Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков
Васил Божков

Бизнесменът е с 19 обвинения, вече разпитан

НАП е вдигнала запори за 49 634 300 лв., наложени на 30 фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Това става ясно от документи в Търговския регистър. Всъщност най-големите обезпечения са били от “Агро Капитал 2009” - 44 800 400 лв., и “Вабо 2017” за 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите е от началото на август след направена ревизия от данъчните. При нея се оказало, че Божков няма задължения към хазната. Според юристи по търговско право обаче бизнесменът няма да може да се разпорежда с компаниите. Причината е, че капиталът на голяма част от въпросните дружества остава запориран от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Към момента Божков се намира под домашен арест по едно дело и с парична гаранция от 500 хил. лева по друг процес. Бизнесменът се прибра у нас на 25 август. Първоначално съдът го остави в ареста, но втората инстанция прецени, че Божков може да бъде и под домашен арест. Във фейсбук профила си той публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура и твърди, че с него му се предоставя незабавна защита, както и за съпругата му Елена Динева и на сина му Антон. Божков твърди, че е давал показания, след което го направили защитен свидетел, а животът му и този на близките му бил силно застрашен.

От прокуратурата обаче отричат бизнесменът да е защитен свидетел. Той има охрана, но статутът на защитен свидетел е нещо различно. При такива случаи самоличността му се пази в тайна, разпитва се в специална стая и е известен само с номер. Божков е явен свидетел. Той даде показания по разследването за подкупи, които твърди, че е давал на представители на кабинета “Борисов 3” - на самия Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на пиарката на кабинета Севделина Арнаудова. Божков бе разпитан по процеса и към момента наблюдаващият прокурор е преценил, че показанията са достатъчни и няма нужда от последващи действия с бизнесмена.

Самият Божков е обвинен по 3 дела и има още 19 обвинения. Основното е за данъчни престъпления, с които е ощетил бюджета с над 600 милиона лева. Срещу него има и дело за подбудителство към убийства на няколко души, по което Божков е на свобода срещу гаранция от 500 000 лева. Заедно с Божков е обвинена и съпругата му Елена Динева. Тя дори изкара 8 месеца в ареста, колкото е максималният срок за задържане, без внесен в съда обвинителен акт. Динева дори бе пусната под гаранция от 1 млн. лева, но предпочете да изчака да минат оставащите 17 дни до края на 8-те месеца и по този начин да излезе на свобода.