Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев скъса оставката си СНИМКА: Румяна Тонева
Иван Гешев скъса оставката си СНИМКА: Румяна Тонева
  • Ожесточена война между главния прокурор и заместника му с любезното съдействие на политици, от която изходът е неизвестен
  • Гешев даде отговори, но постави и много въпроси - най-вече чия е ръката, която стои на копчето Enter

Ще довърша мандата си независимо от всичко.

Това повтори няколко пъти главният прокурор Иван Гешев в понеделник. Точно 36 минути продължи изявлението му, което магистрати определиха пред “24 часа” като начало на дълъг сериал за истинската власт. Главният прокурор скъса демонстративно оставката си на малки късчета и ги изхвърли пред катедрата в Конферентната зала на Съдебната палата. Обяви война на “лицето Борислав Боби Сарафов”, “лицето Бойко Методиев Борисов”, призова да “бъде изметен политическия боклук” и обвини ДПС в предателство.

Иван Гешев скъса оставката си СНИМКА: Румяна Тонева
Иван Гешев скъса оставката си СНИМКА: Румяна Тонева

Иван Гешев СНИМКА: Румяна Тонева
Иван Гешев СНИМКА: Румяна Тонева

Иван Гешев изнудва политици с висящи разследвания, настанил се е в държавната резиденция на прокуратурата в Боровец, кабинетът му е превърнат в хан за ромски барони, с които яде баклава, а самият той е неуравновесен и вреден за прокуратурата.

Обвиненията хвърли в 15,15 ч заместникът му Борислав Сарафов в изявление, продължило 17 минути. (Какво каза още - виж долу) До преди дни смятан за един от най-близките му и доверени хора. Лично Гешев предложи Сарафов за втори мандат.

“Кофи помия” (по думите на магистрат) изляха един срещу друг Гешев и Сарафов. Публиката чу и от двамата неща, които може би не разкриват истината, но със сигурност подкрепят тезата за завладяната държава (по Гешев). Че политиците кадруват в съдебната система, че смените по върховете се договарят задкулисно, че делата се държат на трупчета, за да служат за натиск. Ожесточени във войната помежду си, Гешев и Сарафов успяха да засенчат връчването на първия мандат и разговорите на политическите сили за съставяне на правителство. И в крайна сметка май взривиха неродения кабинет.

Вземете си пуканки, призова потребител във фейсбук и то точно на страницата на прокуратурата. Друг пък написа, че ще си пусне вечерта един филм на ужасите, че да се поуспокои малко. 

Какво каза Гешев

За опита да го разкарат от прокуратурата и да го пратят посланик в Израел или Турция

Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано. Казаха, че е от Бойко Борисов - да стана посланик в Израел или в Турция, евентуално да имам политическа кариера. След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ще изпълним законовите си задължения и ще го предадем на Международния наказателен съд. Не знам дали има връзка, но това беше началото.

Подметна, че той не е подарявал куче каракачанска порода на президента на Русия. Че Гешев ще бъде пратен на дипломатическа служба някъде, се шушукаше от месеци, сега той потвърди, че е имало такъв опит.

Първо удари “лицето Борислав Боби Сарафов”, който го е замествал като главен прокурор, докато бил в Украйна и САЩ.

Видях становището му в БТА. Обадих му се. Каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Извини се . В него Сарафов призова прокуратурата да излезе от политиката.

Започнах да калкулирам какво се случва. В сряда разбрах, че е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото дал изявления в медиите без негово съгласие. На мен не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за изявленията си. Тогава ми изпрати снимка от чата на НСлС, където Тодоров е написал, че мишките напускат кораба.

В петък се чухме с г-н Лицето. Каза: Знаеш какво става, не мога нищо да направя.

Така от думите на Гешев стана ясно, че Сарафов е бил човекът, изиграл ролята на троянски кон в прокуратурата. С него са се свързали политиците, за да започне процедурата по махането на Гешев. Кои обаче са политиците? Само един от тях беше посочен поименно.

“Лицето Бойко Методиев Борисов и делото “Барселонагейт”.

Мой приятел от провинцията ми се обади. Каза, че е притеснен. Бойко Борисов му се обадил и питал къде е семейството ми и посъветвал да спра да говоря.Бил съм първа, втора, трета новина. Помислих, че нещо му става. И това подцених.

И някак на края на изявлението Гешев подметна, защото за малко щял да забрави:

Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа: Здравей, Иване! Не знам дали знаеш, но Сарафов каза, че трябва да прекратя до петък делото “Барселона”. Отговорих, че не съм запознат. Делото е на специален надзор. Уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП. Каза, че не може да приключи делото до края на септември и че ще продължи да работи по закон. Така Гешев директно предупреди, че делото, което трябва да установи има ли Бойко Борисов къща в Барселона, съвсем не е приключило. (Какво отговори Борисов - виж долу).

За Мария Габриел и жената до нея, която не знаела, че кандидатката за министър-председател иска главата на Гешев.

В четвъртък г-жа Габриел каза, че ще ми искат оставката, ако има правителство. Това нарушава принципа на разделение на властите. Четох един интересен пост как това кореспондира с изискванията за независимост на еврокомисарите. Звъннах на един политик, когото считах за приятел. Жена е. Каза: Разбери ме! Бях до нея и за първи път го чух. Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора - лицето Бойко Борисов е един от тях, продължи с разкритията и с ударите по лидера на ГЕРБ Гешев.

При срещата на Мария Габриел с ГЕРБ-СДС до нея седеше шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.

“Много жени политици има в ГЕРБ. За разлика от други партии жените получават шанс за кариера. Доколкото ми е известно, не е споменавал име”, лаконично отговори по-късно Атанасова.

Главният прокурор удари и по ДПС. Най-много го изненадали, защото те винаги имали принципна и последователна позиция.

Опонира му лидерът Мустафа Карадайъ: “Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от конституцията, нашата позиция винаги е била принципна и сме се опитвали да подредим темата съгласно конституцията”.

Директни обвинения в страх и зависимости имаше към шестимата, поискали оставката му, някои от тях смятал за приятели.

Звъннах на един от членовете на ВСС, говорихме си. Той каза - човек, аз не съм го прочел, дадоха ми го, просто да можеш да си подадеш оставката и да те отстраним. След това получих есемес от един административен ръководител - на Софийска апелативна прокуратура Радослав. Ще го цитирам, защото е тъжен: Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам. Звъннах му, защото не знаех какво е направил. Той каза: Накараха ме да пусна становище. - Кой те накара? - Сарафов.

Слух, че Гешев ще подаде оставка в понеделник обикаляше магистратските среди от петък. Членове на ВСС бяха убедени, че той сам ще напусне. Че е бил убеждаван за оставка, разкри и Гешев: След това получих посланието, че ако до 10 ч не си подам оставката, някой ще натисне копчето Enter. И добави: Някой може би възприема, че аз съм “бъг в системата” и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да продължи да функционира системата по същия начин - да продължи да се краде и да живеем бедно. Не разкри кой му е пратил съобщението, било неподписано, имал някаква представа, но щял да изясни. В посланието пак се споменавало нещо за семейството му.

Тези, които са подписали искането за оставката ми, бяха на спонтанния протест пред Съдебната палата. Всичко това се промени в четвъртък вечерта. Някои от тях може би са мотивирани. Всеки има слабости. Други са уплашени. Трети са подведени. Но се надявам, че във ВСС има хора с чест, заключи той.

Обадил се на всички апелативни прокурори, които декларирали, че са зад него. През почивните дни провел десетки разговори и в неделя решил, че няма да подава оставка.

За държавата, в която живеем

Всичко това, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем. И хибридните атаки срещу прокуратурата и твърденията за това, че съм безконтролен и всевластен. Видяхте заместника ми Сарафов, всесилен ли съм? Много малко от политиците, повече жени, показаха чест и достойнство. Аз и прокуратурата си вършим работата само в интерес на народа и на закона. Гордея се, че съм главен прокурор на тази прокуратура, която функционира като колектив и демократично, на база вярата в закона и конституцията.

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Сарафов: Гешев ползва

прокуратурата за лични

цели, а нейните

служители - за слуги

Шефът на следствието поиска охрана

от правосъдното министерство, страхувал

се за живота си, защото го познавал

Разкрития за злоупотреби на главния прокурор, натиск по дела и страх за живота си. Такава картина “нарисува” заместникът на Иван Гешев и шеф на следствието Борислав Сарафов в отговор на поисканата от шефа му оставка. Заместникът говори 4 часа след началника.

Главният прокурор каза, че е голям българин. Може би затова ползва като лична резиденция вилата на регентите, която е държавна, изчете от предварително подготвено изявление Сарафов. Обясни, че магистратите нямат достъп до вилата, макар да се води служебна. Гешев я “приватизирал”, а служителите използвал като лични слуги. Сарафов предупреди медиите на брифинга, че няма да “прави театър” и да къса оставки, защото това прилягало на Гешев. Посочи, че точката на нетърпимост е стигнала дотам, че трябва катарзис за изрязване на гнилото от прокуратурата.

Нападна главния

прокурор и за двата

бронирани

мерцедеса,

с които Гешев се движи. Те стрували по 1 млн. лв. и били купени с бюджета на прокуратурата.

Това е пример за родолюбието му. Нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата. Служителите не са негови слуги. Иван Гешев превърна кабинета си в хан за ромските барони, с които ходи да яде баклава в кв. “Столипиново”. Недопустимо е прокуратурата да се използва за политически пиар, продължи Сарафов.

В речта си се спря и на разследването за къщата в Барселона. Обясни, че Гешев сам е признал, че се меси в разследването. Направил го, като казал, че се е чул за делото с негов състудент, на когото било възложено. Според Сарафов държавното обвинение от години работело така. Това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира работата на делата и да дава насоки кой казус по какъв начин да бъде решен. Държи делото на трупчета, за да извива ръцете на политиците, обясни Сарафов. Вместо разследвания бързо да се решават с обвинителен акт в съда или да бъдат прекратявани, те се държат на трупчета. Допълни, че Гешев винаги е твърдял, че не се меси в конкретни разследвания, но в изявлението си в понеделник сам признал, че го прави.

Сарафов се надявал, че в прокуратурата има смели хора, които да я реформират отвътре. Поиска публични общи събрания на държавното обвинение, на които да присъстват и медии. Сега се ползвали “присъдружните на Гешев” организации - Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите.

Шефът на следствието поиска охрана от правосъдното министерство: Страхувам се за живота си, тъй като познавам г-н Гешев.

Сарафов дори

направи аналогия с

убийството на

Николай Колев

- бивш зам. главен, а след това върховен прокурор отпреди 20 г. Тогава имаше съмнения, че Никола Филчев, по онова време главен прокурор, може и да е намесен. Филчев присъства още няколко пъти в речта на Сарафов, който първо каза, че прокуратурата не е била водена от “толкова неуравновесен човек” от над 20 г. След това директно каза, че Гешев е “задминал учителя си Филчев”.

Часове след изявлението му Сарафов е получил охрана, научи “24 часа” от източници в Съдебната палата.

Те коментират безпрецедентната ситуация така: Докъде се докарахме? Трябва да пазим зам. главния прокурор от главния и обратното. А хората кой ще ги пази?

Когато магистрати са застрашени, специална комисия се събира и анализира рисковете в конкретния случай. Предвид безпрецедентната ситуация обаче държавни гардове охраняват Сарафов още от снощи, а комисията ще се събере след това.

Крайно време е да се каже, че царят е гол. Разчитам на достойните прокурори, призова Сарафов и поиска от ВСС да отстрани Гешев.

Щял да помогне с всичко, което има срещу него. Определи изявлението на главния прокурор като “заявка за влизане в политиката”. Опитвал да се изкара борец срещу мафията и олигархията. Досега Сарафов мълчал, защото се надявал нещата да се оправят, каза накрая, вече в отговор на въпрос. Запитан от “24 часа” дали има разследване в следствието за изнесеното от него, Сарафов каза, че това би било много сложно и трябват законови механизми. Поиска и мониторинг на прокуратурата, за да се види “какво прави г-н Гешев като турист из страната и чужбина”.

 

Борисов: Ако аз

съм проблемът,

да го реши

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Не чух нито Румен Радев, който се гордее, че не му подписа указа. Не чух Христо Иванов, не чух Атанас Атанасов, не чух Кирил Петков, не чух Асен Василев, не чух “Възраждане”, БСП, ДПС, ИТН. Само аз съм му виновен. Това заяви Бойко Борисов минути след като Иван Гешев приключи брифинга си. Лидерът на ГЕРБ се възмути, че главният прокурор нарича избраниците на народа “политически боклук”, който трябва да бъде изметен.

Махането на Гешев става от ВСС. С никого не съм разговарял, на никого указания не съм давал, добави Борисов. И отрече да е предлагал на Гешев посланически постове, както той твърди.

На нито един прокурор или съдия не съм се обаждал. Никакви листчета не съм пращал. 2-3 години се иска оставката на Гешев от всички политици. Когато г-жа Габриел повтори, че законите и оставката са първи в нейната програма, ние станахме лоши. И всички опорки, че някой ни е покривал, се оказаха грешни, каза още Борисов. А относно искането за прекратяването на делото по “Барселонагейт” Борисов отново обясни, че няма къща в Испания, и настоя или да се прекратява, или да се повдига обвинение. Обясни, че иска да промени законите, за да няма война между институциите и да няма значение личното мнение, без значение дали е на главен прокурор, министър, или премиер, а да е важно това на органите.

Ако аз съм проблемът, да го реши, заключи лидерът на ГЕРБ. Вече не се плашел и от повторен арест, защото имал подкрепата на хората.