Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата дава подробности за двойното убийство в с. Лозен
Снимка: Георги Кюрпанов - Генк
Прокуратурата дава подробности за двойното убийство в с. Лозен Снимка: Георги Кюрпанов - Генк

В обвинения за убийствата на двама край София е открита банковата карта на една от жертвите

Масови проверки и смени в полицията и прокуратурата започват от МВР и държавното обвинение заради пропуски по предишно убийство извършено от Чавдар Бояджиев. Той е обвинен, че в нощта срещу петък е застрелял двама души.

През април миналата година той убил млада жена. Тогава дал показания, че станало по непредпазливост по време на интимен контакт. От 8-о РУ СДВР и Софийската районна прокуратура образували делото за убийство по непредпазливост. Вчера обаче Чавдар признал, че убил момичето умишлено, затова вече е поискана оставката на шефа на 8-о РУ.

"Ще се проверяват действията и на тогавашното на ръководството на СДВР", съобщи зам. главният секретар на МВР Живко Коцев.

В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР. Откриваме сериозни пропуски по разследването, снели сме доверието от 8-о РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител, допълни Коцев.

Софийската градска прокуратура пък е иззела разследването за смъртта от април миналата година и ще ревизира действията на Софийската районна прокуратура, обявиха на брифинг от прокуратурата.

При извършен оглед и претърсване в Бургас на заподозрения за двойното убийство в Лозен Чавдар Бояджиев са открити боен пистолет с пълнител. У него са намерени и кутия с патрони и банкова карта на името на убития 27-годишен мъж. 

Признанията за престъплението от миналата година Бояджиев направил, след като бил задържан в петък вечерта край Айтос. 

От държавното обвинение подчертаха, че е назначена биологична експертиза, която да установи дали по иззетите вещи в дома на обвиняеми има следи от двамата убити. Ще се направи и химическо изследване, което да провери дали в натривките, взети от ръцете на обвиняемия, има наличие на капсулни частици. От експертното заключение става ясно, че има наличие на такива.

Това води до извод, че в близък период от време лицето е произвеждало изстрели с огнестрелно оръжие.

Заместник главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че първата жертва от 3 август т.г. е ученичка на 18 г. Тя е била убита в късните часове. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин", заяви Живко Коцев.

По думите му задържаният за деянието е направил пълни самопризнания.

В показанията си той признава и за убийството на друго момиче, станало през април 2022 г. Според досегашното полицейско досие на Чавдар той е убил това момиче по непредпазливост, докато са били в интимни отношения. В новите показания обаче Чавдар признава, че я е удушил с техника от бойните спортове, защото според разказа му искала да забременее от него. А след това сложил на врата й каишка от куче. 

Задържаният тогава е освободен с мярка подписка.

Зам.-шефът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че дъщеря й е изчезнала.

В разпита си Бояджиев обяснил, че убил ученичката, тъй като тя му поискала пари за интимен контакт между двамата. 27-годишният мъж пък бил убит, тъй като отказал да даде 15 хил. лв. на Бояджиев. С парите Чавдар искал да замине в Русия и да се включи в бойните действия срещу Украйна. 

Пистолетът, с който убил двамата, бил със заличени номера. Бояджиев твърдял, че го е откраднал от бащата на гаджето си, а мъжът бил бивш полицай. Той обаче отрича да е притежавал пистолет. Произходът на оръжието ще се проверява.

СГП ще поиска постоянното задържане на обвинения за двойното убийство в Лозен. Това съобщиха на брифинг разследващите по случая. Мярката ще бъде гледана от Софийския градски съд в понеделник.

Прокуратурата и полицията с информация за двойното убийство край София

Прокуратурата и полицията с информация за двойното убийство край София

Публикувахте от bTV Новините в Събота, 5 август 2023 г.