Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вековният х. "Палас" в Биариц е бил любимо място на император Наполеон III. Там племенницата на българския княз Александър Батенберг се запознава с бъдещия си съпруг - испанския крал.
Вековният х. "Палас" в Биариц е бил любимо място на император Наполеон III. Там племенницата на българския княз Александър Батенберг се запознава с бъдещия си съпруг - испанския крал.

Красиви петзвездни хотели често се прочуват не толкова с прекрасната си гледка и разположение, колкото с решенията, променили историята.

Така е например с хотел "Палас" в Биариц, където миналия месец разговаряха държавните ръководители на страните от Г7. Френският в. "Либерасион" нарече 126-годишния хотел на брега на Атлантическия океан златния бункер. Оповестената като среща за битка с бедността и сделка с Иран за ядрената програма се превърна в арена на противопоставяне между френския президент Еманюел Макрон и бразилския му колега Жаир Болсонаро заради пожарите в Амазония и глобалните промени в климата на Земята.

Шикозният хотел е разположен в сърцето на луксозния курорт. Колкото и невероятно да звучи, той има

косвена връзка и с българската история.

През 1906 г. там се запознават 20-годишният крал на Испания Алфонсо XIII (който вече е прекарал 4 години на трона) и бъдещата му съпруга - принцеса Виктория Евгения Батенберг (племенница на българския княз

Княз Александър Батенберг
Княз Александър Батенберг
). По време на брачната церемония срещу кралската карета е хвърлена бомба, която едва не убива новата кралица.

Не само испанският монарх е харесвал "Палас" в Биариц. Още преди да се превърне в хотел, това е бил любимият плаж на Наполеон III. Императорът и съпругата му Йожени дьо Монтижу отсядали във вила "Йожени", която се намирала на същото място и била построена само за 10 месеца през 1855 г. Постепенно там започнали да почиват и други кралски особи.

А когато Наполеон III абдикирал, съпругата му

продала сградата

на Банк паризиен.

Така през 1880 г. тя се превърнала в казино, а през 1893 г. станала хотел. Още в първата година в него отседнали британската кралица Виктория, вдовицата на руския цар Александър II принцеса Юриевская и австрийската императрица Елизабет, известна като Сиси.

На 1 февруари 1903 г. хотелът бил обхванат от пожар, след който е издигнат отново и разширен с още едно крило. Негов архитект бил прочутият по времето на Бел епок Едуард-Жан Ниерман. Стилът от Втората френска империя е запазен и до днес.

По време на Първата световна война хотелът става болница, но след края на бойните действия отново в него се случват големи събития. През 1922 г. маркизът на Арканг организира прочутия бал под патронажа на испанския крал Алфонсо XIII и персийския шах. В този период хотелът е предпочитан от известни личности като Сара Бернар, Игор Стравински, Морис Равел, Чарли Чаплин, Жан Кокто, Ърнест Хемингуей и други.

След Втората световна война стаите и апартаментите били реновирани и бил построен басейн, открит от Франк Синатра, Бинг Кросби, Гари Купър и Джейн Менсфилд.

"Палас" е имал своята роля и в британската политика. Това е единствената сграда извън Великобритания, където са правили

предложение към премиер да формира правителство.

Това се случило през април 1908 г. Крал Едуард VII, който отсядал в хотела по цял месец всяко лято, се обадил на либерала Хърбърт Аскуит от Лондон, за да наследи болния Хенри Кембъл Банерман на "Даунинг стрийт".

Днес подобен епизод е немислим. Аскуит взел такси от дома си съвсем сам, после се качил на вечерния влак до Париж и продължил до Биариц на следващия ден.

По пътя и на срещата с монарха не е имало нито един журналист. Бъдещият премиер се настанил и облечен във фрак, се представил на краля. Той го назначил за министър-председател от апартамента си на брега на океана.

"Времето тук е неописуемо, вали като из ведро и постоянно духа вятър", съобщил Аскуит на жена си. Върнал се в Лондон след два дни. Чак тогава го нападнали журналистите.

Зад океана има друг хотел,

придобил световна слава заради историческа

среща през 1944 г.

Става дума за "Маунт Уошингтън" в Бретън Удс, щата Ню Хемпшиър, САЩ. Там 45 държави от Обединените нации реконструирали глобалната финансова система. Тогава създали Световната банка и Международния валутен фонд, чийто единствен кандидат за директор в момента е Кристалина Георгиева. А МВФ в продължение на 20-ина години ни даваше кредити и наблюдаваше как се харчат и връщат те.

Освен това конференцията в "Маунт Уошингтън" създава фиксираните валутни курсове - т.нар. златно-доларов стандарт, които са работели до 70-те години на миналия век. Причината за свикване на великите сили в Бретън Удс е хаосът на финансовата система между двете световни войни, сривът на Златния стандарт, Голямата депресия и възхода на протекционизма.

Хотелът е построен в началото на XX век в стил Испански ренесанс.

Когато бретън-удската система се разпада през 1973 г., на мода идва друго събитие - Световният икономически форум в Давос, Швейцария. Петзвездният хотел "Белведере" в швейцарския курорт е ключов, тъй като провеждащата се там вече 46 години конференция

посочва

глобалните заплахи

и на какво трябва да наблегнат отделните държави.

Докато там са световните лидери, всички хотели в алпийския курорт са заети до последната стая. Всяка година през януари там пристигат 2500 делегати. "Белведере" приютява само най-важните от тях.

В периода на форума цените скачат с 500%.

Снайперисти дебнат от покривите, а хеликоптери на швейцарските и австрийските военновъздушни сили кръжат, за да осигурят безопасност на участниците.

Освен официалната част в хотела се организират много партита, делови закуски, неформални разговори на чаша кафе или коктейл.

В построения през XIX век хотел "Белведере" са

отсядали авторите

на “Островът на съкровищата”

Робърт Луис Стивънсън, както и на "Шерлок Холмс" Артър Конан Дойл.

Исторически е и хотел "Уолдорф Астория" в Париж, където през 1947 г. е подписан последният мирен договор за България, възстановил границите й преди влизането на страната в Тристранния пакт през 1941 г., но след Крайовската спогодба и присъединяването на Южна Добруджа.

Парижкият хотел "Уолдорф Астория", където прекрояват за последно границите на България.
Парижкият хотел "Уолдорф Астория", където прекрояват за последно границите на България.

Що се отнася до българските хотели,

емблематична

роля е играл

хотел “България”,

който се намира в топцентъра на София. По спомени на съвременници първият му собственик е участвал в изпъждането на княз Батенберг. Преди Втората световна война пък там бил настанен посланикът на СССР Фьодор Разколников, за да наблюдава отблизо двореца. Очевидно съветските коменданти у нас са смятали хотела за изключително удобно място. Именно в него е срещата между съветските, от една страна, и британските и американските офицери, от друга, след като малко след 1944 г. е взето решение поданиците на кралицата и янките да напуснат страната.

Много акции на Клуба за гласност и демокрация са решавани в кафенето на хотел "България". А след 1989 г. в х. "Рила" и "Самоков" на Боровец исторически решения вземаха управляващите от всякакви партии.