Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хотелите, променили историята. В “Палас” в Биариц, където заседаваше Г7, се запознали испанският крал Алфонсо XIII и бъдещата му съпруга Виктория Евгения Батенберг, племенница на българския княз Вековният х. "Палас" в Биариц е бил любимо място на император Наполеон III. Там племенницата на българския княз Александър Батенберг се запознава с бъдещия си съпруг - испанския крал.

Красиви петзвездни хотели често се прочуват не толкова с прекрасната си гледка и разположение, колкото с решенията, променили историята.

Така е например с хотел "Палас" в Биариц, където миналия месец разговаряха държавните ръководители на страните от Г7. Френският в. "Либерасион" нарече 126-годишния хотел на брега на Атлантическия океан златния бункер. Оповестената като среща за битка с бедността и сделка с Иран за ядрената програма се превърна в арена на противопоставяне между френския президент Еманюел Макрон и бразилския му колега Жаир Болсонаро заради пожарите в Амазония и глобалните промени в климата на Земята.

Шикозният хотел е разположен в сърцето на луксозния курорт. Колкото и невероятно да звучи, той има

косвена връзка и с българската история.

През 1906 г. там се запознават 20-годишният крал на Испания Алфонсо XIII (който вече е прекарал 4 години на трона) и бъдещата му съпруга - принцеса Виктория Евгения Батенберг (племенница на българския княз). По време на брачната церемония срещу кралската карета е хвърлена бомба, която едва не убива новата кралица.

Не само испанският монарх е харесвал "Палас" в Биариц. Още преди да се превърне в хотел, това е бил любимият плаж на Наполеон III. Императорът и съпругата му Йожени дьо Монтижу отсядали във вила "Йожени", която се намирала на същото място и била построена само за 10 месеца през 1855 г. Постепенно там започнали да почиват и други кралски особи.

А когато Наполеон III абдикирал, съпругата му

продала сградата

на Банк паризиен.

Така през 1880 г. тя се превърнала в казино, а през 1893 г. станала хотел. Още в първата година в него отседнали британската кралица Виктория, вдовицата на руския цар Александър II принцеса Юриевская и австрийската императрица Елизабет, известна като Сиси.

На 1 февруари 1903 г. хотелът бил обхванат от пожар, след който е издигнат отново и разширен с още едно крило. Негов архитект бил прочутият по времето на Бел епок Едуард-Жан Ниерман. Стилът от Втората френска империя е запазен и до днес.

По време на Първата световна война хотелът става болница, но след края на бойните действия отново в него се случват големи събития. През 1922 г. маркизът на Арканг организира прочутия бал под патронажа на испанския крал Алфонсо XIII и персийския шах. В този период хотелът е предпочитан от известни личности като Сара Бернар, Игор Стравински, Морис Равел, Чарли Чаплин, Жан Кокто, Ърнест Хемингуей и други.

След Втората световна война стаите и апартаментите били реновирани и бил построен басейн, открит от Франк Синатра, Бинг Кросби, Гари Купър и Джейн Менсфилд.

"Палас" е имал своята роля и в британската политика. Това е единствената сграда извън Великобритания, където са правили

предложение към премиер да формира правителство.

Това се случило през април 1908 г. Крал Едуард VII, който отсядал в хотела по цял месец всяко лято, се обадил на либерала Хърбърт Аскуит от Лондон, за да наследи болния Хенри Кембъл Банерман на "Даунинг стрийт".

Днес подобен епизод е немислим. Аскуит взел такси от дома си съвсем сам, после се качил на вечерния влак до Париж и продължил до Биариц на следващия ден.

По пътя и на срещата с монарха не е имало нито един журналист. Бъдещият премиер се настанил и облечен във фрак, се представил на краля. Той го назначил за министър-председател от апартамента си на брега на океана.

"Времето тук е неописуемо, вали като из ведро и постоянно духа вятър", съобщил Аскуит на жена си. Върнал се в Лондон след два дни. Чак тогава го нападнали журналистите.

Зад океана има друг хотел,

придобил световна слава заради историческа

среща през 1944 г.

Става дума за "Маунт Уошингтън" в Бретън Удс, щата Ню Хемпшиър, САЩ. Там 45 държави от Обединените нации реконструирали глобалната финансова система. Тогава създали Световната банка и Международния валутен фонд, чийто единствен кандидат за директор в момента е Кристалина Георгиева. А МВФ в продължение на 20-ина години ни даваше кредити и наблюдаваше как се харчат и връщат те.

Освен това конференцията в "Маунт Уошингтън" създава фиксираните валутни курсове - т.нар. златно-доларов стандарт, които са работели до 70-те години на миналия век. Причината за свикване на великите сили в Бретън Удс е хаосът на финансовата система между двете световни войни, сривът на Златния стандарт, Голямата депресия и възхода на протекционизма.

Хотелът е построен в началото на XX век в стил Испански ренесанс.

Когато бретън-удската система се разпада през 1973 г., на мода идва друго събитие - Световният икономически форум в Давос, Швейцария. Петзвездният хотел "Белведере" в швейцарския курорт е ключов, тъй като провеждащата се там вече 46 години конференция

посочва

глобалните заплахи

и на какво трябва да наблегнат отделните държави.

Докато там са световните лидери, всички хотели в алпийския курорт са заети до последната стая. Всяка година през януари там пристигат 2500 делегати. "Белведере" приютява само най-важните от тях.

В периода на форума цените скачат с 500%.

Снайперисти дебнат от покривите, а хеликоптери на швейцарските и австрийските военновъздушни сили кръжат, за да осигурят безопасност на участниците.

Освен официалната част в хотела се организират много партита, делови закуски, неформални разговори на чаша кафе или коктейл.

В построения през XIX век хотел "Белведере" са

отсядали авторите

на “Островът на съкровищата”

Робърт Луис Стивънсън, както и на "Шерлок Холмс" Артър Конан Дойл.

Исторически е и хотел "Уолдорф Астория" в Париж, където през 1947 г. е подписан последният мирен договор за България, възстановил границите й преди влизането на страната в Тристранния пакт през 1941 г., но след Крайовската спогодба и присъединяването на Южна Добруджа.

Що се отнася до българските хотели,

емблематична

роля е играл

хотел “България”,

който се намира в топцентъра на София. По спомени на съвременници първият му собственик е участвал в изпъждането на княз Батенберг. Преди Втората световна война пък там бил настанен посланикът на СССР Фьодор Разколников, за да наблюдава отблизо двореца. Очевидно съветските коменданти у нас са смятали хотела за изключително удобно място. Именно в него е срещата между съветските, от една страна, и британските и американските офицери, от друга, след като малко след 1944 г. е взето решение поданиците на кралицата и янките да напуснат страната.

Много акции на Клуба за гласност и демокрация са решавани в кафенето на хотел "България". А след 1989 г. в х. "Рила" и "Самоков" на Боровец исторически решения вземаха управляващите от всякакви партии.