Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефани Станчева

Кадър: The Harvard gazette
Стефани Станчева Кадър: The Harvard gazette

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще й бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември. Това е написано в електронния вестник The Harvard gazette.

Наградата се връчва всяка година от Берлинския център за социални науки, като с нея се отличават млади учени, които имат важен принос за политическите и икономическите реформи.

„За мен е истинска чест да бъда един от двамата носители на наградата Bright Minds Award“, казва Станчева, цитирана от изданието. „Много съм щастлива, че работата ми, целяща да се потопя в умовете на хората и да разбера по-добре техните възприятия, възгледи и вярвания, резонира у другите“, казва тя.

Станчева е родена в Кричим, България френска икономистка, която се присъединява към факултета по социални науки в Харвард през 2016 г. Тя е и член на Френския съвет за икономически анализи, който съветва френското правителство. Известна е с изследванията си на данъчните системи по света. За тази цел тя изучава дългосрочните ефекти на данъчната политика върху всичко - от образованието до иновациите.

Основната тема на нейните проучвания е как гражданите гледат на данъчното облагане и другите обществени политики. Работата й е широко цитирана и публикувана редовно във водещи академични списания.

В момента Станчева е съредактор на Quarterly Journal of Economics. Освен това през 2018 г. основава Лаборатория по социална икономика в Харвард, където ръководи разработването на широкомащабни проучвания и експерименти, предназначени да оценят общественото мислене по редица икономически въпроси.

Последните проекти в тази лаборатория се занимават с това да уловят нагласите в различни държави относно поляризацията, демократичния упадък, преразпределението и търговията.