Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият Партиен дом
Бившият Партиен дом

Председателят на ДАНС Пламен Тончев не се яви в парламента, за да обясни безопасни ли са машините за гласуване.

Тончев трябваше да бъде изслушан във временната комисия за безопасност на машинното гласуване днес. Нито той, нито посоченият за водещ на заседанието Хамид Хамид обаче се явиха.

Явиха се шестима от общо 12 членове на комисията - Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов от ПП-ДБ, Георги Свиленски и Иван Иванов от БСП, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН.

Точните причини за отсъствието на Тончев не станаха ясни, а единствено, че е бил възпрепятстван. Пред депутатите той е изпратил други представители на ДАНС, но те не казаха нищо.

Че Тончев ще бъде изслушан, бе решено още преди отмяната на машинния вот в неделя. Целта беше той да обясни за изборите за 47-о и 48-о НС. За целта комисията е изискала конкретна информация от него, която да предостави. Освен него е предвидено да се изслушат още и ЦИК, Информационно обслужване и МВР.

"Продължават институциите - и ЦИК, и Министерството на електронното управление, да не изпращат поисканите от нас доклади. От страна на министерството изпращат проформа доклади, които са общи", обясни Станислав Балабанов. Неговата парламентарна група е поискала данни конкретно от външните експерти, работили с институциите по време на изборите. Според него общите доклади целят губене на време, а мнението на външните експерти е съвсем различно от официално съобщеното от институциите по отношение опити за манипулация на вота.

Божидар Божанов се съгласи, че ако има изготвени доклади, то те трябва да бъдат изпратени.

"Бяхме изискали от ДАНС един доклад от изборите през 2022 г. Те изпращат на ЦИК писмо, че ДАНС има класифицирана информация за експертите в ЦИК. Те не могат да я достъпят, защото ЦИК няма достъп до класифицирана информация, но те намекват, че е добре да сменят експертите", разказа Божанов. Докладът обаче още не изпратен до комисията.