Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният министър на външните работи Николай Милков СНИМКИ: Йордан Симеонов
Служебният министър на външните работи Николай Милков СНИМКИ: Йордан Симеонов

Провеждането и организацията на изборите зад граница, активно присъствие на България в Европейския съюз и НАТО и участието на страната ни е колективните усилия за справяне с настоящите кризи, присъединяване на България към Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на на европейския път на Северна Македония. Това са приоритетите, по които ще работи през следващите месеци служебният външен министър Николай Милков. Те бяха представени във Външно министерство заедно с назначените му заместници.

От днес нататък МВнР ще дава ежеседмични брифинги, обеща министър Милков. Те ще се провеждат всеки четвъртък от 10,00 часа и ще предоставят информация настоящата работа в министерството. Те ще бъдат водени от зам.-министър Коджабашев, който ще бъде и говорител на МВнР. Ще присъстват и секретар Кондов и посланик Анастасов, а първа точка винаги ще бъде организацията на изборите в чужбина. Ще бъдат канени посланици от чужбина, а при нужда ще присъства и самият министър. 90 дни - 14 седмични брифинга, обеща Милков.

Запазва се длъжността на зам.-министър Велислава Петрова, която беше на поста и в правителството на "Продължаваме промяната".

Това е и оценка за нейната работа. Така че за реваншизъм не може да става въпрос във Външно министерство, каза Милков. Според него назначаването на зам.-министър Коджабашев е "важно, знаково и полезно" и говори за отношението на страната ни към случващото се в Украйна.

До момента Костадин Коджабашев беше извънреден и пълномощен посланик в Украйна.

Светлана Етрополски е началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

Заместниците няма да имат закачени дирекции, за които да отговарят. Това ще се прави от генерални директори. Така например темата за РСМ, която минава през няколко дирекции, ще бъде поверена на конкретен зам.-министър и той ще отговаря за нея в цялост.

Продължаване на темата за РСМ, Шенген и присъединяването към ОИСР ще са темите, по които ще работи зам.-министър Петрова. Продължаването на работата ми по тях е приемствеността, от която имаме нужда, за да затвърдим позицията на България, смята тя.

Говорител на Външно министерство ще бъде основната функция на зам.-министър Коджабашев. Ще покривам и двустранните ни отношения с изключение на Западните Балкани и европейските страни, разказа той.

Четири са съгласията за провеждане на изборите от чужди страни, които е получила България към момента. Две от страните са Испания и Южна Африка.

Ще следим за национални и религиозни празници, които могат да повлияят на организацията и провеждането на изборите в чужбина. Вече сме идентифицирали няколко такива - националните празници на Германия и Кипър, както и Октобър фест, разказа Кондов. 

Около 800 секции се очаква да има на изборите в чужбина. Това ни превръща в най-голямата Районна избирателна комисия. Дори Варна и Бургас, които са с подобен брой секции, са улеснени, защото най-далечните са на разстояние 100 км, с ние ще трябва да се справим с големи разстояния и часови зони, каза още Кондов.

"Безспорен приоритет са изборите. Предупредили сме всички, че ще бъдем безкомпромисни", каза министърът е заяви, ще ще направи всичко възможно сънародниците ни да могат да гласуват.

Следващ приоритет е активното ни участие в ЕС и НАТО, за да се справим с продоволствената и енергийната криза. Събитията, които ни връхлитат, не се съобразяват с факта, че България не можа да излъчи правителство, и трябва да намерим начин да се справим, каза Милков.

Зам.-министър Велислава Петрова (вляво), министър Николай Милков и зам.-министър Костадин Коджабашев (вдясно)
Зам.-министър Велислава Петрова (вляво), министър Николай Милков и зам.-министър Костадин Коджабашев (вдясно)

По отношение на Шенген България отговаря на техническите изисквания, ни трябва да представим к на нашите партньори докъде сме стигнали за тези 10 години. На първо време искаме да заявим отново готовността си за присъединяване. Членството ни в ОИСР - очертава се в рамките на есента да направим едно първоначално изявление, където да разкажем за всички инструменти, необходими за нашето присъединяване, каза Милков. Той отрече служебното правителство да е отменило решението на МС за присъединяване в организацията. Проблемът бил технически - била е нужна смяна на имената на министрите в документите. 

"Друг приоритет е да успеем да затвърдим пробива, който беше постигнат в двустранните отношения с Република Северна Македония. Тук предстои много конкретна работа. Искам да поздравя миналото правителство, което успя да свърши много работа. За разлика от предишни то не замете темата под килима, въпреки че на финалния етап можеха да се откажат, защото вече нямаха мнозинство в парламента", смята министър Милков и обеща работата със страните на Балканите да не се изчерпва само до темата РСМ. Според него има много по-взривоопасни отношения в региона и даде пример с Косово и Босна и Херцеговина.

Стабилизиране на дипломатическата служба ще е друга цел пред министерството. Това обаче не значи назначаване на хора отвън. "Редица служби и дирекции функционират под санитарния минимум", смята той и обясни, че е нужно по-добро разпределение на администрацията.

Състава, с който разполагаме в рамките на двете дипломатически представителства в Русия, ще може да организира изборите там. Това не би било проблем. Но според мен може да има проблем с обслужването на консулските служби. Имаме план за действие този проблем да се реши с командироване на хора, които в момента търсим. Но не мога да кажа дали е опит за външна намеса в изборния процес на страната ни. Така Милков коментира прогонването на 12 български дипломати от Русия. Той не очаква Русия да не разреши разкриването на изборни секции. 

През тази седмица започват разговори между МВнР и ЦИК за организиране на изборите в чужбина. Очаква се между 150 и 200 да са машините, изпратени в чужбина.

Според него разликата между България и РСМ е, че България има единна позиция, докато 

В последните дни на министър Генчовска излезе информация за нови посланици, които ще бъдат назначени. За тях министър Милков обясни:

Има осем посланика, които са съгласувани с президента в последните дни на кабинета "Петков". Това обаче не решава проблема, тъй като България има пет посолства без дипломати. Китай, Канада, Швеция, Саудитска Арабия и ОАЕ са държавите, в които посланици нямаме. Ако се стигне до назначаване на нови, то те ще бъдат професионални дипломати, няма да се правят външни хора.

Спешен въпрос е също финансирането на българските общности и медии в чужбина.

Министерство на външните работи представи екипа и приоритетите си на брифинг. Двама заместници ще има новият служебен министър Николай Милков. Единият от тях е досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев. Той ще е и говорител на ведомството.

Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет. „Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени”, каза служебният ресорен министър Николай Милков. Петрова ще се ангажира с темите за РСМ, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

Светлана Стойчева-Етрополски става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

За организацията на изборите в чужбина са предвидени 7 635 000 лв. Очаква се за предсрочния вот извън страната да отворят врати 800 изборни секции. Това каза постоянният секретар Иван Кондов.