разказа за това по-късно и оттогава с Нинова не си говорят. Оказа се, че срещата е организирана от президента на “Славия" Венцислав Стефанов, а на нея Нинова е информирала Решетников за кандидата на БСП за президентските избори Румен Радев.

След като напуска РИСИ, Леонид Решетников оглавява движението “Двуглав орел”, финансирано от бизнесмена Константин Малофеев. Малофеев има и телевизия “Царьград”, където генералът от резерва и негов приятел е в Надзорния съвет.

Решетников продължава да идва в България. Дава и няколко интервюта. Определя себе си като пенсионер и винаги е отричал влиянието на руските тайни служби върху политиката у нас.

Милиардерът Малофеев - бизнесмен, политик и благодетел

Руският милиардер Константин Малофеев стана известен в България през 2014 г., когато името му беше замесено с конфликта в Източна Украйна. 40-годишният тогава богаташ получи забрана да влиза в ЕС и активите му в Европа бяха запорирани, защото е уличен, че помага на сепаратистите, които са на страната на Русия в конфликта за Крим. Малко след това се запознава с председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов. Според прокуратурата двамата заедно с Решетников и Цветан Василев са направили схема, по която активи на КТБ да минат под контрола на Малофеев. Става дума за “Виваком”, “Дунарит”, “Авионамс” и ТВ 7. По публични признания на Малофеев Николай Малинов го е запознал с Цветан Василев. Името на милиардера нашумя отново в България през 2015 г., когато беше направен опит активи на КТБ да се прехвърлят на белгиеца Пиер Луврие. 

Иначе Малофеев е юрист, инвеститор и политик, близък до Владимир Путин и до Руската православна църква. Основател е на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners.

Роден е в семейство на интелектуалци на 3 юли 1974 г. Завършва право в държавния университет в Москва през 1996 г. Започва работа в инвестиционната компания “Ренесанс капитал", а 2 г. по-късно става брокер в кантората “Реджънт Юропиън Секюритис”. От 2001 до 2005 г. е на ръководни позиции в други две големи компании за инвестиции и финанси в Русия.

През 2005 г. Малофеев става съучредител на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners, който по-късно е преименуван на “МарКап Инвестментс Груп Лимитед”. И до днес е председател на съвета на директорите.

През 2011 г. е назначен в съвета на директорите на “Ростелеком" и на голяма организация за безопасен интернет.

През 2012 г. се кандидатира за депутат в Смоленска област. Политическата му кариера започва със скандал. В прокуратурата е получен сигнал, че купува гласове. В офисите му нахлуват следователи. Той става депутат, а обвиненията за купуване на гласове са свалени през 2016 г. Година по-рано основава и телевизията си “Царьград". През 2017 г. в ръководството влиза и Леонид Решетников, когато вече е освободен от поста на директор на РИСИ.

“Русофили” събира политици от всички партии, Малинов е председател от 10 г.

Европа е по-силна с Русия. Под това мото премина националният събор на русофилите в България точно преди 1 г., когато до яз. “Копринка” край Казанлък се събраха 16 хил. души. Всяка година на 14 септември там се организира съборът, който ще се проведе и тази година въпреки шпионския скандал.

Националното движение “Русофили” е най-голямата неправителствена организация в България с над 37 000 членове и 250 организации в страната. Както учредителите му казват, движението е създадено през 2003 г., една от най-трудните за русофилството години.

 Истинският подем на организацията обаче започва след 2009 г., когато Николай Малинов е избран за председател. С контактите си в Русия и активна работа той успява да възроди русофилството в България. В интервюта за “24 часа” е заявявал, че националното движение е надпартийно, а членовете и симпатизантите са обединени от любовта си към руския народ, традиции и култура.

През 2017 г. членове на ръководството разпространиха в интернет писмо, в което обвиняват Малинов, че взема решенията еднолично. Тогава той свика заседание на Общото събрание, което се проведе в хотел “Москва”, за да иска вот на доверие. И го получи с 213 “за” срещу 71 “против”. Така остана начело на НД “Русофили”.

Малинов има 6-има заместници. Сред тях са кметицата на ГЕРБ в Казанлък Галина Стоянова и депутатът от “Атака” проф. Станислав Станилов. Член на Изпълнителното бюро е народният представител от БСП Александър Симов. Сред членовете на националния съвет личат имената на колегата му в червената парламентарна група Петър Кънев, кмета на Плевен Георг Спартански, избран с подкрепата на Реформаторския блок, както и много други бивши и настоящи политици от различни политически партии. За съборите на русофилите приветствия всяка година изпращат премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и патриарх Неофит. Приятел на организацията и чест гост на културните събития, организирани от НД “Русофили”, е зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

5 дни преди ареста на Николай Малинов от движението разпространиха позиция срещу тази на МВнР, в която се казва, че Червената армия е окупирала България.

“В 140-годишната история на България след Освобождението подобен антируски документ, подготвен и оповестен от държавна институция, не се е появявал. Тонът на написаното е враждебен, крайно подигравателен и неоправдано надменен, издаващ ниската политическа култура на своите автори”, пише в позицията на НД “Русофили”. Иначе организацията е инициатор на десетки детски конкурси за песни, танци и русинки, възстановява и гради паметници, отбелязва дати от историята на отношенията между България и Русия.