Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Те нямат интерес от приемането на еврото, за да продължи безконтролното изнасяне на капитали, твърди финансистът Кольо Парамов

Първата част на интервюто можете да прочетете тук.

- Г-н Парамов, ако приемем еврото и излезем от борда, как това ще ни помогне да върнем в България тези 51 млрд. евро или по-голямата част от тях?

- С приемането на еврото България ще влезе в международния обмен, тя ще има международно призната валута. Ще се търсят доказателства, схеми, варианти, програми, които да активизират завръщането на тези капитали от офшорните центрове, за да се влеят в икономиката под формата на директни инестиции. В момента има много пречки пред това - превалутирането, обясненията кой, къде, кога, как ги е придобил, защо ги е изнесъл. Държавата може да приеме закон и програма за иктивизиране на инвестиционното посредничество и тогава можем да се надяваме тези пари да се върнат в страната. Второ, притежателите на тези пари ще са спокойни. Каквото и да обясняват, сега всички имат съмнения за стабилността на борда, на банките, а с еврото няма да е така. Ние ще сме част от еврозоната. А и да се надяваме, че тези млади хора, които ще наследят изнесените от България милиарди, ще са по-мъдри, по-образовани, че те ще знаят как да боравят с тези 51 млрд. В момента тези средства са блокирани и не се използват, а са произлезли от нашето стопанство. Затова трябва да се търси държавнически подход и да се използват целенасочено.

- Ако този контрол бе толкова добър, защо Гърция натрупа такива огромни дългове и трябваше целият ЕС да я спасява?

- Гръцките политици преди 4 - 5 години проявиха уникална хитрост. Тогава леви и десни видяха, че няма да се справят, и издигнаха за премиер един последовател на комунизма, истински марксист. Оставиха го и в специални клубове създадоха схемата с уж обезкуражителното съобщение, че те не са в състояние да плащат старите си дългове. Така спечелиха 109 млрд. евро, които им бяха опростени. Не само това, дадоха им допълнителни 36 млрд, евро плюс целева помощ от още 24 млрд., за да обслужват

дълговете

си и да стабилизират пазарните си отношения.

Общо Гърция получи 169 млрд. евро. Това е икономическият ефект от поставянето на премиерския пост на един съвременен Че Гевара, който когато свърши тази „черна“ работа, бе изведен и десните отново взеха властта, макар че именно те взимаха големите заеми от Европа. За разлика от тях ние освен по някои програми не получихме нищо.

Така че е време да се замислим за Европейската централна банка и затова къде всъщност изтичат нашите пари, кой ги притежава, как ги изнася, кои държави се подпомагат, защо тези средства не остават в България, защо не осигуряват нови работни места, нова

принадена стойност,

защо не генерират печалби, които да се облагат и с тях да се повишава жизненият стандарт в България? Днес имаме избор да приемем евро, да се подложим на контролните схеми на Европа, защо да не се възползваме, какво да чакаме?

- Чудя се дали нашите политици няма да се окажат като гръцките, като аржентинските и отново да си припомним спиралата на дълговете, на инфлацията?

- В Аржентина махнаха борда и теглиха около 100 млрд. долара допълнителни заеми, усетиха се, че влизат в дългова спирала, но преизчислиха, че това им е по-изгодно, защото се възползваха от най-ниската възможна лихва – 0,25%. Българските олигарси нямат интерес от еврото, а от борда, те искат да продължат да си обменят по 1,95 лв. за евро и да се възползват от безконтролността в изнасянето на средства.