Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светльо Младенов в гангстерска поза (в средата) със свои приятели от квартала
Светльо Младенов в гангстерска поза (в средата) със свои приятели от квартала

Майката на едно от момичетата, пострадали от бандата от Ботунец, разказва за случилото се. Заяви, че дъщеря ѝ все още е травмирана и е прекарала цялата нощ на 18 септември в полицията.

След грабежа, извършен над момичетата, полицията преследва извършителите, при което беше застрелян един от младежите. Днес главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че полицаите са изпълнили своите функции.

За случая разказва майката на пострадалата Лилия във фризьорския салон, където работи. Разказва, че 19-годишната ѝ дъщеря е травмирана и не иска да говори за случилото се.

"Ще има съд и съдът ще вземе решение. Аз не съм човекът, който казва какво мисли и какво прави. Просто цяла нощ са били в полицията. Не коментирам повече. Всичко, което е било необходмо, е дадено като показания в полицията", каза Нари Шаркошян пред БНТ.

"Нито един родител не знае какво прави неговото дете. Нито един родител! Нито аз знам, нито те знаят какво правят посред нощите", това отговори Шаркошян на въпроса какво би казала на родителите, които твърдят, че техните деца не биха извършили подобно нещо.

Днес прокуратурата повдигна още едно обвинение за грабеж срещу двамата непълнолетни, които са били заедно с младежа, който почина след като беше прострелян от полицай. Те са задигнали 55 лв. от мъж на на автобусна спирка като го заплашили с метална палко. Това се случило два часа след като нападнали и ограбили двете момичета в парка. Час по-късно следва гонката с полицията, при която единият от бандата е прострелян смъртоносно.

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че полицаите са изпълнили своите фунции по предотвратяване и разкриване на престъпление. Назначена е допълнителна проверка какво е наложило полицаят да носи по време на смяна личното си оръжие, както и с кое от двете е стрелял.

"Какво се дискутира – дали са имали право да използваторъжие или не? Законът категорично позволява. В случая смеустановили, че е ползвал както служебното си оръжие, така и лично оръжие. Постечение на обстоятелствата при преследването се е скъсал кобурът, където ебило поставено оръжието и поради тази причина се е наложило да използва личното оръжие", каза Живко Коцев.

От СДВР заявиха, че не наблюдават увеличаване на случаите в района на 4-то РПУ.

"Запазва се тенденцията на грабежите като миналата година. Дори при разкритите престъпления има леко увеличение. Единствено като тенденция е, че пада възрастта на извършителите и повечето не са криминално проявени", каза Петър Петров, началниик на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ в СДВР.

Запознати с начина, по който действат нападателите, казват, че по-опитните се изплъзват по-лесно, а законът не е толкова строг към непълнолетните. В групата от Ботунец двамата извършители са на 15 и 17 години, простреляният е на 18 години. Местата, където са извършени последните грабежи, не са избрани случайно.

"Естествено е крадците и тези, които се занимават с грабежи, да се насочват към квартали, където живеят по-богати хора. От там могат да откраднат много повече и много по-ценни неща", коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Според Еманул Йорданов полицаят е действал правомерно.