Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антимафиоти влизат в офиса на кабелна телевизия в Благоевград.
Антимафиоти влизат в офиса на кабелна телевизия в Благоевград.

Между 84 милиона и 420 милиона лева всяка година прибират оператори пирати

Европол и НАП участваха в акция, започнала в 10 часа сутринта в Бургас и Югозападна България

Запечатана бе бургаска телевизия, излъчвала през мобилно приложение, без да плаща на сценаристи, режисьори, журналисти

Собственикът ѝ Георги Стоянов: “Нова” и Би Ти Ви подадоха сигнал срещу нас

Прокуратурата държи обаче доказателства за щети за милиони левове

Една бургаска кабелна телевизия - RN, спря, след като антимафиоти в 10 часа в четвъртък атакуваха офисите ѝ по сигнал за неплатени авторски права. Иззета бе техника, а служителите ѝ опразниха сградата.

Акцията е била под наблюдение на районен прокурор с участието на отдел “Киберсигурност” към ГДБОП и с

логистичната

подкрепа на

Европол,

Националната

агенция по

приходите и

Комисията за

регулиране на

съобщенията,

съобщи зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

RN е един от операторите, наричани “кабеларки”, чийто брой днес е необозрим. LAN мрежите дадоха възможност на всеки доставчик на интернет услуги да предлага и телевизии.

Кой колко плаща обаче на медиите и авторите, които произвеждат съдържание и картина? Колко са реално абонатите на тези фирми?

Според една от статистиките в КРС в България 1 милион и 700 хиляди семейства имат кабелна телевизия и гледат чрез нея десетки канали. Неофициално обаче се говори за 2 милиона и 400 хиляди реални абонати. Това

прави едни

“изчезнали”

700 хиляди

домове,

оплетени с

кабели

Всеки месец клиентите в тях плащат между 10 и 50 лева според броя на каналите. Ако е вярна тази неофициална статистика, от тези 700 хиляди абонати операторите крият между 7 милиона и 35 милиона лева месечно от такси. Всяка година това прави между 84 милиона и 420 милиона лева.

Добър бизнеся като се има предвид, че “инвестицията” е в кабели и техници. Без да се плащат данъци и авторски права.

Бургаският прокурор Григорова е категорична, че има доказателства за

щети за

милиони левове

от подобно

пиратско

излъчване

Служителите на ГДБОП претърсили в Бургас централния офис на RN и абонатна станция. Иззели са техника, документи и компютри. Телевизията излъчвала тв програми и предавания през мобилно приложение без съгласието на притежателя на това право, обясни зам. апелативният прокурор.

Точно в 10 часа, докато се развива бургаската операция в телевизия RN, екипи на ГДБОП и жандармерията атакуваха и офисите на техни колеги в Югозападна България.

Разследващите посетиха офисите на “Кабел САТ Запад” в Кюстендил, Дупница, Благоевград, Гоце Делчев и още десетки селища в двете области. В Сандански бе проверяван и офисът на оператора “Вега”.

Служителите не бяха пускани навън, а клиентите, които идваха, за да плащат сметки, бяха връщани.

Повече от 4 часа продължи работата на разследващите. Пред офиса на “Кабел САТ Запад” в Благоевград пристигна и бус на Криминалистична лаборатория.

“Кабел САТ Запад” има над 10 хил. абонати, повечето от които са в селата. Има собствена оптична мрежа и предлага освен десетки телевизии и оптичен интернет.

И в Югозападна България операцията е под наблюдението на прокуратурата с участието на ГДБОП, НАП, КРС и с логистичната подкрепа на Европол. Това лаконично съобщение направи говорителят на окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова, която обеща Върховната касационна прокуратура да освети в петък детайлите.

По неофициална информация акцията от четвъртък е свързана с проверка по сигнали, че малките оператори не плащат авторски права за всичко, което разпространяват и крият абонати.

Според собственика на бургаската телевизия RN Георги Стоянов, когото “24 часа” откри в Ловеч на конференция на електронните и кабелни оператори, Би Ти Ви и “Нова” са подали сигналите.

“Тези телевизии са регистрирани като “масткери” към СЕМ, което означава задължително разпространение по всички платформи. Фактът, че

задължава,

означава, че това

е безплатно,

иначе никой не може да ни принуди да излъчваме срещу заплащане. Утре някой може да поиска 100 млн. лв.”, коментира Георги Стоянов.

От Би Ти Ви и Нова тв отрекоха да са подавали информация към ГДБОП.

Странната логика на г-н Стоянов - че големите телевизии били “задължителни за разпространяване” от кабелните оператори, но не и да им се заплащат авторските права, е повече от скандална според експерти по авторски права.

Стоянов е убеден обаче, че целта е неговите абонати да се пренасочат към

големите

оператори, които

са се обединили

в организацията

ТеРаПро

с председател Велизар Соколов.

Стоянов оспорва данните на ТеРаПро, че нелегалните абонати в страната са над 500 хиляди. “По демографски причини няма как да са толкова. Общо на всички абонатите са 200-250 хиляди”, е аритметиката на г-н Стоянов от Бургас. ТеРаПро - сдружението за защита на легалното разпространение на програми, обаче разполага с данни, че освен официално обявените абонати още 680 хил. нелегални абонати плащат на платформени и кабелни оператори за 2018 г. От тях 540 хиляди били недекларираните само на кабеларките.

Данните са от пазарно проучване от 2018 г. на “Би Медия консултант” по поръчка на АБРО (Асоциацията на радио- и тв оператори) и ТеРаПро.

“Причината, поради която

крият абонати, е,

че цената на

съдържанието

зависи от броя

абонати,

които получават това съдържание. Една е цената на една програма за 5-има абонати, друга е за 55.

Когато се укриват абонати, там, където се подписват лицензни договори, те не са на цените, на които би трябвало да бъдат, ако биха били декларирани всички абонати”, обясни Велизар Соколов, изпълнителен директор на ТеРаПро, пред “24 часа”.

Атакуваните от Европол, НАП и ГДБОП кабелни оператори в Югозападна България се оказаха подготвени и с вече нает адвокат.

Емил Василев, бившият депутат от партията на Яне Янев, е правният консултант на сдружението на кабелните оператори. Той от два месеца знаел за готвената атака, тъй като достоверен източник го предупредил за среща между представители на една от големите телевизии с прокуратурата.

Адвокатът твърди, че дори преди месец

антимафиоти са

влизали в

офисите на

операторите като

тайни клиенти и

са правили

записи на

обстановката

“Преди 2 дни дадохме пресконференция в София и заявихме, че знаем за готвената атака от конкуренти, и ето че се случи. Нашите членове имат абсолютно законен бизнес, плащат си авторските права, офисите им са на най-видните места в градовете, не се крият и не излъчват нищо незаконно. Почтени фирми са, които работят на пазара повече от 20 години. Държавата трябва да се занимава с т. нар. IPTV боксове, които всъщност подбиват пазара на легалните дружества”, ще е защитната теза на Емил Василев.

Според него при акцията не са били представени съдебни разрешения за обиски и претърсване. Полицаите обяснили, че се прави в условия на неотложност.

“Каква е тази неотложност? Да не би да става дума за убийство или друго опасно престъпление”, пита защитникът на атакуваните кабелни оператори.

“20 години никой

не успя да сложи

ред в тази

дейност”,

коментира пред “24 часа” Петьо Стайков, който беше изпълнителен директор на кабелната компания “Евроком”, погълната по-късно от “Близу”, която пък бе купена от А1.

Велизар Соколов от ТеРаПро е категоричен, че според информацията, с която неговата организация разполага, голяма част от операторите доставят до своите абонати съдържание без лиценз и без уредени права.

“Не мога да твърдя дали някой е закононарушител, или не, докато няма влязло в сила съдебно решение или акт на държавен орган, който е констатирал и доказал, за да мога да квалифицирам някого като пират или непират”, обясни Соколов.

Комисията за регулиране на съобщенията прави всяка година публичен регистър на операторите, които действат в страната.

Петьо Стайков е сигурен, че в него обаче има регистрирани, които не извършват дейност, а извън него има и чисти пирати, които работят, без да са регистрирани.

Иначе официалните

играчи са преброени - 236

Цифрата е посочена в доклада на КРС за 2017 г.

За миналата година информация още не е публикувана. Според този доклад обявените от самите оператори абонати са 583 896, годишните приходи - 47,947 млн. лв.

От регулатора посочват, че броят на кабелните оператори намалява в резултат на конкурентния натиск от най-големите участници на пазара, предоставящи сателитна и IP телевизия.

През 2017 г. броят на кабелните оператори, предоставящи цифрови телевизионни програми, нараства с 8 до 183, или 80% от общия брой. За сравнение този дял е бил 73% през предходната година и 72% през 2015 г.

Абонатите на кабелна телевизия на годишна база намаляват с 3,8%, като делът им в общия брой на платена телевизия спада до 32,1%. Делът на абонатите на кабелна телевизия както в градовете, така и на национално ниво остава стабилен, като съответно е 35,4 и 32,1%.