Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Гросмайсторът Никола Спиридонов е изпратен като от някаква невидима сила да обучи Салимова да няма равна в играта

Един български гросмайстор е в основата на развитието на шахмата във Франция през 80-те и 90-те години на миналия век. Никола Спиридонов живее и работи в Париж, като е треньор на френската федерация по шах и обучава най-добрите френски шахматисти. С напредването на годините обаче той развива една болест. Зрението му отслабва. И в един момент решава да се върне в България. Поканен е да живее в село Крепча, община Опака, Търговищка област, в дома на едно семейство, в което шахът е на голяма почит. Илхан е голям любител, а неговият баща Салим е бил състезател по шах и кандидат-майстор. Те предлагат на Никола да се грижат изцяло за него, да не мисли за храна, облекло и как ще преживява, като в замяна искат само едно-единствено нещо - да обучи дъщерята на Илхан и внучка на Салим да няма равна в шахмата. Те вече са я запознали с играта, но усещат, че тя може да владее дъската далеч повече.

Това малко тъмнооко момиче е Нургюл Салимова. Отдала се от 4-годишна с цялото си сърце на шахмата.

Тази любопитна история от живота разказва пред "24 часа-168 истории" председателят на спортния шахматен клуб “Левски” и последен главен редактор на списание “Шахматна мисъл” Николай Тодоров.

Николай Тодоров, председателят на спортния шахматен клуб “Левски”
Николай Тодоров, председателят на спортния шахматен клуб “Левски”

“Резултатът от съвместната работа на Нургюл със Спиридонов е, че на 8 години тя става европейска шампионка - обяснява още той. - През 2015 г. Салимова взима и световната титла за възраст до 12 години. В нашата история изобщо имаме само 5 световни шампиони - мъже и жени. С тази си титла тя е състезателка на шахматен клуб “Бургас”, но продължава да живее в Крепча. Неин треньор става Живко Жеков, който също има доста заслуги в изграждането й. И тук съдбата се намесва отново, като изпраща допълнителна и неочаквана подкрепа. Семейство руснаци емигрира и се заселва в Бургас. Един от тях е гросмайстор Вячеслав Тиличеев, който става треньор на Нургюл и започва персонално да се занимава с нея. Така тя преминава още една солидна школа и през 2017 г. става и най-младата шампионка на България за жени.”

Миналата година Салимова се класира 10-а на европейското първенство, което й даде право да играе на тази Световна купа. За втори път. Защото тя участва и преди две години, когато достига до трети кръг. И при едва второто си участие постигна този невероятен успех да играе финал.

Нургюл Салимова по време на партия от световната купа в Баку. СНИМКА: ФИДЕ
Нургюл Салимова по време на партия от световната купа в Баку. СНИМКА: ФИДЕ

С класирането си на Световната купа наградата, която ще получи Нургюл, е 35 хил. долара. Призът за победителката е 50 хил. долара. Така че цената на последната шахматна партия е само едни 15 хил. долара, разяснява председателят на шахматен клуб “Левски”.

Въпреки загубата след изнурителни партии вратите към още по-големи успехи вече са отворени за нашето момиче.

“Александра Горячкина изобщо не е случайна, тя игра финален мач за световната титла, била е световна вицешампионка - подчертава Тодоров. - С класирането си на второ място Нургюл придоби правото да играе на финалния турнир на претендентките за световната титла по шахмат при жените през април 2024 г. в Торонто, Канада. Получава и право на участие и в най-престижните световни турнири за жени ФИДЕ Гран при за следващите 2 години (общо 8 турнира).

И нашето момиче вече е фаворит след тази Световна купа. Няма нищо страшно, че не спечели сега. За пример - дългогодишният световен шампион при мъжете Магнус Карлсен никога не е бил носител на Световната купа и сега дори играе за първи път финал за такава.”

Нургюл Салимова и Александра Горячкина имат много сходен стил на игра.
Нургюл Салимова и Александра Горячкина имат много сходен стил на игра.

Специалистът разяснява, че за да напреднеш в шаха и да навлезеш в дълбочина, трябва изключително себеотдаване, много време и труд. Това не може да се постигне бързо. Дори състезателки със солидни знания понякога нямат психиката, за да бъдат шампиони.

“В момента в България нямаме толкова отдадена на шахмата като Салимова. Това е нейният живот. Тя е много спокойна, много уравновесена. Нейната игра се характеризира с факта, че непрекъснато иска да има инициативата. Тя обича да води. За разлика от други, които играят защитно и чакат противника да сгреши. Тя е склонна да рискува, което прави играта интересна.”

На последната шахматна олимпиада, която се провежда през 2022 г. в Ченай, Индия, българският отбор заема 8-о място от 157 държави. Тогава участва без Антоанета Стефанова - единствената ни световна шампионка досега. Но пък начело отборът има Нургюл Салимова и се класира отлично.

В началото на тази година на последното първенство на България Нургюл предпочита да играе при мъжете и се класира на второ място.

“Тя не търси лесното - сигурен е Тодоров. - Лично е казвала, че един от нейните идоли е именно Александра Горячкина, срещу която се изправи сега на финал. Двете имат много сходен стил. Досега Нургюл не е имала възможност да среща такива елитни съперничики, но оттук насетне ще играе вече само с такива. И много скоро ще бъде в топ 10 на най-добрите.”

В България нивото на женския шахмат е изключително високо, като се има предвид, че дамите, които играят състезателен шах, никак не са много, но в същото време са изключително успешни. За пример - през 2022 г. в световния топ 100 имаме 5 момичета. Две от тях вече учат в САЩ в университети, в които са приети заради успехите си в този спорт.

“За българския женски шахмат изобщо може да се каже, че това е по-успешната половина в този спорт. Най-високият форум са шахматните олимпиади, които се провеждат много отдавна, а българските женски отбори имат два медала от такива. На 11-ата олимпиада за жени в Солун през 1984 г. Тогава българският отбор - в състав Маргарита Войска, Румяна Гочева, Павлина Чилингирова и Стефка Савова - се класира на второ място от 51 участници, а шампион става отборът на Съветския съюз.

Другият ни медал е 10 години по-рано - през 1974 г. в Меделин, Колумбия, когато е 6-ата олимпиада за жени. Ставаме 3-и от 26 участващи държави. Благодарение на Татяна Лемачко, Антонина Георгиева и Венка Асенова. Татяна Лемачко всъщност е възпитаничка на съветската школа тогава, по произход е украинка, но се жени за българин и придобива българско гражданство, като играе за нас. Два пъти тя попада сред така наречените кандидатки за световна титла.

В по-ново време успехите са свързани най-вече с Антоанета Стефанова. Тя има изключително много постижения. През 2004 г. в Елиста, Русия, на световното първенство, което се провежда по системата елиминиране Стефанова печели шест поредни мача срещу китайка, две украинки, две грузинки и накрая на финала побеждава рускинята Екатерина Ковалевская. По този начин става световна шампионка.”

Оттогава системата на световните първенства леко се промени и всъщност този вид турнири вече служи за излъчване на претендентките за световна шампионка и се нарича Световна купа, която е също така престижна.

През 2012 г. Стефанова отново в Русия печели 5 поредни мача и се изправя на финал за световната титла срещу украинката Анна Ушенина. Българката загуби, но тогава стана световен вицешампион. Също така Антоанета Стефанова е била световна шампионка и по ускорен шахмат - игра при силно намалено време. Тя е омъжена за един от най-добрите ни играчи може би след Веселин Топалов - Иван Чепаринов.

Досега никоя българска състезателка не можеше да излезе от сянката на феноменалните успехи на Стефанова, но сега звездата на Нургюл Салимова изгря с пълна сила и тепърва се очаква бъдещето пред нея да е много светло.

Нургюл Салимова по време на финала на световната купа по шахмат в Баку. СНИМКА: FIDE
Нургюл Салимова по време на финала на световната купа по шахмат в Баку. СНИМКА: FIDE