Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийска градска прокуратура е възложила на ДАНС проверка по записа от среднощното заседание на Изпълнителната комисия на ПП заради евентуални престъпления против републиката. Това съобщи пресцентърът на СГП. 

Сигнал в прокуратурата е получен в понеделник от народни представители от "Възраждане" и "ВМРО". В него се твърди, че са извършени престъпления против републиката (по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс). 

В сигнала се твърди още, че на 26.05.2023 г. по време на пресконференцията на народния представител от Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК.

На 26 май депутатът Радостин Василев публикува близо 5-часов запис от заседание на "Продължаваме промяната". 

За да се случи правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ, има договорки с Европейския съюз. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък се е разбрал с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че България ще влезе в еврозоната и без да изпълнява критериите. А колегата му Асен Василев се договорил с "посолствата" за имената на новите шефове на службите - това са част от нещата, които се чуват на записа, който бившият министър на спорта в кабинета "Петков" Радостин Василев пусна.

В понеделник Василев официално напусна "Продължаваме промяната". 

От СГП обявиха, че сигналът е разпределен на случаен принцип на прокурор, който е възложил на ДАНС проверка по случая. 

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.