Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември. Днес стартирахме от шестте от формулирани точки от протестиращите и имаме крайно споразумение, което е подписано от основните участници в тази дискусия. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите седят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство", това заяви премиерът акад. Николай Денков след срещата си с представителите на енергетиците и миньорите, които протестират вече пети ден. Затворени са възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" и Проходът на Републиката.

"Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат", добави Денков.

"Наред с това ние имаме нужда от базови мощности и те трябва да са достатъчни, за да е стабилна енергийната система, така че да няма проблеми с електричеството в България", каза още премиерът.

Той обясни, че първите две точки означавали, че системата ще работи стабилно, ще имаме базови мощности колкото е необходимо, за да работи енергийната система.

На въпроса дали всички били съгласни, премиерът каза, че една от организациите в момента не била готова да подпише. Шяла да вземе текста, да го подпише и да го занесе на протестиращите и да го обсъдят заедно. Не стана ясно обаче коя.

"Има разнобой на участниците, които протестират. Например точка 5, която касае отпадането на държавното предприятие го вкарахме в дискусията, защото го предлагаха едните синдикати, сега се оказва, че другите не го искали", обясни Денков и добави, че накрая станало ясно, че синдикатите казали, че не го искат и такова няма.

По отношение на протестите, Денков заяви, че част от организациите били казали, че ги спират, други казали, че когато се гласувало в пленарна зала ще ги спрат, а една от организациите щяла да реши след като бъде обсъдено с хората.

Стана ясно, че споразумението ще бъде вкарано и в пленарна зала, възможно е това да се случи още утре на извънредно заседание.

"Чух и днес тезата, че парите не били наши и нищо не сме губили, напротив, обратното е. Тези пари в момента са отделени за нас и ако не ги поискаме за това, което смятаме за правилно и по съответните регламенти ще бъдат преразпределени за други държави членки на ЕС", обясни още Денков защо е трябвало спешно да се внесат териториалните планове за справедлив преход до 30 септември.

Коментира още, че със сигурност темата била употребена политически, но не било негова работа да каже от кого.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че премиерът е показал лидерство.

"Той наистина се грижи за хората, мисли най-доброто за протестиращите. Много съм щастлив, че стигнахме до този краен резултат, това правителство работи само с цел да има по-добър живот и доходи за хората, можем да го постигнем. Не се изпуснаха големите средства по Териториалния план и той ще започне да се допълва, след като отвори се диалогът", каза той.

Според него ИТН и "Възраждане" били деструктивни, искали оставка на правителството и твърдели, че няма решения.

Близо 7 часа след напрегнатата среща в Народното събрание, на която премиерът Денков покани синдикатите и протестиращите, изпълнителната и законодателната власт предлагат решение. Недоволните миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МС и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър-председателя и депутати в парламента.

Дотук се стигна, след като вчера първата покана за среща с премиера Денков в мините бе отказана от протестиращите, а по-късно премиерът промени формата и мястото на разговорите - на тях бяха поканени парламентарните групи на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ.

От понеделник са ясни и основните искания на протестиращите. Те са формулирани в шест точки.