Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преподавателят по конституционно право гл.ас. Христо Орманджиев
Преподавателят по конституционно право гл.ас. Христо Орманджиев

Може ли президентът да откаже да подпише указ за освобождаването на служебния външен министър Стефан Димитров? "24 часа" потърси мнението на преподавателя по конституционно право във Великотърновския университет  "Св.Св. Кирил и Методий" гл.ас. Христо Орманджиев

- Г-н Орманджиев, може ли президентът да откаже да подпише указа за смяната на настоящия служебен външен министър Стефан Димитров с Даниел Митов?  

- По принцип е възможно, но смятам, че няма да се случи, защото ще се създаде конституционен прецедент, конституционна криза.

Ако има желание на министър-председателя да освободи външния министър, тази необходимост трябва да бъде декларира с указ на президента. Указът трябва да бъде разписан, за да може да се направи персоналната смяна в състава на  правителството. Ако не го направи, той няма да се съобрази с желанието на министър-председателя.

На практика чл. 99, ал. 5 от конституцията в новата редакция всъщност се свързва с отговорността на министър-председателя и един регистрационен режим на президента, който трябва да утвърди състава. 

- Имали срок, в който президентът трябва да издаде указа?

-  Няма. Конституцията не казва кога трябва да стане, но трябва да се направи заявление от страна на министър-председателя, че иска да смени даден министър. Проблем е, че няма срок, но по принцип се приема, че трябва да е в разумен срок. За разумен срок се приема седемдневния срок. 

- Може ли Народното събрание да гласува вот на недоверие на служебното правителство?

-  Това се коментира във връзка с полагането на клетва от служебното правителство пред Народното събрание. Но на практика то е служебно правителство, в което водещата роля е на министър-председателя. То има санкция на президента и в това е служебният му характер.

Задачата му е да подготви изборите. Каква е логиката да се иска вот на недоверие и на практика да се назначава ново служебно правителство. То затова е служебно, за да подготви изборите и спрямо него да няма типичните парламентарни ходове. 

- Кой носи отговорността за служебното правителство, министър-председателят ли? 

- Той я носи, защото президентът няма друга възможност. Ако откаже да назначи служебното правителство, бихме се изправили пред конституционна криза. 

- Какво трябва да направи Димитър Главчев по отношение на външния министър?

- Трябва да подаде заявление, да внесе писмено искане за смяна. 

- Новият министър пак ли ще положи клетва пред парламента?

- Да, трябва да положи клетва, защото сега тя се полага пред Народното събрание. Това е служебно правителство, което имитира редовно, но със санкция на президента, която е  задължителна.