Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова
КАДЪР: БНТ
Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

По-добре да си стиковаме работата, мотивира се Василев

Без председател за неизвестно време ще остане 49-ият парламент. Преди това партиите ще се договарят какви законодателни промени трябва да направи това Народно събрание.

Това се разбра след срещата между ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Както "24 часа" писа по-рано, двете коалиции се събраха малко след 14 ч. в парламента. Очакваше се те да договорят председател на НС, след като по-рано не бе избран такъв.

На близо двучасовата среща обаче те са се договорили, че още утре ще излъчат свои работни групи. Те ще работят не само помежду си, но и с останалите партии в парламента. Идеята е партиите първо да се договорят за приоритети, а едва след това да решат кой ще им е шеф. Това обаче на теория означава, че утрешното заседание няма да стартира в 10 ч, както по-рано бе решено. Всъщност депутатите са де факто почивка от днешното си първо заседание, защото то не може да се закрие, ако не е избран председател. 

"Няма окончателно решение за председателя на парламента. Много по-добре е да се вземе комплексното решение за това каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на председател", каза след срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В момента водим разговор не само за избора на първия сред равни, а за всички бъдещи законодателни инициативи. Разговорът не трябва да е по отношение на личността и от коя парламентарна група ще е, а за възможните решения. Днес всички казахме приоритетите си и казахме, че трябва да търсим съгласие и диалог и аз смятам, че този разговор, който имахме сега, е стъпка в тази посока, продължи тя.

Ние ще инициираме през следващите дни работни групи, които да търсят консенсус във всички парламентарни групи за законодателните инициативи, които ще бъдат приоритетни за НС. Това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, с правосъдната реформа. Темите, свързани с понижаването на цените, борба с инфлацията и т.н., каза Атанасова.

До този момент имаме добър разговор и тон. Това се радвам, че е в първия ден на 49-ото НС, подчерта тя.

 Запитани как ще започне работа парламентът, Томислав Дончев каза: Ще започне без звън. Второ - според българската конституция, не е възможно друго решение освен парламентът да избере някого.

"Основното, което говорихме, е че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети. Те мисля, че достатъчно точно са очертани от нас, бяха в речта на г-н Петков", каза пък Асен Василев. 

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков СНИМКА: Йордан Симаонов
Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков СНИМКА: Йордан Симаонов

Трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо, но това така или иначе не е законодателна инициатива на парламента. За да заработи НС като институция и да свърши някаква полезна работа, е необходимо много точно да се стиковат програми и версии на закони. Това ще отнеме някакъв период от време. По-добре е това време да се вземе, за да има стикована работа и програма, отколкото то да се вземе с непремерени ходове и скандали, категоричен бе Василев.