Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 22 януари ще стане ясно ще отстрани ли и конкурента си Крум Зарков, или той с подкрепата на Румен Радев ще спечели

Тя върна БСП във властта, което се харесва на електората, но не и на хора като Георги Гергов, Кирил Добрев и Сергей Станишев. Освен младите от старите лъвове до нея са Румен Овчаров и Драгомир Стойнев

Откакто е начело на БСП, Корнелия Нинова смени почти изцяло обкръжението си и неутрализира голяма част от т.нар. вътрешна опозиция. Както определи характера й Румен Овчаров - поеме ли в дадена посока, тя не се отказва, докато не постигне целта си. След избора й от висшия форум преди близо 6 години любимецът на партията Стефан Данаилов я предупреди да внимава с хората, на които ще се довери, защото те винаги заблуждават.

Дали Ламбо

е имал предвид Кирил Добрев,

не е ясно. Той бе изключен от столетницата точно преди Нова година с мотивите, че е работил против партията, както и в полза на формацията на Мая Манолова. На "Позитано" знаят детайли около тази история. Те се промъкнаха и в официалните мотиви. Като легенда се носят имената на хората, за които синът на Николай Добрев е лобирал в служебните правителства на Румен Радев. Местни организации посочили с кои кметове на ГЕРБ Кирил Добрев е работил чрез обществени поръчки за доставка на горива и строителство. Кръгът на Корнелия Нинова е убеден, че решението той да бъде отстранен от БСП е правилно.

Противниците смятат, че това е огромен гаф, а неутралните, че казусът с личния бизнес на Добрев, при който той използва местните партийни структури за лично влияние, е щял да продължи и преди, и след бъдещия червен конгрес, на който ще се решава кой да е лидер на социалистическата партия.

Отстраненият пък обвини човек от близкия кръг на Нинова, че е получил 150 млн. лв. от обществени поръчки при управлението на ГЕРБ, без да посочва имена.

Всъщност отношенията между лидерката и Добрев през годините са били сложни.

Двамата започнаха заедно в Изпълнителното бюро по времето на Сергей Станишев. После тя го измести от водаческото място за депутат в София-област през 2016 г., но го компенсира в Габрово.

После лидерката го издигна до заместник-председател на БСП, като му повери работата със структурите - същото, което преди години бе амплоато на баща му Николай Добрев.

В един момент той реши да се кандидатира за лидер през 2020 г. и това

сложи точка на тандема

През 2016 г. червената фурия застана на върха на соцпартията, като получи подкрепа от няколко влиятелни фигури.

Между тях бе и Кирил Добрев. Освен него зад нея застана и пловдивският председател Георги Гергов. Двамата имат дълго сътрудничество, преди да кръстосат шпаги.

Той стана съакционер в Пловдивския панаир по времето на тройната коалиция, когато Нинова беше заместник-министър на икономиката. Но казват, че и тогава, и сега настоящият вицепремиер е бил против тази сделка. Гергов като Добрев има успешни бизнес попадения при всяко правителство. Независимо от цвета му. Дори самият той признава, че не му достигнало седмица при първото правителство на Бойко Борисов да продаде на държавата ЦУМ за музей, вместо да му тегне като кредити и да превръща луксозния магазин в офиси. Пак по времето на Борисов успешно продаде строителната си компания, която се трудеше по пътищата на родината.

Защо и как пловдивчанинът реши да прави партийна кариера в БСП, не е ясно.

След публичния скандал със срещата между Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, когато Гергов се опитва да играе ролята на лобист и помирител, Нинова все по-внимателно следеше действията му.

Случаят нашумя

под името

“ЦУМ гейт”

Бизнесменът и притежател на Пловдивския панаир бе изключен първоначално от Националния съвет, а миналата година – и от партията. Официалният мотив е "противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов". Но според социалисти обвинението е в координирани действия с ГЕРБ и Бойко Борисов.

Силната й ръка усетиха всички стари кадри на БСП. С една промяна в устава отпаднаха като депутати хора като Костадин Паскалев и Димитър Дъбов. Шуменецът, който също е известен с добър бизнес нюх, изпадна като дългогодишен отговорник за структурите и заместник-председател от Националния съвет.

БСП не изключи нито него, нито друг оргсекретар - Красимир Янков. Последният обаче сам напусна столетницата и даже с няколко бивши депутати основа партия, която не можа да постигне нищо на последните три избора миналата година. Първоначално той

даде рамо на новата председателка,

като още на конгреса през 2016 г. призова своите привърженици от първия тур да я подкрепят на втория. А това беше важно, тъй като разликата между нея и Михаил Миков беше едва 46 гласа и всеки делегат беше важен за избора на лидер. След победата варненецът често се появяваше на събития до Корнелия Нинова, докато в един момент не реши, че може да бъде нейна конкуренция.

В началото Корнелия Нинова внимаваше с всички лобита, но постепенно започна да изгражда свое. Зад нея застанаха новите надежди на левицата Явор Божанков, Иван Ченчев, министърът на туризма Христо Проданов, Александър Симов и Атанас Зафиров.

Днешният шеф на депутатската група Георги Свиленски влиза за първи път в Народното събрание по времето на Сергей Станишев. Но се издига благодарение на неговата наследница. Всъщност

това не е изненадващо

Трябва да се има предвид, че преди това Свиленски бе няколко мандата общински съветник в София. Тогава Румен Овчаров оглавяваше столичната организация на социалистите.

Бившият енергиен министър при Жан Виденов и Сергей Станишев е един от двамата, с които Корнелия Нинова работи. Дори в листите се появи името на най-малката му дъщеря Теодора Овчарова-Драганова. Младата надежда на столетницата не успя да влезе, но е в банката с кадри на “Позитано” 20. Баща й пък бе избран като експерт на левицата, за да участва в преговорите при съставянето на коалиционното споразумение.

На какво се дължи неотслабващото влияние на Овчаров?

"Румен Овчаров се държи изключително интелигентно и никога не си е позволил да действа срещу партията и ръководството, лоялен е”, обясниха негови съпартийци.

След последните избори той за първи път заговори, че сега е моментът за смяната на Корнелия Нинова от поста й начело на БСП, макар че той лично я подкрепя. Според него няма кой да я свали насилствено, ако тя не пожелае. Факт е обаче, че Нинова за първи път от десетилетия върна БСП във властта. Това се харесва на редовите социалисти.

Още един неин привърженик остана в обкръжението й от самото начало досега - бившият икономически министър Драгомир Стойнев. Той дълго се колеба между лобитата в БСП, беше ту при Сергей Станишев, ту при подкрепящите Георги Първанов, преди той да основе АБВ. Беше съветник на премиера Станишев, а после игра срещу него на конгрес за лидер. Но не събра достатъчно гласове. В момента продължава да е депутат, макар че е натрупал повече от два мандата, каквото е ограничението в устава на столетницата. С възход при Корнелия Нинова започна и Крум Зарков, когото според социалисти президентът Румен Радев одобрява за лидер на столетницата. Той също ще се кандидатира за лидер на БСП, но шансовете му не са високиц.

Предстои конгресът да разгледа на 22 януари оставката на Корнелия Нинова. Най-вероятно тя отново ще поиска властта в соцпартията, въпреки че се чуват гласове, че не може едновременно да изпълнява функциите на министър на икономиката, вицепремиер и шеф на столетницата.

Каквото и да се случи, Корнелия Нинова не може да бъде подценявана. Едно, защото социалистите по традиция харесват лидера си, докато не направи грандиозен гаф. И второ, защото самата тя вече е успяла да победи всички, които са тръгнали срещу нея. От друга страна, Крум Зарков разполага с подкрепата на президента Румен Радев. Битката ще бъде интересна.