Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силвия на К2
Силвия на К2

Първата българка покорила К2 Силвия Аздреева разказа във фейсбук за изкачването на най-описния осемхилядник на света:

K2!

27 юли 13:10 ч.

Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3!

Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен-по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck! За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми. Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме… Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни..няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя.

Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха.

А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и инциденти.

Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!

Първото изкачване от българска жена-този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем!

Благодаря за подкрепата на моето семейство и приятели, без вас нямаше да се справя!