Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нургюл Салимова
Нургюл Салимова

Българката Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу третата в света рускиня Александра Горячкина, а с това остана на второ място на световната купа в Баку. В сърцата на всички българи обаче Салимова е №1. Впечатли с представянето си и целия шахматен свят.

В Баку българката завърши втора от цели 78 шахматистки.

Горячкина, която играе под неутрален флаг заради санкциите от войната в Украйна, оцеля на два пъти срещу 20-годишната българка, за да спечели втората партия в ускорения шахмат. А с това да триумфира и със световната купа след 2,5:1,5 точки.

Във втората партия по ускорен шах се разигра каталонско начало. Играещата с белите фигури Горячкина, която е №3 в света, успя да вземе преимущество на 25-ия ход. Салимова се бори с всички сили и дори се доближи до позиция за ново реми и продължаване на битката. С останалото нищожно време за реакция и предвид истинския маратон, в който участва Нургюл в Баку, за да стигне приказката й до финала, българското момиче допусна техническа грешка на 89-ия ход, а Горячкина се възползва, за да стигне да победата. Партията приключи на 105-ия ход.

И международните коментатори обаче засипаха с похвали младото българско момиче. "Запомнете това име, Нургюл Салимова е бъдещето на женския шахмат, е изречение, което описва постигнатото от 20-годишната българка.

Нейната приказка не свърши, тя тепърва започва!

В първата партия от тайбрека на финала, която завърши реми, Нургюл избра модерната напоследък Лондонска система, докато в първите две партии бе предпочетен Дамски гамбит. Двете си стиснаха ръцете на 42-ия ход след трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята. Както и във втората партия класически шах, когато Салимова бе с белите фигури, българката отново пропусна сериозно преимущество. 

Финалната позиция в първата партия от финала
Финалната позиция в първата партия от финала

Според регламента в тайбрека се играят две партии с размяна на цвета на фигурите с по 25 минути контролно време, като за всеки изигран ход се добавят 10 секунди.

При ново равенство щяха да се играят две партии по 10 минути с по 5 добавени секунди на ход, а по-нататък - нови две по 5 минути с 5 секунди, а ако още не бе излъчен победител - по една партия до победа да едната състезателка.

Победителката днес се казва Александра Горячкина. Но целият шахматен свят говори за българската сензация Нургюл Салимова.