Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендата разказва, че в желанието си да покаже власт и богатство, Клеопатра разтворила перла в оцет и изпила получения коктейл. Тя се обзаложила с любимия си Марк Антоний, че може да похарчи 10 милиона сестерции за обяд.

Когато дошло време да се сервира основното ястие, прислугата поставила пред нея само съд с оцет, разказва философът Плиний Стари в своята „Естествена история”. Египетската владетелка свалила едната си обеца и я пуснала в киселината, а когато се разтворила, изпила получената смес. Перлата по думите на хроникьора била най-голямата, която е виждал, и струвала 10 милиона сестерции.

Много учени днес отхвърлят вероятността историята да е достоверна. Но американецът Пруденс Джоунс от Ню Джърси проведе

експеримент с оцет и петкаратова перла.

Установява, че киселината разтваря калциевия карбонат арагонит – основната съставка на красивото бижу. Така получил нещо като гел – коктейла на Клеопатра.

Парадоксално, но въпреки фак­та, че изящните перли не могат да оцелеят във ферментирала течност, самите те се образуват като резултат от защитна реакция на стридите и мидите срещу попаднали в тях чужди частици.

Какъв е механизмът, по който се образуват, каква е разликата между естествени и култивирани, как се култивират, кои са най-скъпите в света и каква е историята на най-известните бисери, четете в брой 9/2022 на сп. "Космос".