Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгени Кънев
СНИМКА: СТОПКАДЪР  БТВ
Евгени Кънев СНИМКА: СТОПКАДЪР БТВ

Русия едностранно реши да промени договора за доставка на газ. България задължително трябва да поиска своите неустойки, защото договорът не е спазен. Това каза икономистът Евгени Кънев пред bTV.

Той обясни, че няма как да знаем дали сме купували газ на завишени цени, защото няма с какво да сменим. Причината е, че трябва да знаем каква би била цената в рубли, защото имало двама посредници. И нямало как да се калкулира реална цена на руски газ сега.  

Русия спря доставките на газ за България на 27 април миналата година, но това не е попречило да си поиска 1 млрд. евро за недоставените количества.

В петък служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че “Газпром” иска неустойка заради неизпълнен договор от страна на “Булгаргаз”.

„В момента газът, който продава „Булгаргаз“ на нашите потребители е с няколко десетки процента над този, който е в международните борси. Сигурно има такъв компонент – „Чирен“, но въпросът е защо не купуваме от международните пазари евтиния газ, а трябва да пренасяме скъпия газ към потребителите точно през зимата“, каза експертът.

Според него Според Кънев в бъдеще страната ни може да е независима от руското ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ благодарение на
подписаните в края на миналата година договори с американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“. „Какъв е проблемът с тези санкции, ако Чехия и Словакия също имат такива реактори, а те не заплашват с вето“, каза той по повод заявката на президента Румен Радев, че ще наложи вето на следващия пакет санкции за Русия, ако засягат ядрената енергетика.