Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени откриха на остров Крит следи от смъртоносната чумна бактерия в човешки останки на над 4000 год.

Някъде около началото на второто хилядолетие преди Христа човечеството е изправено пред предизвикателствата на младите цивилизация. В Египет, Близкия изток и на остров Крит бронзовата епоха е в своя разгар. Фараоните край Нил вече са построили своите величествени пирамиди. Държавата им преживява невиждан дотогава в човешката история разцвет. Старото царство на Древен Египет има милионно население, което успява да се прехранва без проблем от своята свещена река и започва да се концентрира във все по-големи градски центрове.

На няколкостотин километра на север през морето, на остров Крит, цивилизацията на минойците започва да строи дворци, около които също се развиват процъфтяващи селища. Този древен народ се слави с отличните си мореплаватели и изгражда жизнени и печеливши търговски връзки с останалите прохождащи цивилизации на бронзовата епоха.

Търговията е донякъде в основата на прогреса на младите държави в онези времена. Египет, черпещ от благодатта на преливащия Нил, е способен да изхрани спокойно цялото Средиземноморие. Освен това египтяните разполагат и с огромни залежи от злато, което очаквано ги прави желан търговски партньор. Хетите от Анатолия са доставчици на мед и калай – съставните елементи на бронза, дал името на историческата епоха и осигурил военното могъщество на фараоните. Минойците пък са мореплавателите, които позволяват тези сложни и взаимноизгодни търговски отношения да съществуват. Човешката цивилизация преживява първия си голям възход.

Защо в края на третото и началото на второто хилядолетие пр.н.е. на този разцвет внезапно е сложен край, четете в сп. "Космос".