Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вносител предложил 40 000 лева подкуп, за да се прикрие истинската цена на 255 коли Това е един от задържаните автомобили от юни Снимка: Агенция "Митници"

Установиха 1203 коли със занижена митническа стойност

До момента са установени 1203 случаи на внос на коли от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че са декларирани и приети занижени стойности, с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Това показва проверката на Агенция "Митници", която бе обявена в края на юни месец тази година.

Проверката обхваща периода 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. и се извършва в цялата страна. Най-много случаи са установени от териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив, като само в тези териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС. Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита спад на вноса на луксозни автомобили от тези две дестинации, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително. Поискана е насрещна информация от митническите органи на САЩ и Канада по линия на международното сътрудничество като до този момент няма постъпили отговори.

Междувременно се извършват проверки на дружествата - вносители по линия на митническия последващ контрол.

По повод такава проверка е образувано и досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Сливен за предложен дар (подкуп), който митническите служители отказали.

Служители от ТД Митница Бургас установили в рамките на последващ контрол на счетоводните документи, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за свободно обращение (внос). За да ги убедят да прикрият направените констатации, представители на проверяваното юридическо лице предложили 40 000 лева на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно. По случая се води разследване от ОД на МВР – Сливен.

Допълнителните случаи са установени в продължение на първоначалната проверка, обявена в края на месец юни 2021 г., при която в ТД Митница Бургас бяха установени 29 случая, в които автомобилите, с цел оправдаване приемането на митническа стойност - до 10 пъти по-ниска от реалната на аукционни и търгове, са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. Тогава стана ясно, че в периода 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. в митнически учреждения в структурата на ТД Митница Бургас (тогава Южна морска) са допускани за свободно обращение (внос) луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

Констатирани бяха случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения. В началото на юни бяха задържани и три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, беше установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.