Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев

За опелото роднини резервират паркинга пред църквата “Св. Георги” в града

Засилено полицейско присъствие ще има в четвъртък в центъра на Дупница. Очаква се стотици да се стекат на опелото на Ангел Христов, който заедно с Пламен Галев се издирва от 11 г. с червена бюлетина на Интерпол.

54-годишният мъж почина мистериозно, след като се озова неясно по какъв начин в България. Според смъртния акт е починал на 3 юни сутринта в частната болница в Дупница, а според полицията - в имението си в с. Ресилово. Предвиденото погребение за следващия ден бе отложено, защото окръжната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство за установяване самоличността на тялото и причините за смъртта. Извършена бе аутопсия по досъдебно производство, която показа, че починалият е Христов, издъхнал след остро разстройство на коронарното кръвообращение. Взети са материали от кръв и тъкани за допълнителни биологични и хистологични изследвания. 

Гробът на Христов е изкопан от събота.
Гробът на Христов е изкопан от събота.

Идентификацията на тялото бе направена веднага по пръстови отпечатъци и други особени белези, след като то бе откарано в съдебна медицина в столицата. Резултатите от ДНК експертизата до сряда не бяха пристигнали в прокуратурата. Категорично отпаднаха всякакви съмнения, че починалият е друг човек.

Във вторник по обяд наблюдаващият прокурор е издал постановление за освобождаване на тялото и ден по-късно близките му го прибраха, за да го подготвят за погребението. Два дни не беше ясно кога и къде ще е то, а в града се носеха различни слухове. Хората говореха, че може и да бъде кремирано, други допускаха, че може да бъде погребан и в родния си град Сандански, но накрая стана ясно, че опелото ще е в 13,30 ч в катедралния храм “Св. Георги” и ще бъде водено от архиерейския наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. Свещеникът е бил близък с Братя Галеви и им е благодарен за големите дарения, които са правили за ремонти на храмовете. Пред черквата в сряда идваха хора с цветя, които мислеха, че опелото ще е същия ден. “Искам да му се поклоня, защото помогна за решаване на здравословен проблем на племенницата ми. Ако не беше Ангел, тя нямаше да е жива”, каза възрастна жена.

При директора на общинската фирма “Паркинги и гаражи” Радостина Велинова е пристигнал близък на починалия и е поискал да бъде ангажиран целият паркинг пред храма за четвъртък. Той е с капацитет около 25 места и таксата е 1 лев на час. Близките ще трябва да платят около 200 лв., за да останат колите до края на опелото. След това ще е и погребението, като гробът бе изкопан още в нощта срещу неделя на специално място в алеята на църковните настоятели, дарители и спомоществователи.

В имението на Братя Галеви в Ресилово, което по документи е собственост на офшорна фирма, в сряда вече имаше раздвижване. Зад високите порти се виждаше охранител, който обикаляше зад металната врата и следеше за пристигащи хора и коли.

Разпитите в полицията продължават 4 дни, за да се изясни дали някой е знаел, че Ангел Христов е в страната и не е съобщил на органите на реда. Разследването е на районната прокуратура. Ако в хода на разпитите се съберат и данни за изготвяне и използване на документ с невярно съдържание, може да се образува и ново досъдебно производство.