Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки участник на фестивала Hello Spacе Bulgaria Calling 3.0 ще се впусне във вълнуващо пътешествие из звездите, в ЦЕРН и дебрите на безсмъртието с "Космос" в ръка

Списание "Космос" очаква участниците в младежкия научен фестивал Hello Space - Bulgaria Calling 3.0 и тази година с много подаръци и награди. Събитието ще се състои на 29 юни в София Тех Парк, а гвоздеят на програмата ще е един от изумителните инженери на НАСА - Суати Мохан. Тя работи в Лабораторията за реактивни двигатели на американската космическа агенция в Пасадена и ръководеше операциите за насочване и контрол в мисията "Марс 2020". Тогава най-важната задача бекосмическият кораб да бъде прецизно ориентиран и марсоходът да кацне благополучно на Червената планета.

Приземяване на Perseverance се реализира с парашут.
СНИМКИ: НАСА
Приземяване на Perseverance се реализира с парашут. СНИМКИ: НАСА

Самото приземяване на Perseverance се реализира с парашут и докато летеше към повърхността на Марс, заснемаше труднодостъпни терени - постижение, което бе истинска сензация и неслучайно Мохан бе бурно аплодирана от международната общност и колегите си за фантастичния пробив.

Преди това тя натрупа солиден опит в мисиите "Касини" и GRAIL. Първата проучваше Сатурн, а при втората два космически кораба картографираха гравитационото поле на Луната.

Освен вълнуващия разговор с Мохан, участниците във фестивала ще посетят виртуално Европейската лаборатория за ядрени изследвания ЦЕРН, където се провеждат едни от най-важните фундаментални експерименти във физиката, даващи началото на епохални изобретения.

Разбира се, на фестивала, както всяка година ще има и "екшън" - българският пилот и световен рекордьор капитан Николай Калайджиев ще демонстрира виртуозните си умения.

Но това съвсем не е всичко - ще има над 20 научни работилници, където участниците ще имат достъп до блестящи учени и ще научат лично от тях какви невероятни промени ни очакват в близко и по-далечно бъдеще.

Една от звездните работилници е "Изработване на комети", където участниците ще могат да изработят свой собствен модел, но като използват сладолед и други невероятни "космически" материали. Нещо повече, съоснователят HabbitAdd Ltd.ще потопи всички в света на аеродинамиката и композитните материали.

Суати Мохан от НАСА
Суати Мохан от НАСА

Мария Александрова от "Насекомо" ще покаже как иновациите и устойчивостта се преплитат в биотехнологиите, а Александра Илиева, създала подкаста "BETAgames", ще отведе всички на пътешествие в света на видеоигрите.

На фестивала ще участва и астрономическата обсерватория и планетариумът "Николай Коперник" от Варна, а екипът й ще разкрие тайните на Луната, на нейната повърхност, изпълнена с кратери, морета и океани. Ще стане ясно и дали можем да я наблюдаваме през деня или само през нощта и защо спътникът ни има фази. Но тук няма да бъде пропуснат още един любопитен въпрос - дали и Земята няма фази?

С работилница по "ДНК и безсмъртие" участниците във фестивала ще се впуснат в дебрите на генетиката. А от лабораторията по Молекулярна генетика, епигенетика и дълголетиеще демонстрират колко интересна може да бъде тази наука. Участниците ще бъдат посветени и в тайните

на безсмъртието и най-новите изследвания в тази посока. Ще бъдат разгледани различни подходи и експерименти, свързани с продължаването на човешкия живот. Но освен това ще има и много експерименти.

В работилницата "Диамантена планета" участниците ще имат възможността да построят LEGO робот, с който ще се отправят на посещение до WASP 12B. Поради високата температура и близкото разстояние до звездата, е невъзможно да се изпратят хора на тази експедиция. Затова учениците ще трябва да измислят термощитове, които да предпазят електрониката на робота, и да създадат механизми за изкопаване на скъпоценните камъни. Повече подробности за програмата можете да откриете тук